Exclusive Content:

Με ένα πτυχίο στο χέρι και με ελπίδα το άγνωστο

Τελικά έφθασε εκείνη η μέρα που σκεφτόσουν εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια. Η ημέρα που θα βάλεις τα καλά σου και θα ανέβεις σε εκείνο το βάθρο, ώστε ο Πρύτανης της σχολής σου να σου απονίμει το πολυπόθητο αυτό πτυχίο. Το πτυχίο που έχει περάσει από πολλά ποστ του τύπου: ωχ έφθασε ο Σεπτέμβρης και πρέπει να στρωθώ να διαβάσω, από υπογραμμίσεις και ανταλλαγές σημειώσεων, από εργασίες και συνεργασίες με καθηγητές που άλλοι έτρεμαν και άλλοι έκαναν τις καλύτερες δουλειές, από πολύωρα διαβάσματα στη βιβλιοθήκη και ξενύχτια στα σπίτια φίλων μπας και ανταλλάξουμε κάποια πληροφορία για το μάθημα που δίνουμε αύριο. Πώς είπαμε πως το λένε…;

Αυτά τα 4 χρόνια ήταν πρωτόγνωρα για όλους μας, που σαν τώρα μπήκες αρκετά ψαρωμένος στο μεγάλο εκείνο κτήριο που “οι μεγάλοι” σε προσπερνούσαν αδιαφορώντας για εσένα και εσύ αγωνιωδώς έψαχνες να βρεις ένα άτομο που να βρίσκεται στην ίδια θέση με εσένα, που να μην ξέρει που πάνε τα 4 λοιπόν.

Και περνούσαν οι εξεταστικές η μία μετά την άλλη, και τα μαθήματα λιγόστευαν γιατί οι κύκλοι συμπληρώνονταν, και πλέον από τον προκαθορισμένο αριθμό μαθημάτων κάθε εξαμήνου πλεόν είχες να επιλέξεις το πολυ τρία. Μόλις λοιπόν συνηδητοποιείς πως ο χρόνος κυλάει τόσο γρήγορα, πότε μπήκες, πότε θα βγεις δεν το κατάλαβε μόνο η μαμά σου, που το “παιδάκι της μεγάλωσε και παίρνει πτυχίο” αλλά ούτε εσύ. Εσύ όμως είσαι που θα πρέπει να αφήσεις τους συναισθηματισμούς στην άκρη και να σκεφθείς σοβαρά αυτό που θα ακολουθήσει. Το μέλλον σου.

Και εκεί που περπατάς αμέριμνος περνώντας από το μπακάλικο της γειτονιάς εντελώς τυχαία η κυρία Κούλα σε ρωτάει τι καιρό θα κάνει αύριο α! και τι θα κάνεις τώρα που πέρνεις πτυχίο. Και κάπως έτσι σταματάς να κάνεις τα εβδομαδιαία ψώνια από την γειτονιά και κυκλοφορείς ινκόγκνιτο.

Κακά τα ψέματα ένα πτυχίο δεν σε κάνει μόνο καλύτερο κα μορφωμένο άνθρωπο αλλά και αυτό με την σειρά του σε φέρνει πιο κοντά στο στάδιο εκείνο της ζωής σου που καλείσαι να βάλεις σε μία σειρά τις επιθυμίες σου και να αποφασίσεις, τον τρόπο που θα βγάζεις τα προς το ζην σου και το πότε θα αρχίσεις να ανεξαρτοποιήσε οικονομικά, αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

