«Μήπως είσαι λίγο εγωιστής;»

  1. Εγωισμός!! Μία λέξη τόσο μικρή κι όμως τόσο θαυματουργή, που στο πέρασμα της καταστρέφει τα πάντα. Υπάρχουν τόσες διαφορετικές εκφάνσεις του στην καθημερινότητα μας, που πλέον το θεωρούμε δεδομένο και επόμενο πως σε κάποια φάση της ζωής μας θα πέσουμε πάνω του και η σύγκρουση θα είναι μοιραία. Δεν έχει σημασία αν θα εκδηλωθεί από μας ή σε μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα κληθούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι γινόμαστε εγωιστές, γιατί είναι τόσο σημαντική η επιβεβαίωση του εγώ μας που μας κάνει να μην βλέπουμε τίποτα πέρα από αυτό. Μας δένει τα μάτια και μας φέρνει μπροστά σε ένα αδιέξοδο, το οποίο ουσιαστικά οι ίδιοι έχουμε επιλέξει, διότι ο χειρότερος αντίπαλος που έχουμε να πολεμήσουμε δεν είναι παρά ο εαυτός μας. Αυτός ο δαιμονικός που μας δοκιμάζει καθημερινά για να δει τα όρια και τις αντοχές μας. Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Να κάνουμε; Και ο εγωισμός; Θα σε αφήσει; Μα αφού είσαι εγωιστής… Τόσο καθημερινές φράσεις! Τόσο προβλέψιμες! Τόσο κοινότυπες! Κάτι πιο ευφάνταστο δεν μπορούσαμε να βρούμε; Και συγνώμη ποιος δεν είναι εγωιστής; Ποιος δεν θα ήθελε να έχει πάντα δίκιο ή να είναι σε όλα σωστός; Αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα αν σκεφτούμε ότι για να μάθεις πρέπει να κάνεις λάθος. Κάνεις δεν ήξερε από την αρχή τα πάντα. Ακόμα και τα μικρά παιδιά, όταν ξεκινήσουν να περπατάνε, πέφτουν. Τα λάθη μας κάνουν καλύτερους και ότι γινόμαστε τελικά. Από αυτά μαθαίνουμε!

Το σημαντικό, όμως δεν είναι να κάνουμε λάθη, αλλά να έχουμε το θάρρος να τα παραδεχτούμε. Εκεί κρίνεται όλη η υπόθεση. Μα και να μην το παραδεχτείς δεν σε κάνει εγωιστή. Έχουμε μπερδέψει τις έννοιες και βαφτίσαμε τα πάντα «εγωισμό» για να ρίχνουμε ευθύνες. Υπάρχει στα αλήθεια αυτός ο εγωισμός; Μήπως είναι περισσότερο φόβος να δούμε την πραγματικότητα; Όλα βρίσκονται στο μυαλό. Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν πραγματικοί εγωιστές, ξέροντας πως εκείνοι οι σκληροί και ξεροκέφαλοι άνθρωποι θα έκαναν τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και θα θυσίαζαν το εγώ τους για να κερδίσουν κάτι!

Άρα, λοιπόν πίσω από τον εγωισμό μπορούν να κρύβονται πολλά πράγματα. Φόβος, άρνηση, απέχθεια, επιφυλακτικότητα, πόνος και πολλά άλλα συναισθήματα που κάνουν τους ανθρώπους αρνητικούς μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σημείο να ξεδιπλωθούν και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Γιατί βλέπετε είναι όλα θέμα στιγμών και θέλησης. Όταν κάποιος θέλει, θα συντρίψει όλο τον εγωισμό του για να καταφέρει το ακατόρθωτο. Τώρα αν δεν θέλει θα μείνει απλά στο «Εγώ, είμαι εγωιστής». Εξαρτάται από ποια οπτική θες να το δεις.

Αν είσαι από αυτούς που δικαιολογούν τον εαυτό τους ως “ακαταμάχητο εγωιστή” ψάξε τι κάνεις λάθος ή καλύτερα ψάξε τι φοβάσαι να κάνεις λάθος.

7
Κατερίνα Φυλάκτου
Όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή, συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Το ζητούμενο είναι να μην τα αφήνεις να σε αλλάζουν αλλά να σε κάνουν καλύτερο!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...