«Ο γυάλινος κόσμος» θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου και λειτουργεί ως αυτοβιογραφία για τον ίδιο το συγγραφέα, Τέννεσση Ουίλιαμς (Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς). Οι ήρωες του έργου είναι προεκτάσεις ατόμων της ίδιας του της οικογένειας. Συγκεκριμένα η μητέρα Αμάντα είναι τελειομανής, πολυλογού και πιεστική με τα παιδιά της όπως ήταν και η μητέρα του Τ. Ουίλιαμς. Η κόρη Λώρα κλείνεται στον εαυτό της, είναι θλιμμένη, εύθραυστη και ταιριάζει ο χαρακτήρας της με την αδερφή του Τ. Ουίλιαμς που έπασχε από σχιζοφρένεια και υπεβλήθη σε λοβοτομή. Ο γιός Τομ είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, καθώς είχε εργαστεί σε αποθήκη υποδημάτων, ήταν αδιάφορος για την οικογένειά του και είχε κρυφή ζωή.
Το έργο διαδραματίζεται στην Αμερική το 1930, δηλαδή ένα χρόνο μετά το Κραχ. Στο βιβλίο φαίνονται ξεκάθαρα οι συνέπειες του Κραχ, όπως είναι η φτώχεια – έλλειψη φαγητού, οι ψυχολογικές, δηλαδή οι χαρακτήρες του έργου: μητέρα, κόρη και γιος καταφεύγουν στη φαντασία και στην ψευδαίσθηση για να ξεφύγουν από τη πραγματικότητά.
Λίγα λόγια για την ιστορία:
Ο Τομ κάνει την αρχή εξιστορώντας την ιστορία της οικογένειάς του. Της οικογένειας Γουίνγκφιλντ. Η μητέρα κάνει όνειρα για τα παιδιά της, αλλά η πραγματικότητα δεν της το επιτρέπει, λογομαχεί με τον γιο της που έχει πέσει στην αγκαλιά του αλκοολισμού, της ποίησης, του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας αντί να συνεισφέρει στην οικογένεια του. Ο Τομ θέλει να φύγει από το σπίτι και να ζήσει όπως οι ήρωες που βλέπει στις ταινίες και διαβάζει στα βιβλία. Η Λώρα από την άλλη φοβάται να ζήσει, φοβάται τον έξω κόσμο, έχει αναπηρία στο ένα της πόδι και προτιμάει να μένει στο σπίτι και να έχει για συντροφιά της τη συλλογή της με τα γυάλινα ζωάκια. Η μητέρα, Αμάντα αποφασίζει να καλέσει στο σπίτι, ένα φίλο του Τομ, τον Τζιμ Ο’ Κόννορ. Ο Τζιμ με τις απόψεις του και τα ερεθίσματα που δέχεται από τον έξω κόσμο, γκρεμίζει τον δικό τους ονειρικό κόσμο.
Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο που με έκαναν να δω τη ζωή λίγο διαφορετικά:
- Σελίδα 82: « Οι άνθρωποι πάνε σινεμά και βλέπουν δράση, ενώ οι ίδιοι μένουν στάσιμοι! Οι ήρωες των ταινιών του Χόλυγουντ υποτίθεται ότι ζουν περιπέτειες για λογαριασμό όλου του πληθυσμού της Αμερικής, και οι άνθρωποι κάθονται μέσα στις σκοτεινές αίθουσες και τους παρακολουθούν, αμέτοχοι οι ίδιοι! Μέχρι να ξεσπάσει πόλεμος. Μόνο τότε η περιπέτεια γίνεται προσιτή στις μάζες! […] Και τότε οι άνθρωποι βγαίνουν από τις σκοτεινές αίθουσες για να γευτούν οι ίδιοι την περιπέτεια… Τι καλά! Τότε είναι η σειρά μας να ταξιδέψουμε στα νησιά του Νότου, να πάμε για σαφάρι, να ζήσουμε εξωτικά!»
- Σελίδα 102: «Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο φοβεροί, άμα τους γνωρίσεις από κοντά. Αυτό να το βάλεις καλά στο μυαλό σου. Και πάντα να ξέρεις ότι όλοι έχουν προβλήματα, όχι μόνον εσύ, καθένας έχει και κάποιο πρόβλημα. Νομίζεις ότι μόνον εσύ έχεις προβλήματα, ότι μόνον εσύ έχεις απογοητευτεί! Όμως, άμα κοιτάξεις γύρω σου, θα δεις ότι πολύς κόσμος έχει απογοητευτεί όπως εσύ.»
Πληροφορίες για το βιβλίο:
Τίτλος: Ο Γυάλινος Κόσμος
Συγγραφέας: Τέννεσση Ουίλιαμς
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Εκδόσεις: Ηριδανός