Να τιμάς τις επιλογές σου

Μετάνοια και επιλογές ,δύο λέξεις αλληλένδετες ,αλλά όχι απαραίτητα. Μετάνοια για τις επιλογές του παρελθόντος ή για τις ανεκμετάλλευτες επιλογές του παρόντος;

Συχνά,ακούω ανθρώπους να μιλούν για το πόσο έχουν μετανιώσει για κάποιες από τις επιλογές τους.Το “ναι” που κάποτε είχε ειπωθεί από τα χείλη τους ,ενδέχεται να αποτελέσει τώρα την αφορμή για να αναθεματίσουν την ώρα και τη στιγμή και να προσφέρουν με μεγάλη ευχαρίστηση μία μούντζα στον εαυτό τους.Πως μπορείς ,όμως να τους κατηγορήσεις ;Εσύ πόσες φορές έχεις κάνει το ίδιο ;Πόσες φορές δημιούργησες ελπίδες για έναν άνθρωπο ή μία κατάσταση,οι οποίες ,όμως έσβησαν άδοξα;Είμαι σίγουρη πως όλοι το έχουμε κάνει.

Θέλω ,όμως ,να σκεφτείς το εξής.Αν σε κάποιο σημείο της ζωής σου πρέπει να μετανιώσεις για κάτι ,αυτό θα είναι για τα “όχι” που είπες,ποτέ για τα “ναι”.Οι επιλογές σου σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα και ξέρεις καλά ότι οι επιλογές μπορεί να είναι είτε λάθος ,είτε σωστές.Και ,ναι,το ξέρω ότι πάντα οι άνθρωποι θέλουμε να προβάλλουμε και είμαστε υπερήφανοι μόνο για τις σωστές επιλογές ,όμως και οι λάθος προσφέρουν πολλά.Μέσα από μια λάθος απόφαση γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου ,δοκιμάζεις τα όρια σου ,βλέπεις τι σου ταιριάζει και τι όχι.Κάθε επιλογή ,είτε σωστή,είτε λανθασμένη σου προσφέρει εμπειρία ,μαθήματα ζωής που ίσως να μην είχες ποτέ την ευκαιρία να βιώσεις.

Ας το δούμε ,όμως , και από μία άλλη οπτική γωνία.Αυτό,για το οποίο τώρα μετανιώνεις,αυτό ,που τώρα ελπίζεις να ξεχάσεις ,αν δε το είχες δοκιμάσει ,θα ήταν μία ακόμα προσθήκη στα απωθημένα σου.Τα απωθημένα…μεγάλη κουβέντα. Το αστείο με τα απωθημένα είναι ότι τα δημιουργούμε με τη συγκατάθεσή μας.Γνωρίζω ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να κάνουν πράγματα ,να βιώσουν καταστάσεις,αλλά προτίμησαν να αφήσουν το φόβο ή τη δειλία να αποφασίσει γι’αυτούς.Και το πιστεύω ,ότι το απωθημένο πονάει περισσότερο από μία ατυχία ,γιατί αυτό είναι η λάθος απόφαση ,μία άτυχη στιγμή ,μία συγκυρία που απλά δε λειτούργησε.

Αν μου επιτρέπεις ,δέξου αυτή τη συμβουλή!Να τιμάς τις επιλογές σου και ποτέ μη μετανιώνεις για κάτι που κάποτε ήθελες πολύ.Τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως τα περιμένουμε ,αυτό να θυμάσαι!Το τέλειο και το ιδανικό είναι μία αυταπάτη ,όσο νωρίτερα το καταλάβεις ,τόσο πιο πολύ θα ωφεληθείς.Να αγαπάς τη ζωή με τα όμορφα και με τα άσχημα της και να τη ζήσεις,να την απολαύσεις ,μία είναι ,δεύτερη δεν έχει.Πρόσεξε ,όμως,μη την εξευτελίσεις,γιατί ,τότε, θα είσαι εσύ ο χαμένος. Α,και κάτι τελευταίο!Δεν αξίζει να μετανιώνεις για κάτι που ανήκει στο παρελθόν ,γιατί αν πραγματικά άξιζε θα βρισκόταν στο παρόν σου.Γι’αυτό σου λέω,να τιμάς τις επιλογές σου και να μετανιώνεις μόνο για τις ευκαιρίες που δεν εκμεταλλεύτηκες.

15
Τερέζα Λιβέρη
Γεια σας ! Ονομάζομαι Τερέζα - Ελένη Λιβέρη και σπουδάζω Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών . Γεννήθηκα στη Ζάκυνθο ,την οποία λατρεύω και γι'αυτό,την επισκέπτομαι συχνά . Αγαπώ τη μουσική και τα μέρη με όμορφη θέα.Δηλώνω ονειροπόλα από κούνια , με πείσμα να εκπληρώνω τους στόχους μου και τάση να εξωραΐζω την πραγματικότητα .

Latest Articles

Διάβασε επίσης...