«Μόνο με το punk κάνεις ταινίες στην Ελλάδα»: μια ιστορία της Βάσως Λαζαρίδου

Η Βάσω Λαζαρίδου και το δυνατό community της μας προσφέρουν την πιο punk άποψη για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα του 2020.

Στην Ελλάδα του 2020 είναι πολύ ξεχωριστό να προσπαθείς να κάνεις τέχνη και να περάσεις το μήνυμα σου. Οι δίοδοι είναι ελάχιστες και τα κονδύλια είναι ανεπαρκή. Υπάρχουν άνθρωποι όμως, σαν την Βάσω Λαζαρίδου, που περιγράφουν τόσο έντονα συναισθήματα που το community ενώνεται με σκοπό να τους βοηθήσει να υλοποιήσουν τις σκέψεις τους. Ή αλλιώς… μόνο με το punk κάνεις ταινίες στην Ελλάδα.

 Το ξεκίνημα

Η Βάσω Λαζαρίδου είναι παιδί της συμπρωτεύουσας αλλά δημιουργεί στην πρωτεύουσα. Μεγαλωμένη στις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης, το 1989 ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές της στον κινηματογράφο. Το σενάριο δεν άρχισε ακριβώς έτσι και ούτε είχε σκοπό να πάρει αυτή την τροπή. Κάποια στιγμή έρχεται μια συγκυρία στην ζωή του κάθε ανθρώπου, σαν μια μπουνιά στην ψυχή που αντηχεί στον ανθρώπινο νού, που το όν αναρωτιέται τι ακριβώς θέλει να συμβεί σε αυτή την πορεία της ζωής. Ένα συναίσθημα πολύ συγκεκριμένο και πολύ έντονο, ένα συναίσθημα που δίνει απαντήσεις μονομιάς. Για την Βάσω η απάντηση ήταν και είναι ξεκάθαρη: Σινεμά.

Fat: We are the real cyborgs

Η γνωριμία μας με την Βάσω Λαζαρίδου, προήρθε από την πιο punk ιδέα που έχω ακούσει να υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έρχεται από το κίνημα Πολιτικά Χοντρέλες. Αποτελεί μια δήλωση στην κοινωνία για την σωματικότητα των όντων.

Πόσο χώρο κατέχεις; Και γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι ερώτηση;

Ζούμε σε μία κοινωνία που η άποψή σου κρίνεται ανάλογα το νούμερο παντελονιού που φοράς. Η άποψή σου κρίνεται ανάλογα το φύλλο που κατέχεις, το χρώμα του δέρματος σου, το αν έχεις επιλέξει να κάνεις παιδιά ή όχι, κ.ο.κ. Το τέλμα όπου έχει φτάσει η ανθρώπινη κοινωνία προέρχεται από αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα που δεν έχουμε λύσει ακόμα. Ζητήματα που θεωρούμε σαν αυτονόητα αλλά που αντιλαμβανόμαστε μέρα με την μέρα ότι δεν είναι.

Τα μέσα μαζικής δικτύωσης έχουν στρώσει κόκκινο χαλί μόνο στους κοινωνικά αποδεκτούς ανθρώπους με τις εξαιρετικές αναλογίες και το πλούσιο background. Η ελευθερία της έκφρασης έχει δείκτη καθωσπρεπισμού. Όσο πιο κοντά στα νορμάλ πρότυπα είσαι τόσο πιο εύκολα θα ακουστεί η γνώμη σου. Απο την άλλη, η κοινωνία προσπαθεί να σε «προστατέψει» και να σε βάλει στον ίσιο δρόμο, προτείνοντας σου «λύσεις» για να κατέχεις λιγότερο χώρο ή για να μην είναι οι απόψεις σου σκανδαλώδεις και ενοχλητικές. Σου προτείνουν ουσιαστικά έναν τρόπο για να μην ενοχλείς την καθημερινότητα τους με τον περίσσιο χώρο σου και τα πιστεύω σου.

Η Βάσω Λαζαρίδου σαν αντίκρυσμα τους προσφέρει ένα χρωματιστό videoclip με τις πιο γοητευτικές punk περσόνες της Queer κοινότητας.

Οι Πολιτικά Χοντρέλες είναι μια ομάδα της Βάσως Λαζαρίδου και της Σοφίας Αποστολίδου. Το project έλαβε χώρα στην εγκατάσταση ”Fluffy Library” της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου στο πολυχώρο Atopos CVC .

Βάσω Λαζαρίδου
credits: Σοφία Γεωργοπούλου
Βάσω Λαζαρίδου
credits: Σοφία Γεωργοπούλου

Η επόμενη ταινία

Η Βάσω Λαζαρίδου βρίσκεται στα σκαριά της επόμενης ταινίας της. Ο λόγος θα δοθεί στον ρόλο του μυαρού σώματος μέσα στην κοινωνία. Ένα σώμα που δεν του έχει προσφερθεί μια θέση στην κοινωνία και στο τέλος παίρνει την εκδίκηση του. Η ταινία είναι χωρισμένη σε δυο μέρη : την διαδικασία της αρρώστιας και την εξιλέωση της ίασης. Η Βάσω Λαζαρίδου χρησιμοποιεί πολύ την βία για να αφηγηθεί τις post-apocalyptic ιστορίες της. Χρησιμοποιεί πολύ έντονα την δράση και τις εκρήξεις με τέτοια μαεστρία που η ιστορία της δεν επιδιώκει το shock value. Δημιουργεί συναισθήματα που όλοι έχουμε βιώσει και τα οποία γιγαντώνει με  την έννοια του θεάματος και των φαντασμαγορικών εικόνων.

«Ταινίες με εκρήξεις και kung fu moves», όπως συνηθίζει να λέει.

Μπορείτε να την βρείτε πολύ εύκολα στο δημιουργικό γραφείο Mind Cube που διατηρεί με την Χαρίνα Αυγουλέα στην Κυψέλη, Σποράδων 3-7, Αθήνα 113 61 καθώς και στο προσωπικό της site στο Vimeo.


Παρόμοια άρθρα :

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1
Σοφία Γεωργοπούλου
Είμαι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με μεγάλη αγάπη για την καλλιτεχνική σκήνη της Μητρόπολης , την φωτογραφία και τα ταξίδια ! Σαν μεγάλος βιβλιοφάγος , από πολύ μικρή ηλικία , συνήθισα να καταγράφω τις σκέψεις μου και τα όνειρα μου γιατί έτσι νιώθω την υλική υπόστασή τους . Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εκδώσουν την αυτοβιογραφία τους γιατί καμία ζωή και άποψη δεν είναι βαρετή και ούτε φυσικά , αμελητέα !

Latest Articles

Διάβασε επίσης...