Οδηγίες για πρωτοετείς φοιτητές (μέρος 3ο)

Μάθε το μυστικό για να κάνεις φίλους στη σχολή!

Ξυπνήστε τους “Wake me up when September ends”, γιατί έχει μπει ο Οκτώβρης. Κι αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν και τα Πανεπιστήμια. Για τους περισσότερους φοιτητές ο Οκτώβρης μπορεί να είναι απλά ο μήνας “Α ναι ρε το είχα ξεχάσει ότι πάω και σε μια σχολή”, αλλά για τους πρωτοετείς είναι “Ο μήνας”. Είναι η αρχή μιας νέας ζωής, ο μήνας μετάβασης από το λύκειο στη σχολή και ο μήνας της πρώτης παρέας.

Έχεις περάσει σε άλλη πόλη, δεν ξέρεις κανέναν και πρέπει να κάνεις γνωριμίες. Σχεδόν επιβάλλεται (αν δεν θέλεις να είσαι μόνος σου χωρίς κάποιον να πεις τον πόνο σου ή να μοιραστείς τη χαρά σου…). Μην πανικοβάλεσαι. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνεις καινούριους φίλους. Αρκεί να έχεις τη θέληση, την καλή διάθεση και να είσαι προσιτός. Φυσικά, μην περιμένεις να βρεις φίλους από την πρώτη μέρα. Όσο κοινωνικός κι αν είσαι, όσα άτομα κι αν γνωρίσεις, δεν έχει σημασία. Δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και φίλοι σου.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, συνήθως σχηματίζονται μεγάλες παρέες 10, 20, 30 ακόμα και 50 ατόμων (!). Όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται όλοι αυτοί να γίνουν φίλοι σου. Ίσως, τελικά, να μην ταιριάξεις και με κανέναν από αυτούς. Μην στεναχωρηθείς. Δεν τρέχει τίποτα απολύτως! Με τον καιρό θα βρεις τα άτομα που είναι πιο κοντά σε σένα και τον χαρακτήρα σου. Θυμίσου ότι και στο σχολείο δεν είχες κάνει φίλους από την πρώτη μέρα. Χρειάστηκε αρκετός καιρός, ίσως και χρόνια για να καταλήξεις με αυτούς που τώρα αποκαλείς κολλητούς. Τι σε κάνει, λοιπόν, να πιστεύεις ότι οι φιλίες στο Πανεπιστήμιο είναι πιο εύκολες; Όχι μόνο δεν είναι ευκολότερες, αλλά ίσως είναι και πιο δύσκολες! Κι αυτό είναι λογικό, αφού όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, γίνεται και πιο καχύποπτος.

Θα παρατηρήσεις, ωστόσο, αγαπητέ πρωτοετή, ότι κάποιοι συμφοιτητές σου θα συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε μια παρέα χρόνια τώρα. Θα βγαίνουν πάρα πολύ έξω όλοι μαζί, θα κάνουν τα λεγόμενα “inside jokes” και θα είναι “κολλητουμπινάκια και γούτσου γούτσου”. Μην ψαρώνεις! Αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου. Κανείς δεν γίνεται κολλητός με κάποιον σε λίγες μέρες. Δεν αποκλείεται να δέσουν μελλοντικά, αλλά δεν είναι ήδη δεμένοι. Οπότε μην μπεις στο τρυπάκι να ζηλέψεις αυτή τη σχέση των συμφοιτητών σου. Πολύ πιθανόν (κάπου στο 90βάλε %) να είναι ψεύτικη.

Πώς, λοιπόν, θα κάνεις πραγματικούς φίλους; Όσο κλισέ και να ακούγεται, η απάντηση είναι με το να είσαι ο εαυτός σου! Μην προσποιηθείς κάτι που δεν είσαι, για να αρέσεις απλά στους άλλους. Καλά αν είσαι πολύ ντροπαλός, προσπάθησε όσο μπορείς να μιλάς στον κόσμο. Εξάλλου, όλοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα με σένα. Δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς αν πας και πεις ένα “Γεια, είμαι ο τάδε, θες να πάμε για καφέ μετά;”. Είναι κάτι που κάνουν όλοι ή σκέφτονται και διστάζουν να κάνουν. Και αν φας ένα “φιλικό άκυρο”, δεν πειράζει. Συνέχισε την προσπάθεια. Για να σου είναι πιο εύκολο, προσπάθησε να ζυγίζεις τους άλλους. Προσπάθησε να βρεις άτομα που να έχουν κοινά με σένα ή να σου θυμίζουν κάποιους φίλους που ήδη έχεις.

Οι φιλίες θέλουν χρόνο για να χτιστούν. Γι’ αυτό, πρωτάκι μας, να κάνεις υπομονή και θα βρεις κι εσύ άτομα που να αξίζουν να μοιράζεσαι μαζί τους στιγμές ξεχωριστές!

 

7
Μαρία Απαλαχίδου
Ποδοσφαιρόφιλη, δυναμική, τρελή με σαρκαστική συνήθως διάθεση. Φοιτήτρια του ΕΚΠΑ και γνήσια βορειοελλαδίτισσα από τις Σέρρες ( ΣΟΥΒΛΑΚΙ είναι και όχι καλαμάκι ). Σαν ρομαντική και επαναστάτρια, μου αρέσει να ζω στο κόκκινο.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...