  1. Μετά το πτυχίο οφείλεις να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να συνηδητοποιήσει πως πλέον είσαι απόλυτα υπεύθυνος για τον εαυτό σου και δεν είσαι υπό την προστασία κανενός. Να ξεκουραστείς, ενώ θα σκέφτεσαι τον δρόμο που θα ακολουθήσεις και τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στον πολυπόθητο στόχο σου, να κάνεις πράξη όσα λέει πως μπορείς να κάνεις το πτυχίο σου. Και όταν λέμε ξεκούραση εννοούμε όχι κρεπάλη και πέρνα μήνα έλα κιαλλε να ψάχνεις να βρίσκεις υποτιπώδεις δουλειές χάνοντας πολύτιμο χρόνο απλά για να βολευτείς προσωρινά.
  2. Αφού δώσεις τον αναγκαίο χρόνο στον εαυτό σου, σκέψου πως μπορείς να συνεχίσεις και να αναβαθμίσεις το πτυχίο σου στον τομέα που έχεις επιλέξει να ασχοληθείς. Ξεκινώντας με την εύρεση ενός κατάλληλου μεταπτυχιακού που θα πληρεί απόλυτα τα ενδιαφέροντα και τον τομέα στον οποίο θέλεις να εμβαθύνεις και να εξειδικευτείς, να ανταποκρίνεται στην τσέπη σου αλλά και στο τρόπο που θα μετακινήσε εν ανάγκη για την παρακολούθηση του.
  3. Είσαι από εκείνους που έκανε πίσω πριν 4 χρόνια και επέλεξε μαζί με τους γονείς του την σχολή εκείνη που σύμφωνα με την γνώμη ειδικών θα ακμάσει στο μέλλον αλλά εσύ ποτέ δεν ήθελες να γίνεις εκπαιδευτικός ή διεθνολόγος αλλά αστροναύτης; Ε λοιπόν ήρθε η ώρα να γίνεις αστροναύτης. Αφού πήρες το πτυχίο και έχεις το χαρτί στο χέρι κανείς δεν μπορεί πια να σου πει τίποτα. Είσαι σε θέση να ακολουθήσεις εκείνο το επάγγελμα που θα σε οδηγήσει στην ευτύχια και γιατί όχι πολύ ψηλά. Εκεί που πίστευαν οτι θα σε φθάσει το πρόσφατο πτυχίο. Αλλά δεν έλαβαν υπόψη πως σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι να παθιάζεσαι με αυτό που κάνεις.
  4. Οι συνεντεύξεις είναι αυτές που θα ακολούθησουν και η προετοιμάσια ενός βιογραφικού με ποικίλα ενδιαφέροντα και αρκετές συμπληρωμές φόρμες για να δείξεις ότι αξίζεις αυτή τη θέση. Και ακολουθεί η πρώτη σφαλιάρα που λέμε και δεν σε πέρνουν σε αυτή τη δουλειά και αρχίζεις απογοητευμένος να σκέφτεσαι πως θα τα καταφέρεις και πως θα βρεις μία εργασία για να μπορέσεις να στεγάσεις τα όνειρα σου στο δικό σου σπίτι.
  5. Μετά από πολλά τρεξίματα και εκτυπώσεις του βιογραφικού σου, κατάφερες με το πείσμα σου και τη συνεχή βελτίωση να βρεις δουλειά στο τομέα που σε ενδιαφέρει. Μεγάλο επίτευγμα και κατόρθωμα. Βλέπεις να πραγματοποιούνται οι στόχοι σου ενώ βάζεις καινούργιους γιατί έχεις κίνητρα και δεν επαναπαύεσαι ποτέ.
  6. Ο πρώτος μισθός σου είναι χρυσάφι στα χέρια σου. Δε ξέρεις τι να πρωτοαγοράσεις ή που να τον πρωτοκρύψεις για να κάνεις το κομπόδεμα σου. Ήρθε η ανεξαρτοποίηση που είναι πολύ βασικό κομμάτι για κάθε νέο. Να σταματήσεις να ζητάς χαρτζιλίκι απο τους γονείς σου; Ουάου!!
  7. Για τα αγόρια της παρέας ακολουθεί ο στρατός. Ένα επώδυνο κομμάτι για κάποιους και για άλλους βαρετό. Πάλι καλά που κρατά μόνο λίγους μήνες να πούμε.
  8. Βέβαια, μετά το πτυχίο είναι και εκείνοι που μετά από λίγο καιρό θα δεις στο γραμματοκιβώτιο σου το προσκλητήριο τους. “Οι παντρεμένοι” όπως τους αποκαλούσαμε στη σχολή αποφάσισαν να δικαιώσουν τον τίτλο που τους είχαμε δώσει. Ξεκινούν να στήνουν την δική τους οικογένεια στεγάζωντας τα κοινά τους όνειρα κάτω από το σπίτι τους.

