Exclusive Content:

Ο Βασιλιάς των λιονταριών εμπνευσμένος από τον Άμλετ; Ομοιότητες/Διαφορές

Για να διαπιστώσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ και την ταινία της Disney θα πρέπει να πάρουμε τα πράματα από την αρχή.

ΑΜΛΕΤ:

To τι συμβαίνει στον Άμλετ λίγο πολύ είναι γνωστό. Ο συνονόματος πατέρας του και βασιλιάς πεθαίνει και το θρόνο αντί για τον διάδοχο Άμλετ παίρνει ο θείος του (Κλαύδιος) και αδερφός του πατέρα του, οποίος παντρεύεται τη μητέρα του Γερτρούδη. Ο αδίστακτος Κλαύδιος, οποίος τελικά έχει σκοτώσει τον αδερφό του για να πάρει το θρόνο, προσπαθεί να βγάλει από τη μέση τον Άμλετ. Ο Άμλετ όμως για κακή του τύχη σχεδιάζει μαζί με τη βοήθεια του φίλου του Οράτιου να τον ξεσκεπάσει, αφού έχει μάθει για τη δολοφονία του πατέρα του, έτσι ώστε να αποκαταστήσει την τιμή του και να πάρει εκδίκηση γι’αυτόν. Μέσα από έναν καταιγισμό εξελίξεων ο Άμλετ σκοτώνει τον Κλαύδιο και το δόλιο σχέδιο του ξεσκεπάζεται.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΝΤΑΡΙΩΝ:

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών διηγείται την ιστορία του Σίμπα ενός μικρού λιονταριού που θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Μουφάσα, ως βασιλιάς της σαβάνας. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Μουφάσα από τον θείο του Σίμπα (Σκαρ) ο Σίμπα χειραγωγείται στο να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του πατέρα του και το σκάει εξόριστος από ντροπή και απόγνωση. Μετά την ωρίμανσή του ο Σίμπα βλέπει τα πράγματα με μια νέα ματιά, μετά και τις συζητήσεις με την παιδική του φίλη, Νάλα, και τον σαμάνο της σαβάνας, Ραφίκι, επιστρέφει στο Βασίλειό του για να προκαλέσει τον Σκαρ και να τελειώσει την τυραννία του.

Όπως καταλαβαίνουμε θεματικά τα δύο έργα είναι αρκετά κοντά. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομοιότητες και τις διαφορές.

“ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ VS ΔΙΑΦΟΡΕΣ”:

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ:

 1. Τόσο ο Άμλετ όσο και ο Σίμπα είναι γιοί βασιλιάδων, με αποτέλεσμα με τη σειρά τους να γίνονται πρίγκιπες. Οι δύο ήρωες είναι οι μόνοι γιοί αφού δεν έχουν αδέρφια, άρα τυπικά και οι κύριοι διάδοχοι του θρόνου
 2. Ο Κλαύδιος και ο Σκαρ εποφθαλμιούσαν το θρόνο των αδερφών τους και ζήλευαν τη βασιλεία τους. Ο φθόνος τους οδήγησε σε ειδεχθή συμπεριφορά και στη δολοφονία των αδερφών τους.
 3. Ο Άμλετ από το πανεπιστήμιο είχε ένα αγαπητό και έμπιστο φίλο τον Οράτιο, ο οποίος ήξερε το σχέδιο του για τη δολοφονία του θείου του και τον βοήθησε στην εκπόνηση του. Επιπλέον, στο έργο εμφανίζεται να έχει άλλους δυο φίλους, οι οποίοι τελικά αποδείχθηκαν διπρόσωποι, αφού πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του για λογαριασμό του Κλαύδιου. Ο Σίμπα εμφανίζεται κι αυτός με δυο φίλους τον Τιμόν και τον Πούμπα, οι οποίοι όχι μόνο στήριξαν τον ήρωα μας το διάστημα που ήταν εξόριστος, αλλά λειτούργησαν κι ως σχολείο γι’αυτόν μαθαίνοντας του πως να απολαμβάνει τη ζωή.
 4. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη σχέση της Νάλα και του Σίμπα; Τα δύο λιονταράκια ήταν φίλοι από μωρά, ενώ μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον από φιλικό μετατράπηκε σε ερωτικό. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον Άμλετ περίπου. Ο Άμλετ είχε και αυτός ένα ερωτικό ενδιαφέρον, την Οφηλία. Η Οφηλία ήταν πολύ ερωτευμένη μαζί του, ωστόσο οι απόψεις διίστανται για τον ίδιο.
 5. Οι θείοι και στα δύο έργα έχουν φροντίσει να δολοφονήσουν τους αδερφούς τους για να πάρουν τους θρόνους τους. Έτσι, τόσο ο πατέρας Άμλετ είναι νεκρός όσο και ο Μουφάσα.
 6. O πατέρας του Άμλετ εμφανίστηκε ως όραμα πρώτα στους φρουρούς και μετά στον ίδιο για να τον παρακινήσει να πάρει εκδίκηση για τον άδικο θάνατο του. Ο Μουφάσα εμφανίστηκε στα αστέρια και είπε στον Σίμπα να πάει να πάρει τη θέση που του αξίζει, δηλαδή αυτή του βασιλιά.
 7. Ο Σίμπα πεπεισμένος ότι αυτός έφταιγε για το θάνατο του πατέρα του στέλνεται στην εξορία και ζει μακριά με τον Τιμόν και τον Πούμπα. Ο Άμλετ στέλνεται στην Αγγλία από τον Κλαύδιο, από όπου όμως επιστρέφει γρήγορα.
 8. Τόσο ο Σίμπα όσο και ο Άμλετ πήραν εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα τους. Η μόνη διαφορά: Ο Άμλετ σκότωσε το θείο του, ενώ ο Σκαρ σκοτώθηκε από τις ύαινες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ:

