Μια διαφορετική έκθεση στο μετρό Συντάγματος

Έλληνες γελοιογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μία απολαυστική έκθεση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος, η οποία θα βρίσκεται εκεί από 14 έως 20 Μαϊου και ώρες 9:00 με 21:00. Με κεντρικό θεματολόγιο τον πόλεμο, και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες κυβερνήσεις κρατών ( βλέπε Αμερική ) χτυπούν χωρίς έλεος λαούς ήδη εξαθλιωμένους (βλέπε Σύριους ) και ”ξεζουμισμένους” από τις χώρες που τους ελέγχουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Με τίτλο WAR S.A (Πόλεμος Α.Ε)  και την υποστήριξη της Βουλής των Εφήβων, της Ελληνικής Δημοκρατίας περιφέρειας Αττικής, του ΣΤΑΣΥ, του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ και της λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, η έκθεση αυτή απευθύνεται σε όσους θέλουν να γελάσουν και παράλληλα να προβληματιστούν. Σε όσους θα ήθελαν να γελάσουν με την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στον κόσμο, η οποία συνίσταται στην κρίση του ανθρωπισμού και την ανάγκη για χρήμα και εξουσία, ακόμα και αν πρέπει να πατήσεις επί πτωμάτων, θα λέγαμε καλύτερα.

 Με αρκετό σαρκασμό και έξυπνες αναπαραστάσεις οι γελοιογράφοι έχουν επιτύχει να σατυρίσουν κυβερνήσεις εθνών όπως ΗΠΑ, Βόρεια Κορέα, Τουρκία κτλ που αδίστακτα κάνουν επιθέσεις σε ανυπεράσπιστες χώρες σπέρνοντας τον θάνατο και τη δυστυχία και διαιωνίζοντας την προσφυγιά.

 

 

Καυστικό χιούμορ, εύστοχα νοήματα και έξυπνες αντιστοιχίες πρωταγωνιστούν στα δημιουργήματα των Ελλήνων γελοιογράφων τα οποία προκαλούν το θαυμασμό σε πρώτο στάδιο, αλλά τη φρίκη και την αηδία που συνοδεύουν την πικρή συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, σε δεύτερο.

Μια έκθεση που αντικατοπτρίζει όλη τη δύναμη της σάτυρας, που σε τέτοιους δύσκολους και απάνθρωπους καιρούς μοιάζει να είναι η μόνη σωσίβια λέμβος, μοιάζει να είναι η μοναδική που μπορεί να ταρακουνήσει αποτελεσματικά τον κόσμο και να τον φέρει αντιμέτωπο με την αλήθεια που αρνείται να δει.

 

Ίσως η σάτυρα και η γελοιογραφία να μπορέσουν τελικά να βγάλουν τους ανθρώπους από το σκοτάδι στο οποίο έχουν επαναπαυτεί και προσποιούνται ότι βρίσκονται, ευαγγελιζόμενοι ότι δεν είχαν γνώση των διαστάσεων της συμφοράς που πλήττει αυτή τη στιγμή περιοχές του κόσμου, της συμφοράς που προκάλεσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι, στους ίδιους τους συνανθρώπους τους!

Φωτογραφική επιμέλεια: Εβελίνα Λαμπροπούλου

 

1
Εβελίνα Λαμπροπούλου
Σπουδάζω στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσω της ενασχόλησης με βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά από μικρή ηλικία απέκτησα σταδιακά ενδιαφέρον για τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία. Οι ταινίες και οι σειρές είναι το χόμπυ μου, ενώ προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς γύρω από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και της λογοτεχνίας με ιδιαίτερη αγάπη για τα κλασσικά ρομαντικά μυθιστορήματα και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας

Latest Articles

Διάβασε επίσης...