Exclusive Content:

Μουσικό χωριό: Tο αυγουστιάτικο αντάμωμα στο Πήλιο

Ο Άγιος Λαυρέντιος, ένα μικρό χωριουδάκι του Πηλίου, γίνεται το σημείο συνάντησης φιλότεχνων απ' όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, μεταμορφώνοντάς το σε ένα από τα πιο δημιουργικά και πολύχρωμα μέρη της χώρας, την περίοδο του καλοκαιριού.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project που λαμβάνει χώρα εδώ και 15 χρόνια στον Άγιο Λαυρέντιο, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες και φιλότεχνους/ες, δημιουργώντας έτσι μία άκρως γιορτινή, αυγουστιάτικη ατμόσφαιρα.

Τι είναι το Μουσικό χωριό; 

Το Μουσικό χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη που «στεγάζεται» μέσα στα πέτρινα αρχοντικά του Αγίου Λαυρεντίου Μαγνησίας. Ιδρύθηκε το 2006 από τους μουσικούς Θύμιο Ατζακά, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Η βασική ιδέα αυτής της διοργάνωσης είναι να φέρει κοντά ανθρώπους που αγαπούν και ασχολούνται με τη μουσική τέχνη, και όχι μόνο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κύκλων εργαστηρίων/σεμιναρίων/masterclasses από έμπειρους καλλιτέχνες, αναγνωρισμένους στο χώρο της σύγχρονης ή ιστορικής δημιουργίας και εκτέλεσης, καθώς κι από πλήθος συναυλιών και δράσεων που συμβαίνουν στο χωριό κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Τα καλντερίμια του Αγίου Λαυρεντίου
Πηγή:www.a2z-travel.gr
Πού και πότε συμβαίνει;

Όπως μάλλον θα καταλάβατε, το Μουσικό χωριό βρίσκεται στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι του Πηλίου, μερικά χιλιόμετρα μακριά απ’ το Βόλο. Είναι γεμάτο από πέτρινα αρχοντικά, με τις μοναδικές πέτρινες σκεπές, που συνδέονται μεταξύ τους με τα δύσβατα, αλλά γραφικά, παραδοσιακά καλντερίμια. Λόγω του υψομέτρου του (600μ) και της θέσης του πάνω στο βουνό, ο Άγιος Λαυρέντιος χαρίζει στον επισκέπτη μία μοναδική θέα και είναι το κατάλληλο μέρος για μία απόδραση από το πολύβουο αστικό περιβάλλον.

Η διοργάνωση γίνεται το δεύτερο μισό του Αυγούστου και χωρίζεται σε περιόδους. Το 2020 χωρίστηκε σε 2 περιόδους, κάθε μία από τις οποίες διήρκησε μία εβδομάδα.

Πηγή:www.volosinfo.gr
Πού μπορώ να μείνω κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης;

Υπάρχουν πολλές επιλογές στο ζήτημα της διαμονής στο Μουσικό χωριό. Αρχικά η διοργάνωση παρέχει αρκετές θέσεις στους κοιτώνες κατασκήνωσης που βρίσκονται στο άνω άκρο του χωριού με πολύ μικρό αντίτιμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό μπορείς να πατήσεις εδώ. Έπειτα, υπάρχουν επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και μια πληθώρα ξενοδοχείων που μπορούν να σε καλύψουν.

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις του Μουσικού χωριού;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το Μουσικό χωριό είναι ένα σύνολο από εργαστήρια, σεμινάρια, masterclasses, διαλέξεις και συναυλίες.

Όλα αυτά καθοδηγούνται από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που αναλαμβάνουν να συντονίζουν την κάθε ομάδα. Επομένως υπάρχουν πολλές ολιγομελείς ομάδες που ασχολούνται επί μία βδομάδα με κάτι. Η θεματολογία των «μαθημάτων» δεν είναι αμιγώς μουσική.