 1. Όταν ο Μουφάσα πέθανε ο Σίμπα ήταν πολύ μικρός, ενώ όταν ο βασιλιάς Άμλετ θανατώθηκε ο γιος του ήταν περίπου 30 χρονών (αφού ο πατέρας του νίκησε τον εχθρό του την ημέρα που γεννήθηκε ο Άμλετ κάτι που συνέβη 30 χρόνια πριν-άρα ο Άμλετ είναι 30 χρονών.)
 2. Ο βασιλιάς των λιονταριών δε θα μπορούσε να μην έχει χαρούμενο τέλος δεδομένου ότι ήταν παιδική ταινία. Παρά τις αντιξοότητες το λιοντάρι μεγάλωσε χαρούμενο με τους φίλους του και το τέλος ήταν εξίσου χαρούμενο. Εν αντιθέσει στο έργο του Σαίξπηρ όλοι οι πρωταγωνιστές και μη σκοτώνονται.
 3. Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω οι πρωταγωνιστές στον Άμλετ σκοτώθηκαν όλοι (σχεδόν) στην ίδια σκηνή στο τέλος του έργου (εκτός από τον Πολώνιο). Κάτι που δεν συνέβη στο άλλο έργο, αφού μόνο ο Σκαρ και ο Μουφάσα πέθαναν.
 4. Στον Άμλετ είδαμε πρόσωπα μη πρωταγωνιστές να λειτουργούν καταλυτικά για την εξέλιξη της ιστορίας,όπως η Οφηλία, ο Λαέρτης και ο Πολώνιος, κάτι που δεν είδαμε στον βασιλιά των λιονταριών.
 5. Η Γερτρούδη,μητέρα του Άμλετ, παντρεύτηκε το θείο του, ενώ η μητέρα του Σίμπα, Σαράμπι, δεν το έκανε ποτέ.

Ο παρακάτω πίνακας υποδηλώνει επιγραμματικά τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα έργα:

ΆΜΛΕΤ
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ Χ Χ
ΘΕΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ Χ Χ
ΦΙΛΙΑ Χ Χ
ΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Χ Χ
ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ Χ Χ
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΤΕΡΑ ΩΣ ΟΡΑΜΑ Χ Χ
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ Χ Χ
ΕΚΔΙΚΗΣΗ Χ Χ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑ ΕΝΩ Ο ΗΡΩΑΣ ΉΤΑΝ ΠΑΙΔΙ
X
ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ
X
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ
X
ΠΡΟΣΩΠΑ “ΑΣΗΜΑΝΤΑ” ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΚΗ X
Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΞΑΝΑ
X

 

Καταλαβαίνουμε πως τα δύο έργα έχουν πολλά κοινά, τόσο θεματικά όσο και στις επιμέρους λεπτομέρειες. Οι ομοιότητες είναι πιο πολλές από τις διαφορές, αλλά κι αυτές οι τελευταίες υπάρχουν λόγω της προσαρμογής της ταινίας στα δεδομένα μιας παιδικής ταινίας.

12

Latest

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

Newsletter

spot_img

Don't miss

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

From Friday For Friday 2 – Το χιούμορ, οι «φεμινίστριες» και τα πιο χουχουλιάρικα κεριά του Instagram

Παρασκευή 10/2/2023 σήμερα και η εβδομάδα που πέρασε με...
Ρούλα Βαθίστα
Ονομάζομαι Βαθίστα Ρούλα (από το Ζαχαρούλα αλλά ποτέ δεν με φωνάζουν έτσι) και είμαι 20 χρονών. Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ με τη σχολή να αποτελεί κύριο στόχο μου, αφού για χρόνια η Δημοσιογραφία ήταν το παιδικό και εφηβικό όνειρο μου. Στον ελεύθερο χρόνο μου αγαπώ να επισκέπτομαι καινούρια μαγαζιά και περιοχές, μου αρέσει επίσης να ακούω μουσική, να διαβάζω βιβλία και να γράφω για ό,τι μ αρέσει και με απασχολεί. Συνήθως θα με βρεις κάπου έξω από το σπίτι με ένα βιβλίο αγκαλιά. :)
spot_imgspot_img

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» στο Αμφιθέατρο του “Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών” το Σάββατο 22...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το 2010. Η PanArmonia, η οποία «γεννήθηκε» από την αγάπη 2 μουσικών για τη μουσική και...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής μουσικής, ρομαντικής, κωμικής-δραματικής ταινίας La la land. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει και γράψει ο Ντάμιεν...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