Σήμερα 27 Αυγούστου τελείωσε η αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων, με την ανακοίνωση των βάσεων. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές (όσον αφορά κυρίως το φοιτητικό σπίτι και τα έξοδα) για εσάς τους νέους, λοιπόν, πρωτοετείς μας. Πάμε να δούμε τι άλλο θα αντιμετωπίσετε στη νέα σας ενήλικη και φοιτητική ζωή!
Το καθάρισμα. Μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, όρεξη και γνώσεις. Τόσα χρόνια είχες τη μαμά να τρέχει από πίσω σου και να μαζεύει τα πράγματά σου. Τώρα, όμως, αυτή είναι δική σου δουλειά. Και δεν είναι μόνο αυτό! Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, πλύσιμο πιάτων και ρούχων , σιδέρωμα, ακόμα και απεντόμωση θα πάψουν να είναι άγνωστες λέξεις. Και αν δεν τα κάνεις αυτά στην ώρα τους και αφήνεις το σπίτι να βρωμίσει, θα σε επισκέπτονται… η Τερέζα Κατσαρίδου και οι φίλοι της!
Ας αφήσουμε, ωστόσο, τα του σπιτιού και ας πιάσουμε τα πρώτα προβλήματα της σχολής, δηλαδή τις περιβόητες παρατάξεις. Ξέρουν ότι κατευθύνεσαι προς το Πανεπιστήμιο πριν καν πλησιάσεις στα 100 μέτρα. Είναι οπλισμένοι με κομματικά φυλλάδια και θα σου ορμήξουν. Πρόσεχε! Αρχικά θα σε προσεγγίσουν σαν ξεναγοί. Με το που περάσεις την πόρτα της σχολής θα σε δουν ψαρωμένο και θα έρθουν δήθεν να σε βοηθήσουν να βρεις αυτό που ψάχνεις. Αυτό ήταν. Δεν θα σε ξαναφήσουν να βόσκεις ελεύθερος ποτέ!
Η λέξη “χάθηκα” αποκτά νέο περιεχόμενο! Πού πας βρε καημένο χωρίς GPS σε ξένη πόλη; Εδώ με GPS, έντυπο χάρτη και οδηγίες περαστικών και πάλι χάνεσαι! Οπότε αν οι γονείς σου, οι θείοι σου, η γιαγιά σου ή ο σκύλος σου ξέρουν τα στενά και τα δρομάκια της πόλης που θα μείνεις, ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. Αν πεις “έλα μωρέ θα βρω τον δρόμο για τη σχολή” να ξες μόλις χάθηκες. Το GPS συνήθως είναι αξιόπιστο, αλλά δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς, πίστεψε με. Χρειάζεσαι περίπου έναν μήνα για να το συνηθίσεις και θα το χρειάζεσαι όλα τα χρόνια που θα μείνεις εκεί (ειδικά αν μείνεις Αθήνα). Κατέβασε offline GPS τώρα κιόλας.
Υ.Γ. Ρύθμισέ το ώστε να σου δείχνει πορεία για ΠΕΖΟΥΣ και όχι για αυτοκίνητα, αλλιώς θα κάνεις κύκλους.
Η γραμματεία της σχολής έχει σύνδρομο ελληνικού δημοσίου. Θα παίρνεις τηλέφωνο και δεν θα το σηκώνει ποτέ κανείς. Όταν πηγαίνεις εκεί, θα σε στέλνουν σε κάποιο άλλο γραφείο γιατί ποτέ δεν είναι ο αρμόδιος το άτομο στο οποίο απευθύνθηκες. Αφού ανεβοκατέβεις 100 φορές τις σκάλες (γιατί πάντα έχει σκάλες) και μιλήσεις μέχρι και στον επιστάτη, θα σε στείλουν στο σωστό πρόσωπο. Ο άνθρωπος αυτός θα είναι ακόμα πιο αγενής από όλους τους προηγούμενους μαζί! Θα σε κοιτάξει με ένα ύφος λες και του σκότωσες τη μάνα και θα σου ζητήσει από ταυτότητα μέχρι φορολογική δήλωση 3ης ξαδέρφης. Αφού σε ειρωνευτεί και σε προσβάλλει χωρίς λόγο, ίσως σου κάνει τη χάρη να σου δώσει το χαρτί που του ζήτησες. Ίσως…
Πρέπει να αποχωριστείς για λίγο τους κολλητούς σου και αυτό θα σου στοιχίσει! Μην κάνεις τον σκληρό, το ξέρεις κι εσύ ότι θα σου λείψουν (ααωωω). Αλλά ακόμα κι αν έχετε περάσει στην ίδια πόλη, πρέπει να είσαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες. Μην σνομπάρεις τους πάντες και μετά λες “δεν έχω φίλουςστη σχολή”!
Για το κλείσιμο αφήσαμε, φυσικά, την εξεταστική. Προς Θεού, δεν είναι πανελλήνιες (βέβαια αν είστε σε καμιά ιατρική…) αλλά έχει το ζόρι της. Όλο το εξάμηνο δεν θα έχεις διαβάσει τίποτα απολύτως και ξαφνικά θα πρέπει σε μια μέρα να βγάλεις ύλη 500 σελίδων. Αν δεν θες να φτάσεις 4ο έτος και να χρωστάς τα μισά μαθήματα, διάβαζε. Τουλάχιστον κάνε μια προσπάθεια βρε αδερφέ..
Ελπίζω να βρείτε χρήσιμες αυτές τις συμβουλές για τα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε. Άντε και καλή αρχή!