Murder On The Orient Express(κριτική ταινίας)

Murder on the orient express, μια πολυαναμενόμενη ταινία από πολλούς, βασισμένη στο πασίγνωστο ,με χιλιάδες πωλήσεις, βιβλίο της Αγκάθα Κρίστυ, ήρθε στις αίθουσες του σινεμά τον Νοέμβριο του 2017.

Η ταινία αποτελεί μια από τις περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος ταξιδεύει με το Orient Express, όπου εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης-Παρισιού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Ράτσετ, ένας από τους επιβάτες του τρένου βρίσκεται δολοφονημένος στην καμπίνα του. Εγκλωβισμένοι στα χιόνια και μακριά από την αστυνομία, ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Θα καταφέρει τελικά ο Πουαρό, όντας ο ικανότερος ντεντέκτιβ της εποχής του να βρει την λύση του μυστηρίου και να φτάσει στον ένοχο;

Πρόκειται για μια αρκετά καλή προσπάθεια του Kenneth Branagh να επαναφέρει στις οθόνες του σινεμά, συναγωνίζοντας τις παλιές εκδοχές της ταινίας, προσπαθώντας όμως να δώσει στην ταινία μια νέα σύγχρονη διάσταση. Έτσι λοιπόν, για να το πετύχει αυτό προσπαθεί να εισάγει το action στοιχείο, που το είδαμε σε αρκετές σκηνές. Η κίνηση αυτή, έκανε μεν την ταινία πιο “ζωντανή”, από την άλλη όμως, ο Kenneth Branagh δεν κατάφερε να μας μεταδώσει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου κατά 100%, αλλά έμεινε γύρω στο 75% κατ’ εμέ. Δεν πρέπει όμως να μην αναφέρουμε, πως τόσο η φωτογραφία, όσο και τα σκηνικά ήταν φοβερά και σίγουρα δημιουργούσε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα, ώστε να κάτσεις να την δεις.

Το σενάριο αναμενόμενα εξαιρετικό, εφόσον βασίζεται και στο ομώνυμο βιβλίο της ταλαντούχας συγγραφέα.

Αυτό που γίνεται φανερό, είναι το εξαιρετικό κάστινγκ της ταινίας. Πολλοί ταλαντούχοι και βραβευμένοι ηθοποιοί μαζεμένοι, ανάμεσα τους ο Τζόνυ Ντεπ, ο Τζούντι Ντενς, η Πενέλοπε Κρουζ, η Μισέλ Πφέιφερ και ο Γουίλεμ Νταφόι, που όμως δεν κατάφεραν να λάμψουν και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Η ερμηνεία πολλών είναι πολλές φορές είναι ανύπαρκτη, όπως για παράδειγμα της Πενέλοπε Κρουζ, ενώ περιορίζονται αρκετά στο βουβό. Πραγματικά,μοιάζουν απλώς διακοσμητικοί, σαν να βρίσκονταν μονάχα για να δανείσουν το όνομά τους στην αφίσα της ταινίας Από την άλλη, ο Kenneth Branagh έδωσε μια καταπλητική ερμηνεία, υποδυόμενος τον Ηρακλή Πουαρό, γράφοντας και ο ίδιος τον συγκεκριμένο ρόλο πιο ανθρώπινο και με ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Δεν έλειψαν από την ταινία οι συμβολισμοί. Η δε σκηνή στο φινάλε είναι στημένη με εξαιρετικό τρόπο, θυμίζει το μυστικό δείπνο.

Τόσο ο συγγραφέας όσο και ο σεναριογράφος ήθελαν να τονίσουν μέσα στην ταινία την έννοια της κάθαρσης, αναλύοντας την ψυχοσύνθεση και το παρελθόν του κάθε χαρακτήρα και μπλέκοντας το συναίσθημα μέσα σε ένα αστυνομικό θρίλερ.

 

Σενάριο: 4.5/5

Σκηνοθεσία: 4.4/5

Casting: 4.7/5

Σύνολο: 4.5/5

 

 

2
Χριστίνα Δάδινα
Πάντειο πανεπιστήμιο-επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού

Latest Articles

Διάβασε επίσης...