Η ομάδα του εργαστηρίου «πίσω απ’τη μάσκα»

Για παράδειγμα, στην πρώτη περίοδο της περσινής διοργάνωσης υπήρχε εργαστήριο για κινηματογραφική μουσική, διαλογισμό, εργαστήριο φωνητικού αυτοσχεδιασμού, υποκριτική «πίσω απ’ τη μάσκα», κίνηση «ρίζα και κορμός». Μπορείς να δεις περισσότερα για τα περσινά εργαστήρια εδώ.

Το εκπληκτικό, εντούτοις, με το Μουσικό χωριό δεν είναι μόνο η μεγάλη θεματολογία σε πρωτότυπους τομείς και το υψηλό επίπεδο των εργαστηρίων. Είναι αυτό που δεν μπορεί να γραφτεί στο πρόγραμμα της διοργάνωσης και αξίζει πραγματικά να το βιώσεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Performance από τη Yuko Kaseki στην πλατεία Χατζίνη
Μία τυπική μέρα στο Μουσικό χωριό

Το πρωινό ξύπνημα στον Άγιο Λαυρέντιο έχει τη δική του χάρη. Σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι νωρίς νωρίς για να αδράξεις τη μέρα. Ετοιμάζεσαι, και φεύγεις για την πρωινή συνάντηση. Περπατάς με προσοχή τα καλντερίμια, θαυμάζεις τα παλιά αρχοντικά ώσπου να φτάσεις στην κεντρική πλατεία. Η κεντρική πλατεία είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού. Όλα τα καλντερίμια, οδηγούν στην πλατεία. Φθάνεις και βλέπεις όλους τους ντόπιους και τους μουσικοχωριανούς να κάθονται διασκορπισμένοι στα καφενεία και το φούρνο του χωριού. Κάθεσαι και συ σε κάποια, συνήθως διαφορετική κάθε μέρα, παρέα και παίρνεις το πρωινό σου γεύμα συνοδευόμενο με ωραίες συζητήσεις με ωραίους ανθρώπους. Αυτά, μαζί μ’ ένα backround από χορωδίες τζιτζικιών και θρόισμα των φύλλων του γερασμένου πλατάνου που βρίσκεται καταμεσής της πλατείας.

Στη συνέχεια, πηγαίνεις με την ομάδα σου πιθανότατα σε κάποιο αρχοντικό ή σε κάποιον υπαίθριο χώρο για δημιουργία, μάθηση και εξερεύνηση. Πριν φτάσεις, σταματάς να γεμίσεις το παγούρι σου με δροσερό νεράκι σε μία από τις πολλές πηγές  που υπάρχουν στο χωριό. Ανάλογα με το εργαστήριο που επέλεξες, διαμορφώνεται από την ομάδα το ωράριο και εν μέρει ο τρόπος διεξαγωγής του.

Μεσημεριανή ραστώνη

Το μεσημεράκι, θα βρεις πάλι μια παρέα για να καθίσετε και να φάτε σε ένα απ’ τα διάφορα μαγαζιά με παραδοσιακό, μαμαδίσιο φαγητό που υπάρχουν στο χωριό. Και πάλι, αμέτρητες συζητήσεις, κουβέντες και κους-κους θα συμπληρώσουν το γεύμα και θα δώσουν το δικό τους χρώμα στο ηχοτοπίο της φύσης που χαρακτηρίζει το χωριό. Σίγουρα θα φαντάζεσαι απερίγραπτη ζέστη μες το αυγουστιάτικο μεσημέρι. Το υψόμετρο και η πυκνή βλάστηση της περιοχής θα φροντίσουν για τη μεσημεριανή δροσιά που χρειάζεσαι μετά το φαγητό.

Μουσικό χωριό
Μία από τις πηγές του χωριού

Το απόγευμα ίσως να συνεχίσεις ό,τι άφησες στη μέση με την ομάδα σου το μεσημέρι, ίσως πάλι να είσαι και ελεύθερος για βόλτα και ξεκούραση, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχετε ορίσει. Αν έχεις χρόνο ίσως επιλέξεις να πας στην πλατεία Χατζίνη, μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες του χωριού, με απερίγραπτη θέα και πολλή άπλα.

