Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, Δημήτρης Μαμαλούκας

Το πολυσέλιδο αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για το πέμπτο μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα. Δραματικό χώρο του βιβλίου αποτελεί η Ιταλία του 2007.

Μέσα από την αφήγηση ο συγγραφέας αποκαλύπτει πτυχές της δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών κατά τη δεκαετία του 1970, πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει λεπτομέρειες από την απόπειρα απαγωγής και τελικά δολοφονίας του βιομήχανου Τζανπιέρο Ντε Σάντις, έστω και αν τα ονόματα των ηρώων είναι αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα.

Ο αφηγητής δεν είναι αποστασιοποιημένος αλλά μέρος της πλοκής του μυθιστορήματος. Παράλληλα, η μητέρα του εξαφανισμένου, Κιάρα Φοντάνα ζητά βοήθεια από τον γνωστό της και ερασιτέχνη ιδιωτικό ερευνητή Γκαμπριέλε Αμπιάτι. Ο οποίος μαζί με το φίλο του Νικόλα Μιλάνο ερευνούν την μυστηριώδη υπόθεση. Αυτοί οι δυο φίλοι υπήρξαν πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος “Χαμένη Βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα”. Ένα πρόσωπο επίσης που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πλοκή αποτελεί ο Ντίνο Μπατάλλια, γνωστός συγγραφέας που την ίδια περίοδο εκδίδει το μυθιστόρημα: “Τα καταραμένα αντίτυπα”, κάτι που θα αποτελέσει έναυσμα για εξελίξεις, πολλές ανατροπές, θα δώσει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την εξαφάνιση του νεαρού φοιτητή και θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ηρώων.

Μαζικές δολοφονίες και γενικότερα σκηνές βίας είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το κάδρο αυτού του μυθιστορήματος . Οι χαρακτήρες του βιβλίου ξεχωρίζουν για την επιπολαιότητα, τα ηθικά τους διλήμματα, τα κρυμμένα τους μυστικά που αποκαλύπτονται και τις λάθος αποφάσεις τους. Αξιοσημείωτη είναι η μελέτη του συγγραφέα σχετικά με στοιχεία και λεπτομέρειες της εποχής όπου εξελίσσονται τα γεγονότα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά των μοντέλων αυτοκινήτων της εποχής θέλοντας να κάνει ακόμη περισσότερο σαφή την εικόνα της καθημερινότητας εκείνη την εποχή.

Πριν συνειδητοποιήσει κανείς τι ακριβώς έχει γίνει, η μαύρη Giulietta σταματάει δίπλα στην Alfetta των αστυνομικών. Η πόρτα του συνοδηγού ανοίγει κι ο άντρας που έφερε τα όπλα στο διαμέρισμα βγαίνει με ένα πιστόλι στο χέρι.

Με κάθε νέο στοιχείο που ανακαλύπτουν σχετικά με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο οι ερευνητές και όχι μόνο κάνουν ένα ακόμη βήμα προς τον θάνατο. Το γεγονός αυτό μαζί με τις συνεχείς και πολλές ανατροπές της υπόθεσης διατηρεί την αγωνία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

Μέσα από το βιβλίο Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο συγγραφέας μεταδίδει το μήνυμα πως το παρελθόν καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον μας.

Τελικά πως συνδέεται η εξαφάνιση του Αλεσάντρο το 2007 με την δράση των Ερυθρών Ταξιαρχιών τη δεκαετία του ΄70 ; Ποια θα είναι η τύχη του νεαρού φοιτητή; Των υπόλοιπων δρώντων της ιστορίας ; Ο επίλογος του βιβλίου μόνο απρόβλεπτος μπορεί να χαρακτηριστεί. Ένα πραγματικό ταξίδι στη δεκαετία του ’70. Συναρπαστικό.

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram

 

 
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...