Κι ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους λέξεις όπως δημοκρατία, ελευθερία, δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία έκφρασης του λόγου είναι δεδομένες, σε χώρες όπως την Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν νοούνται, αλλά αν τυχόν κάποιος προσπαθήσει να τις υποστηρίξει ή να τις υπερασπιστεί, τότε η τιμωρία είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φυλάκιση, αλλά και θανατική ποινή.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο 18χρονος πια Murtaja Qureiris, γιος οικογένειας Σιιτών που κρατείται στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια. Το χρονικό της περιπέτειας του μικρού Murtaja Qureiris ξεκινά ήδη από την ηλικία των δέκα χρόνων όταν ο ίδιος κατηγορείται με αβάσιμα στοιχεία ότι υποκινεί διαδηλώσεις, κάτι που απαγορεύεται ρητώς και τιμωρείται στην Σαουδική Αραβία. Ο τελευταίος, όπως καταγράφηκε και σε βίντεο, οργανώνει μια διαδήλωση με ποδήλατα παρακινώντας κι άλλους συνομηλίκους του να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, φωνάζοντας μάλιστα μέσω ντουντούκας: «Ο λαός απαιτεί περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα». Λόγω του νεαρού της ηλικίας του αλλά και των ελλιπών στοιχείων οι αρχές δεν κινήθηκαν εναντίον του μικρού παιδιού.

Τρία χρόνια αργότερα όμως σε ηλικία 13 χρονών, και έχοντας χάσει δύο χρόνια νωρίτερα τον μεγάλο του αδερφό που σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, ο  Murtaja Qureiris συλλαμβάνεται. Ο ανήλικος, που θεωρείται ο νεαρότερος πολιτικός κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία, δικάζεται για τρομοκρατία και κατηγορείται πως ανήκει σε εξτρεμιστική, τρομοκρατική ομάδα, πως συνέβαλε στην κατασκευή μολότοφ και πως πυροβόλησε κατά των αστυνομικών κατά την διάρκεια της κηδείας του αδερφού του το 2011. Το κυριότερο όμως αδίκημα και για το οποίο καταδικάστηκε, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της χώρας, είναι πως συνόδευσε με τη μηχανή σε ηλικία 10 ετών τον ακτιβιστή και μεγαλύτερο αδελφό του Ali Qureris, όταν ο τελευταίος πέταξε βόμβα μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Awamiya.

Όντας φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια, και για ένα μεγάλο διάστημα και στην απομόνωση, ο Murtaja Qureiris δηλώνει αθώος αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που έχουν υποστηριχθεί εναντίον του, ενώ υποστηρίζει πως οι όποιες ομολογίες που αποσπάστηκαν από τις αρχές ήταν όλες κατόπιν βασανιστηρίων.

Μάλιστα ο ίδιος χωρίς να έχει κατηγορηθεί για αφαίρεση ζωής που θεωρείται ένα από τα έσχατα αδικήματα στην Σαουδική Αραβία, του έχει αποδοθεί η αυστηρότερη των ποινών δεδομένου του ισλαμικού δικαίου, που περιλαμβάνει την σταύρωση ή τον διαμελισμό του σώματός του μετά την εκτέλεσή του. Λόγω του ότι έως τώρα ήταν ανήλικος δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί κανενός είδους μορφή εκτέλεσης.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από την αδικία και την έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας που επικρατεί στην Σαουδική Αραβία. Εκεί ο ύψιστος και ισχύων νόμος είναι το Κοράνι και ο λόγος του βασιλείου των Σαούντ. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αντιβαίνουν τους νόμους τιμωρούνται, φυλακίζονται, εκδιώκονται ή και θανατώνονται. Καθημερινά οι άνθρωποι της Σαουδικής Αραβίας δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, δικαιώματα που οι άνθρωποι των δυτικών χωρών θεωρούν αυτονόητα και αναφαίρετα.

6
Προηγούμενο άρθροΤι συμβαίνει με το Rockwave ;
Επόμενο άρθροDigital Art/ Ψηφιακή τέχνη: Έχει σχέση με το graphic design;
Είμαι η Ιφιγένεια Αντωνοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας,Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους ανθρώπους, να τους κάνω να χαμογελούν και να αισιοδοξούν. Κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική, γι αυτό και θεωρώ πως πρέπει να την ζούμε στο έπακρο και δημιουργικά. Ελπίζω μέσα από τα άρθρα μου να ψυχαγωγηθείτε, να προβληματιστείτε, να ονειρευτείτε και να ταξιδέψετε μαζί μου.