Ίσως πάλι να κάτσεις για απογευματινό καφεδάκι στην πλατεία, ακούγοντας πιθανότατα κάποιον βέρο κάτοικο του χωριού στα κέφια του να τραγουδάει με τη συνοδεία κάποιου οργάνου. Μπορεί επίσης να έχει οργανωθεί κάποια συναυλία ή διάλεξη από τη διοργάνωση ή κάποιος περίπατος σε κοντινά μέρη.

Μουσικό χωριό
Η πλατεία Χατζίνη
Η βραδινή φιέστα

Το βραδάκι, θα πας στο δωμάτιο να ετοιμαστείς. Δε σε νοιάζει που είσαι κουρασμένος/η γιατί αυτό που σε περιμένει θα σου επιστρέψει στο διπλάσιο όση ενέργεια έδωσες όλη την προηγούμενη μέρα. Περπατάς στα υποφωτισμένα καλντερίμια και φτάνεις, πού αλλού, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί θα βρεις όλο το χωριό να κάθεται στα τσιπουράδικα και να απολαμβάνει την παρέα, τη βραδινή καλοκαιρινή δροσιά αλλά και μεζέδες αραδιασμένους πάνω στα τραπέζια. Όσο περνάει η ώρα, το κέφι και η διάθεση ανεβαίνουν, ώσπου κάποια στιγμή θα ακουστεί μέσα στη χάβρα των συζητήσεων, μια μελωδία από ένα κλαρίνο, ένα σουραύλι ή μία φωνή.

Αυτό θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για μία βραδιά γεμάτη μουσική και χορό κάθε είδους. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο χορό, να τραγουδήσει, να παίξει κάποιο μουσικό όργανο ή ακόμα να χτυπήσει στο ρυθμό παλαμάκια. Θα ακούσεις από πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τζαζ μπαγλαμαδάκι. Θα δεις να στήνονται μουσικά και χορευτικά σύνολα που ούτε είχες φανταστεί, δημιουργώντας μία μοναδική γιορτή.

Πηγή: από τη σελίδα του Μουσικού χωριού στο Facebook

Εκείνες είναι οι στιγμές που νιώθεις πως ο σκοπός και το όραμα του Μουσικού χωριού εκπληρώνεται. Τότε είναι που όλες οι αμέτρητες κουβέντες που αντάλλαξες σήμερα με τόσους ανθρώπους, περνάνε σε ένα άλλο, ενεργειακό επίπεδο. Τότε είναι που καταλαβαίνεις πόση σημασία έχει, να βρίσκονται οι άνθρωποι μαζί και να μοιράζονται τα ίδια βιώματα. Τότε είναι που τόσοι, πρακτικά άγνωστοι άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους έχουν έρθει από διαφορετικά μέρη του κόσμου, βρίσκουν μια κοινή γλώσσα για να επικοινωνήσουν και να γίνουν ένα…κάπου, σ’ ένα μικροσκοπικό χωριό του Πηλίου, ένα βράδυ του καλοκαιριού.

Μουσικό χωριό
Μία από τις αυθόρμητες στιγμές στην κεντρική πλατεία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση, μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη σελίδα του Μουσικού χωριού στο facebook ή την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Γιώργος Τσομίδης
Γιώργος Τσομίδης
Είμαι ο Γιώργος Τσομίδης και σπουδάζω στο τμήμα μουσικών σπουδών του Εκπα. Παράλληλα μελετάω πιάνο και κοντραμπάσο και ασχολούμαι με το χορό και το θέατρο. Αγαπώ πολλά πράγματα.Το σινεμά,τα βιβλία,η φωτογραφία,η φύση και τα ταξίδια είναι μερικά από αυτά.Άλλα είναι ο αυθορμητισμός και το γέλιο. Δε μισώ πολλά πράγματα.Ίσως τα ΚΤΕΛ και τα κουνούπια, 2 πράγματα με τα οποία δυστυχώς είμαι καταδικασμένος να συνυπάρξω.Εδώ θα μιλήσω για πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα σε ό,τι αγαπώ και θαυμάζω.Φύγαμε;

Latest Articles

Διάβασε επίσης...