Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων μεταβάλλονται, το λιώσιμο των πάγων γίνεται εντονότερο, οι χαλαζοπτώσεις, η ξηρασία, οι όλο και συχνότεροι καύσωνες και οι ισχυρές πυρκαγιές αποτελούν πλέον καθημερινά φαινόμενα. Βιώνουμε και επισήμως την κλιματική αλλαγή.
Ακραία καιρικά φαινόμενα που είχαν προβλεφθεί σε παγκόσμια συνέδρια για τον πλανήτη πριν δεκαετίες ότι θα συμβούν, παίρνουν πλέον «σάρκα και οστά» προκαλώντας τεράστιες οικολογικές καταστροφές, καταστροφές περιουσιών, ακόμη και θανάτους ανθρώπων και ζώων. Πρόσφατα και «τρανταχτά» παραδείγματα ο καύσωνας του Ιουνίου στην Γαλλία με θερμοκρασίες ρεκόρ για την χώρα, τα κύματα κακοκαιρίας όπως η Ωκεανίδα στην Κρήτη, και το ακραίο καιρικό φαινόμενο που «χτύπησε» την Χαλκιδική πριν λίγες μέρες.
Μάλιστα, το φαινόμενο supercell ή «υπερκύτταρο», όπως ονομάζεται, που έπληξε την Χαλκιδική, είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας μας, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και αφήνοντας πίσω του 6 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το σπάνιο αυτό φαινόμενο παρατηρείται συνήθως στις ΗΠΑ, ενώ ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, αναφέρει πως «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος».
Εν έτη 2019 και ενώ η τεχνολογία και η ανθρωπότητα εξελίσσεται και το βιοτικό επίπεδο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ υψηλό, θα έλεγε κανείς ότι όλα κυλούν ομαλά. Κι όμως, οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους υψηλούς στόχους τους για το βιοτικό τους επίπεδο και την καλύτερη ζωή τους, βλάπτουν ανεπανόρθωτα, και εν γνώσει τους πολλές φορές, το περιβάλλον και τον πλανήτη ολόκληρο. Οι προβλέψεις και τα σενάρια των επιστημόνων γίνονται όλο και πιο δυσοίωνα, με τα ακραία φαινόμενα να τα επιβεβαιώνουν.
Μάλιστα, ένα μήνα πριν ο ΟΗΕ είχε δημοσιοποιήσει ανησυχητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απειλούνται με ερημοποίηση του 1/3 των εδαφών τους. Για παράδειγμα, το λιώσιμο των παγετώνων και η αύξηση της στάθμης του νερού θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες των έντονων πλημμύρων και των ξηρασιών που θα αντιμετωπίσει το 1/5 των μεγαλουπόλεων ανά τον κόσμο ως το 2050, εξαφανίζοντας σταδιακά ολόκληρες περιοχές και οικισμούς. Οι θερμοκρασίες των ευρωπαϊκών και όχι μόνο πόλεων θα αυξηθούν κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μπορεί να είναι κατά 3,5 έως 4,7 βαθμούς Κελσίου θερμότεροι αντιστοίχως, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και μειώνοντας τις νύχτες με χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές πως τα ισχύοντα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά στην πλειονότητά του δεν εφαρμόζονται ούτε στο ελάχιστο. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ψήφιση νέων και επαρκών μέτρων για το περιβάλλον, καθώς και η αυστηρή τήρησή τους από όλες τις χώρες. Ο πλανήτης μας ήδη μας «δείχνει» τα πρώτα δείγματα της κατάρρευσής του μέσω των ακραίων και πολλές φορές θανατηφόρων φαινομένων, ας δράσουμε προστατεύοντάς τον έστω και τώρα, δεν είναι αργά.