Exclusive Content:

Ο Βασιλιάς των λιονταριών εμπνευσμένος από τον Άμλετ; Ομοιότητες/Διαφορές

Για να διαπιστώσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ και την ταινία της Disney θα πρέπει να πάρουμε τα πράματα από την αρχή.

ΑΜΛΕΤ:

To τι συμβαίνει στον Άμλετ λίγο πολύ είναι γνωστό. Ο συνονόματος πατέρας του και βασιλιάς πεθαίνει και το θρόνο αντί για τον διάδοχο Άμλετ παίρνει ο θείος του (Κλαύδιος) και αδερφός του πατέρα του, οποίος παντρεύεται τη μητέρα του Γερτρούδη. Ο αδίστακτος Κλαύδιος, οποίος τελικά έχει σκοτώσει τον αδερφό του για να πάρει το θρόνο, προσπαθεί να βγάλει από τη μέση τον Άμλετ. Ο Άμλετ όμως για κακή του τύχη σχεδιάζει μαζί με τη βοήθεια του φίλου του Οράτιου να τον ξεσκεπάσει, αφού έχει μάθει για τη δολοφονία του πατέρα του, έτσι ώστε να αποκαταστήσει την τιμή του και να πάρει εκδίκηση γι’αυτόν. Μέσα από έναν καταιγισμό εξελίξεων ο Άμλετ σκοτώνει τον Κλαύδιο και το δόλιο σχέδιο του ξεσκεπάζεται.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΝΤΑΡΙΩΝ:

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών διηγείται την ιστορία του Σίμπα ενός μικρού λιονταριού που θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Μουφάσα, ως βασιλιάς της σαβάνας. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Μουφάσα από τον θείο του Σίμπα (Σκαρ) ο Σίμπα χειραγωγείται στο να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του πατέρα του και το σκάει εξόριστος από ντροπή και απόγνωση. Μετά την ωρίμανσή του ο Σίμπα βλέπει τα πράγματα με μια νέα ματιά, μετά και τις συζητήσεις με την παιδική του φίλη, Νάλα, και τον σαμάνο της σαβάνας, Ραφίκι, επιστρέφει στο Βασίλειό του για να προκαλέσει τον Σκαρ και να τελειώσει την τυραννία του.

Όπως καταλαβαίνουμε θεματικά τα δύο έργα είναι αρκετά κοντά. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομοιότητες και τις διαφορές.

“ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ VS ΔΙΑΦΟΡΕΣ”:

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ:

  1. Τόσο ο Άμλετ όσο και ο Σίμπα είναι γιοί βασιλιάδων, με αποτέλεσμα με τη σειρά τους να γίνονται πρίγκιπες. Οι δύο ήρωες είναι οι μόνοι γιοί αφού δεν έχουν αδέρφια, άρα τυπικά και οι κύριοι διάδοχοι του θρόνου
  2. Ο Κλαύδιος και ο Σκαρ εποφθαλμιούσαν το θρόνο των αδερφών τους και ζήλευαν τη βασιλεία τους. Ο φθόνος τους οδήγησε σε ειδεχθή συμπεριφορά και στη δολοφονία των αδερφών τους.
  3. Ο Άμλετ από το πανεπιστήμιο είχε ένα αγαπητό και έμπιστο φίλο τον Οράτιο, ο οποίος ήξερε το σχέδιο του για τη δολοφονία του θείου του και τον βοήθησε στην εκπόνηση του. Επιπλέον, στο έργο εμφανίζεται να έχει άλλους δυο φίλους, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν διπρόσωποι, αφού πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του για λογαριασμό του Κλαύδιου. Ο Σίμπα εμφανίζεται κι αυτός με δυο φίλους τον Τιμόν και τον Πούμπα, οι οποίοι όχι μόνο στήριξαν τον ήρωα μας το διάστημα που ήταν εξόριστος, αλλά λειτούργησαν κι ως σχολείο γι’αυτόν μαθαίνοντας του πως να απολαμβάνει τη ζωή.
  4. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη σχέση της Νάλα και του Σίμπα; Τα δύο λιονταράκια ήταν φίλοι από μωρά, ενώ μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον από φιλικό μετατράπηκε σε ερωτικό. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Άμλετ περίπου. Ο Άμλετ είχε και αυτός ένα ερωτικό ενδιαφέρον, την Οφηλία. Η Οφηλία ήταν πολύ ερωτευμένη μαζί του, ωστόσο οι απόψεις διίστανται για τον ίδιο.
  5. Οι θείοι και στα δύο έργα έχουν φροντίσει να δολοφονήσουν τους αδερφούς τους για να πάρουν τους θρόνους τους. Έτσι, τόσο ο πατέρας Άμλετ είναι νεκρός όσο και ο Μουφάσα.
  6. O πατέρας του Άμλετ εμφανίστηκε ως όραμα πρώτα στους φρουρούς και μετά στον ίδιο για να τον παρακινήσει να πάρει εκδίκηση για τον άδικο θάνατο του. Ο Μουφάσα εμφανίστηκε στα αστέρια και είπε στον Σίμπα να πάει να πάρει τη θέση που του αξίζει, δηλαδή αυτή του βασιλιά.
  7. Ο Σίμπα πεπεισμένος ότι αυτός έφταιγε για το θάνατο του πατέρα του στέλνεται στην εξορία και ζει μακριά με τον Τιμόν και τον Πούμπα. Ο Άμλετ στέλνεται στην Αγγλία από τον Κλαύδιο, από όπου όμως επιστρέφει γρήγορα.
  8. Τόσο ο Σίμπα όσο και ο Άμλετ πήραν εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα τους. Η μόνη διαφορά: Ο Άμλετ σκότωσε το θείο του, ενώ ο Σκαρ σκοτώθηκε από τις ύαινες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ:

