Ο Doctor γυναίκα;

Η Κυριακή ήταν η μέρα που όλοι οι Whovians περίμεναν με ανυπομονησία για την ανακοίνωση του 13ου Doctor. Για άλλη μια φορά υπήρχαν πολλές συζητήσεις και κυκλοφορούσαν πολλά ονόματα για το ποιός μπορεί να είναι αυτός. Ο ηθοποιός που ακούστηκε περισσότερο ήταν ο Kris Marshall, αλλά οι παραγωγοί μας εξέπληξαν ευχάριστα!

Η επόμενη Doctor είναι η Jodie Whittaker, η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που θα υποδυθεί αυτόν τον ιστορικό ρόλο. Αν και το ενδεχόμενο για μια γυναίκα Doctor ήταν κάτι που ακουγόταν συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά το regeneration του Master σε Missy, οι περισσότεροι δεν περίμεναν την πραγμάτωση του. Ευθύνονται και οι πολλές κατηγορίες που έχουν κάνει η fans περί μισογυνισμού του Steven Moffat, του κεντρικού σεναριογράφου της σειράς.

Από την νέα σεζόν δεν θα έχουμε μόνο καινούρια Doctor, αλλά και διαφορετικό showrunner, τον Chris Chibnall. Φαίνεται πως έρχεται μια νέα εποχή για το Doctor Who, την οποία περιμένουμε με ενθουσιασμό να παρακολουθήσουμε.

Βέβαια, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την επιλογή της Jodie Whittaker. Η αντιπάθεια του νέου Doctor μέχρι να τον γνωρίσουμε στην σειρά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναβιώσει κάποιος Whovian (πόσοι από εμάς πονέσαμε όταν έφυγε ο David Tennant και είχαμε αμφιβολίες για τον Matt Smith, τον οποίο όμως λατρέψαμε από το πρώτο επεισόδιο;). Το κύριο παράπονο σε αυτήν την περίπτωση είναι φυσικά το φύλο της Doctor. “Ο Doctor τόσα χρόνια είναι άντρας και θα πρέπει να παραμείνει άντρας!”, “Ο Doctor γυναίκα; Μπράβο σας καταστρέψατε την σειρά!” είναι μερικά από τα σχόλια που στροβιλίζουν το διαδίκτυο.

Ο Doctor είναι ένας 900+ χρονών Άρχοντας του Χρόνου που με την χρονομηχανή του ταξιδεύει σε όλο το σύμπαν και το χωροχρόνο, αλλά το να είναι γυναίκα δεν είναι ρεαλιστικό; Όπως εξήγησε και ο ίδιος ο Doctor στην Bill για τους Άρχοντες του Χρόνου: “Είμαστε ο πιο πολιτισμένος λαός στο σύμπαν. Είμαστε δισεκατομμύρια χρόνια μπροστά από την μικροπρεπής εμμονή σας με το φύλο και τα στερεότυπα που το περιβάλλουν.”
Μην ξεχνάμε και την απάντηση του Doctor στο σχόλιο του Master στο τελευταίο φετινό επεισόδιο:
“To μέλλον θα είναι όλο θηλυκό;”
“Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε.”

Η Jodie Whittaker δήλωσε πως το φύλο της δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει. H σειρά πάντα αντιπροσώπευε την αλλαγή. Οι fans έχουν παρακολουθήσει πολλές αλλαγές, αυτή είναι μια διαφορετική αλλαγή, όχι τρομακτική.

Το μόνο που θα έπρεπε να έχει σημασία είναι οι υποκριτικές ικανότητες του ηθοποιού που θα παίξει τον ρόλο και όχι το φύλο του. Από αυτά που έχουμε δεί από την Jodie Whittaker στο Broadchurch, Black Mirror και στο θέατρο είναι ταλαντούχα και παραπάνω από ικανή για αναλάβει τον απαιτητικό αυτό ρόλο.
Kαλό είναι να της δώσουμε μια ευκαιρία και να μην την κρίνουμε πριν δούμε την δουλειά της ως Doctor μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Αυτό που μένει να πούμε είναι καλώς ήρθες στην οικογένεια Jodie! Allons-y!

2
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...