Ποιός είπε όμως πως όλα τα παραπάνω τα κάνουν μόνο οι ελεύθεροι; Ακόμη και σχέση να έχεις δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα να χτίσεις την επαγγελματική σου ζωή. Ακόμη και σχέση να μην έχεις δεν είναι αδύνατο στο χτίσιμο της καριέρας σου να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου. Όλα απρόβλετα είναι λοιπόν στη ζωή μας, απλά άλλα χρειάζονται προγραμματισμό και άλλα να τα αφήσουμε στην τυχή.

Μην διστάσεις ποτέ! Πάντα να ακολουθείς εκείνο τον δρόμο που είναι πιο λαμπερός για σένα και σου κλείνει με νόημα το μάτι.

Latest

Η αποκάλυψη του audiobook

Η αναβίωση των audiobook (ακουστικά βιβλία) έχει μεταμορφώσει τον...

5 χριστουγεννιάτικα θρίλερ για έναν εορταστικό τρόμο

Ενώ η περίοδος των γιορτών συνδέεται συνήθως με τη...

Last Christmas: Μια συγκινητική ταινία διακοπών με ένα twist

Η ταινία "Last Christmas", που κυκλοφόρησε το 2019, είναι...

Last Christmas: Ξετυλίγοντας τη διαχρονική ιστορία ενός ύμνου των γιορτών

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, ο αέρας γεμίζει...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Η αποκάλυψη του audiobook

Η αναβίωση των audiobook (ακουστικά βιβλία) έχει μεταμορφώσει τον...

5 χριστουγεννιάτικα θρίλερ για έναν εορταστικό τρόμο

Ενώ η περίοδος των γιορτών συνδέεται συνήθως με τη...

Last Christmas: Μια συγκινητική ταινία διακοπών με ένα twist

Η ταινία "Last Christmas", που κυκλοφόρησε το 2019, είναι...

Last Christmas: Ξετυλίγοντας τη διαχρονική ιστορία ενός ύμνου των γιορτών

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, ο αέρας γεμίζει...

Home Alone: Μια διαχρονική ιστορία για την οικογένεια και το πνεύμα των Χριστουγέννων

Η ταινία "Home Alone" (Μόνος στο σπίτι), σε σκηνοθεσία...
Δέσποινα Μπαράκου
Θα έλεγα πως μάλλον έχω γεννηθεί σε λάθος εποχή καθώς σε ένα κόσμο απόμακρο και επιφανειακό εγώ θα σε συμβουλέψω με γνώμονα την καρδιά και το συναίσθημα. Σπουδές παιδαγωγικών στην Κεντρική Ελλάδα με όνειρο, να γίνω η καλύτερη δασκάλα του κόσμου. Άνθρωπος που δεν παραιτείται εύκολα με χαρακτηρίζεις και ανιδιοτελές δόσιμο. Φωτογραφίζοντας στιγμές, γράφω για όσους αγαπώ και για ό,τι με εμπνέει. Γράφω για μένα. Δεν με ξέρεις αλλά μπορείς να με μάθεις, διαβάζοντας με ...Let's start!!

Η αποκάλυψη του audiobook

Η αναβίωση των audiobook (ακουστικά βιβλία) έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε λογοτεχνία. Τα audiobook προσφέρουν ένα μοναδικό μείγμα αφήγησης και ακουστικής...

5 χριστουγεννιάτικα θρίλερ για έναν εορταστικό τρόμο

Ενώ η περίοδος των γιορτών συνδέεται συνήθως με τη ζεστασιά, τη χαρά και την καλή θέληση, ορισμένοι κινηματογραφιστές έχουν τολμήσει να εμπλουτίσουν τα Χριστούγεννα...

Last Christmas: Μια συγκινητική ταινία διακοπών με ένα twist

Η ταινία "Last Christmas", που κυκλοφόρησε το 2019, είναι μια ρομαντική κωμωδία που εμπνέει το πνεύμα των γιορτών με μια αναζωογονητική πινελιά. Σε σκηνοθεσία...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