Μερικές συμβουλές για ένα οργανωμένο ακαδημαϊκό έτος

Σε ένα προηγούμενο άρθρο μίλησα για το πώς ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί τη νέα αρχή. Έτσι σ’ αυτό εδώ το άρθρο σκέφτηκα να σας μιλήσω για μερικούς τρόπους οργάνωσης που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να κυλήσει ομορφότερα. Μιας και θα πάω στο 4ο έτος μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τα δικά μου μυστικά οργάνωσης για την καθημερινότητά μου αλλά και για το διάβασμα.

Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει η οργάνωση στη ζωή του, ειδικά στα νέα ξεκινήματα. Μ’ αρέσει να προγραμματίζομαι φτιάχνοντας ένα εβδομαδιαίο πλάνο, ξέροντας έτσι από πριν τι με περιμένει μέσα στην εβδομάδα. Μ’ αυτό τον τρόπο επίσης οργανώνω σωστά το χρόνο μου.

Απαραίτητο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά είναι τα καινούρια τετράδια – σημειωματάρια, στυλό, μολύβια. Ναι, ναι ξέρω είναι παιδιάστικό αλλά κάθε χρόνο που αγοράζω καινούρια, ας την ονομάσουμε, γραφική ύλη χαίρομαι σαν 6χρονό παιδί που θα πάει πρώτη μέρα στο σχολείο. Ένας σημαντικός λόγος, εκτός του συναισθηματικού είναι πως όταν αγοράζω κάτι καινούριο περιμένω πως και πως για να τα χρησιμοποιήσω, έτσι θέλοντας και μη, γεμίζω τα τετράδια μου με σημειώσεις και με τη βοήθεια ενός νέου ημερήσιου ακαδημαϊκού ημερολογίου προγραμματίζω τις μέρες μου φτιάχνοντας ένα μικρό πλάνο για τη κάθε μια από αυτές.

Όσον αφορά τη σχολή και τις σημειώσεις για το κάθε μάθημα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να χανόμαστε.

  • Ένας τρόπος είναι τα τετράδια με πολλά θέματα. Το κάθε θέμα θα αντιστοιχεί και σε ένα μάθημα, έτσι θα έχεις όλες τις σημειώσεις όλων των μαθημάτων του εξαμήνου συγκεντρωμένες και οργανωμένες σε ένα τετράδιο.
  • Πολλά και μικρά τετράδια. Μπορείς να πάρεις αυτά τα μικρά τετράδια με λεπτό εξώφυλλο που είχαμε στο σχολείο. Ένα τετράδιο για κάθε μάθημα. Τα τετράδια αυτά είναι βολικά μιας και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο μέσα στην τσάντα, καθώς και δεν είναι βαριά.
  • Σημειώσεις σε Box file. Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος είναι να πάρεις τετράδιο που οι σελίδες του κόβονται εύκολα και να γράφεις τις σημειώσεις του μαθήματος. Όταν επιστρέψεις σπίτι ξεχωρίζεις απλά και εύκολα τις σημειώσεις του κάθε μαθήματος και τις τοποθετείς σε ένα box file. Αυτό μπορεί να γίνει και αγοράζοντας μεμονωμένα το χαρτί.

Τα χρωματιστά στυλό κάνουν το θαύμα τους. Αγοράστε μερικά χρωματιστά στυλό στα αγαπημένα σας χρώματα και υπογραμμίστε, τονίστε, κυκλώστε, σχεδιάστε βελάκια στα σημεία που θέλετε να δώσετε περισσότερη έμφαση. Αυτό θα σας βοηθήσει όταν θα πρέπει να ξαναδιαβάσετε τις σημειώσεις σας για ένα ευκολότερο και αποδοτικό διάβασμα.

Ένα σημαντικό κομμάτι στο διάβασμα το οποίο εμένα με βοηθάει πάρα πολύ είναι ο πλαγιότιτλος. Ναι, αυτό που μας μαθαίνανε στο σχολείο και εγώ προσωπικά δυσανασχετούσα γιατί δεν καταλάβαινα το λόγω ύπαρξης του. Και να που ήρθε η στιγμή που τον χρησιμοποιώ και που πολύ απλά δεν μπορώ χωρίς πλαγιότιτλο, έγινε ο καλύτερος φίλος μου στο διάβασμα. Λοιπόν όταν είναι να διαβάσω από βιβλίο, δίπλα από κάθε παράγραφο που θεωρώ σημαντική γράφω ένα πλαγιότιτλο, έτσι μένει στο μυαλό μου πιο εύκολα το τι έχω διαβάσει και επίσης όταν θέλω να ξανά διαβάσω βλέπω τους πλαγιότιτλους και μου υπενθυμίζει το τι γράφει η κάθε παράγραφος.

 

Να έχετε μια καλή οργανωμένη ακαδημαϊκή χρονιά.

4
Κλειώ Δημοσθένους
Λίγα λόγια για εμένα... χμμμ είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατάγομαι από τη Λευκωσία της Κύπρου. Μου αρέσει πολύ το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και να διαβάζω βιβλία. Λατρεύω τα ζώα και για αυτό συγκατοικώ με μία γάτα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...