Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Σίγουρα έχεις ακούσεις κάποιον τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου να λέει ”έχω θυροειδή”.Ναι οκ η αλήθεια είναι όμως ότι όλοι έχουμε, οπότε η έκφραση αυτή είναι λανθασμένη.Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού μας και φυσιολογικά παράγει κάποιες ορμόνες . Η σωστή έκφραση,λοιπόν είναι έχω υποθυρεοειδισμό ή έχω υπερθυρεοειδισμό.Υποθυρεοειδισμός , όπως εύκολα αντιλμβάνεται κάποιος απο την ετυμολογία της λέξης , είναι η μειωμένη έκκριση ορμονών από τον προαναφερόμενο αδένα ενώ υπερθυρεοειδισμός είναι το ακριβώς αντίθετο.
Τα αίτια είναι ποικίλα με το 90% των περιπτώσεων στις αναπτυγμένες χώρες να αντιστοιχεί σε βλάβη αυτού καθ’αυτού του αδένα, με πιο συχνή αιτία την χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto.Άλλες αιτίες καταστροφής του αδένα είναι ακτινοβολίες στον λαιμό για τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων , χειρουργική αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα , ραδιενεργό ιώδιο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού κα. Άλλη συχνή αιτία πέρα απο τη καταστροφή του αδένα είναι η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου , η οποία αποτελεί κυρίως πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες χώρες ,το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
Κύρια συμπτώματα είναι:
-Ξηρό και τραχύ δέρμα.
-Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια ήπια αύξηση του σωματικού βάρους από 2 έως 10 κιλά, αλλά δεν προκαλεί παχυσαρκία.
-Bραχνάδα στη φωνή.
-Δυσκαμψία και επώδυνες κράμπες.
-Η έλλειψη αυτών των ορμονών στην παιδική ηλικία οδηγεί σε δυσγενεσία επιφύσεων.
-Κάποια καρδιοπάθεια.
-Λεπτά και εύθραυστα μαλλιά.
-Δυσκοιλιότητα.
-Κόπωση , χαμηλή ενέργεια.
Αν λοιπόν έχετε ένα απο τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο ο οποίος δε θα κάνει τίποτα παραπάνω απο το να σας χορηγήσει ένα χαπάκι το οποίο θα σας λύσει όλα τα προβλήματα.Ο υποθυρεοειδισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί. Κανείς δεν έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να κάνει το θυρεοειδή σας να λειτουργήσει κανονικά και πάλι. Η κατάσταση όμως αντιμετωπίζεται πλήρως, καθώς η ορμόνη του θυρεοειδή υπάρχει διαθέσιμη σε χαπάκι (συνθετική θυροξίνη) και μπορεί να συμπληρωθεί ακριβώς όσο λείπει.Επειδή η θυροξίνη είναι μια ορμόνη που δρά αργά , θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν αρχίσετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματα. Μετά από περίπου 6 έως 10 εβδομάδες, ο γιατρός σας θα δοκιμάσει να μετρήσει θυρεοειδικές ορμόνες και να ρυθμίσει εκ νέου τη δόση της θυροξίνης.Όταν βρεθεί η κατάλληλη δόση τα ραντεβού θα αραιώσουν σε ένα τον χρόνο.