  1. Όταν ο Μουφάσα πέθανε ο Σίμπα ήταν πολύ μικρός, ενώ όταν ο βασιλιάς Άμλετ θανατώθηκε ο γιος του ήταν περίπου 30 χρονών (αφού ο πατέρας του νίκησε τον εχθρό του την ημέρα που γεννήθηκε ο Άμλετ κάτι που συνέβη 30 χρόνια πριν-άρα ο Άμλετ είναι 30 χρονών.)
  2. Ο βασιλιάς των λιονταριών δε θα μπορούσε να μην έχει χαρούμενο τέλος δεδομένου ότι ήταν παιδική ταινία. Παρά τις αντιξοότητες το λιοντάρι μεγάλωσε χαρούμενο με τους φίλους του και το τέλος ήταν εξίσου χαρούμενο. Εν αντιθέσει στο έργο του Σαίξπηρ όλοι οι πρωταγωνιστές και μη σκοτώνονται.
  3. Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω οι πρωταγωνιστές στον Άμλετ σκοτώθηκαν όλοι (σχεδόν) στην ίδια σκηνή στο τέλος του έργου (εκτός από τον Πολώνιο). Κάτι που δεν συνέβη στο άλλο έργο, αφού μόνο ο Σκαρ και ο Μουφάσα πέθαναν.
  4. Στον Άμλετ είδαμε πρόσωπα μη πρωταγωνιστές να λειτουργούν καταλυτικά για την εξέλιξη της ιστορίας,όπως η Οφηλία, ο Λαέρτης και ο Πολώνιος, κάτι που δεν είδαμε στον βασιλιά των λιονταριών.
  5. Η Γερτρούδη,μητέρα του Άμλετ, παντρεύτηκε το θείο του, ενώ η μητέρα του Σίμπα, Σαράμπι, δεν το έκανε ποτέ.

Ο παρακάτω πίνακας υποδηλώνει επιγραμματικά τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα έργα:

ΆΜΛΕΤ
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣΧΧ
ΘΕΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣΧΧ
ΦΙΛΙΑΧΧ
ΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΧΧ
ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣΧΧ
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΤΕΡΑ ΩΣ ΟΡΑΜΑΧΧ
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣΧΧ
ΕΚΔΙΚΗΣΗΧΧ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑ ΕΝΩ Ο ΗΡΩΑΣ ΉΤΑΝ ΠΑΙΔΙ
X
ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ
X
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
X
ΠΡΟΣΩΠΑ “ΑΣΗΜΑΝΤΑ” ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΚΗX
Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΞΑΝΑ
X

 

Καταλαβαίνουμε πως τα δύο έργα έχουν πολλά κοινά, τόσο θεματικά όσο και στις επιμέρους λεπτομέρειες. Οι ομοιότητες είναι πιο πολλές από τις διαφορές, αλλά κι αυτές οι τελευταίες υπάρχουν λόγω της προσαρμογής της ταινίας στα δεδομένα μιας παιδικής ταινίας.

Latest

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Newsletter

spot_img

Don't miss

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης “Οι Τετράποδοι Σε Βοηθούν!”

Eκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ                             Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 19:00      ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη), Γαλάτσι, Αθήνα. Θα χαιρετίσει την εκδήλωση...

Ουρανία Γκάσιου -Ελένη Κεβεντσίδου – Τιμητική πρόσκληση στις δύο κορυφαίες Ελληνίδες οργανίστες από το Royal Festival Hall

Με τον τίτλο «Οι δύο ελληνίδες θεές του εκκκλησιαστικού οργάνου» υποδέχεται το Royal Festival Hall την Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και...