Μείνε αυθεντικός

 

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής μας, οι άνθρωποι αποτελούμε μέρος μιας ομάδας, η οποία είναι, συνήθως, η οικογένεια. Μεγαλώνοντας, όμως, αρχίζουμε να εντασσόμαστε σε όλο και περισσότερες ομάδες, δεχόμενοι, έτσι, ποικίλες επιρροές, σχηματίζοντας πλήθος διαπροσωπικών σχέσεων και χτίζοντας, σταδιακά, την ίδια μας την προσωπικότητα.

Η διαδικασία της ένταξης σε κοινωνικές ομάδες δεν είναι πάντα εύκολη. Ο καθένας μας καλείται να συνάψει σχέσεις και να συνεργαστεί με άλλους ανθρώπους για την επίτευξη διαφορετικών κάθε φορά σκοπών. Στην προσπάθειά μας αυτή να γίνουμε κομμάτι ενός συνόλου είναι σημαντικό να θέτουμε περιορισμούς στην συμπεριφορά μας και να υπακούμε σε κανόνες καθώς δεν είναι όλες οι περιστάσεις οι ίδιες, όντας όμως αυθεντικοί. «Αυθεντικότητα είναι η αγνή έκφραση του εαυτού μας» και πολλές φορές αυτή δεν γίνεται από όλους αποδεκτή. Αυτό είναι κατανοητό διότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι ούτε ταιριάζουμε όλοι με όλους. Όταν, όμως, αποκλείουμε κάποιον μόνο και μόνο γιατί είναι διαφορετικός, συμβάλλουμε στην περιθωριοποίηση αυτού του ατόμου. Έτσι η αίσθηση του «ανήκειν» περιορίζεται και δημιουργούνται συναισθήματα αμηχανίας και φόβου για κοινωνικό αποκλεισμό.

Από την άλλη μεριά όταν βιώσουμε την περιθωριοποίηση, αποφασίζουμε πολλές φορές είτε να υιοθετήσουμε μια συμπεριφορά που δεν μας αρμόζει μόνο και μόνο για να γίνουμε αποδεκτοί είτε να κλειστούμε στον εαυτό μας πιστεύοντας πως οι υπόλοιποι είναι ανώτεροι από εμάς. Ωστόσο αυτή δεν είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση. Να είμαστε ο εαυτός μας, αυτή είναι η λύση που προτείνω, γιατί με τη προσποιητή συμπεριφορά δεν γινόμαστε εμείς οι ίδιοι αποδεκτοί αλλά ένας “ρόλος” μας, ενώ η αυθεντικότητα είναι ελευθερία, μας ολοκληρώνει και μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε όλα όσα ποθούμε πραγματικά. Άλλωστε η ομορφιά της ζωής κρύβεται, ακριβώς, στην μοναδικότητα του καθενός. Δεν θα είχε νόημα και ουσία αν είμασταν όλοι ίδιοι.

Όντας, λοιπόν, αυθεντικός θα γίνεις αληθινά αποδεκτός, μπορεί από μια μικρότερη συγκριτικά με άλλες, μερίδα ανθρώπων, που, όμως, σε εκτιμά και σε αγαπά για αυτό που είσαι.

25
Ανδριάνα Καπάτου
You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one

Latest Articles

Διάβασε επίσης...