Exclusive Content:

Matilda: Ένα διαχρονικό παραμύθι ευφυΐας, σοφίας και ιδιοτροπίας

Η “Matilda”, ένα διαχρονικό αριστούργημα του εμβληματικού Βρετανού συγγραφέα Roald Dahl, έχει συναρπάσει τους αναγνώστες και το κοινό εδώ και δεκαετίες. Το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1988, έγινε γρήγορα κλασικό στην παιδική λογοτεχνία, αναδεικνύοντας το μοναδικό μείγμα ιδιοτροπίας, σκοτεινού χιούμορ και συγκινητικών αφηγήσεων του Dahl. Η μαγευτική ιστορία ενός πρόωρου μικρού κοριτσιού με εξαιρετικές ικανότητες όχι μόνο καθήλωσε τον λογοτεχνικό κόσμο, αλλά ενέπνευσε επίσης μια επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά και ένα επιτυχημένο μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ.

Το εξαιρετικό παραμύθι της Matilda

Η αφήγηση εκτυλίσσεται με τη Matilda Wormwood, ένα εξαιρετικά έξυπνο και τηλεκινητικό νεαρό κορίτσι που γεννήθηκε σε μια οικογένεια που δεν εκτιμά τις εξαιρετικές της ικανότητες. Προικισμένη με αγάπη για τα βιβλία και έντονη νοημοσύνη, η Matilda βρίσκει παρηγοριά στη βιβλιοθήκη και στην ευγενική δασκάλα της, τη δεσποινίδα Χάνι. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στο σπίτι και την τυραννική διευθύντρια Μις Τράνσμπουλ στο δημοτικό σχολείο Crunchem Hall, η Matilda ανακαλύπτει τις τηλεκινητικές της δυνάμεις και τις χρησιμοποιεί για να εναντιωθεί στην αδικία.

Το χαρακτηριστικό στυλ του Roald Dahl

Ο Roald Dahl, γνωστός για το μοναδικό αφηγηματικό του στυλ, δημιούργησε τη “Matilda” με ένα τέλειο μείγμα ευφυΐας, χιούμορ και μιας πινελιάς σκοταδιού. Η ικανότητά του να συμπάσχει με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει την ιστορία με φανταστικά στοιχεία, κάνει τη “Matilda” να ξεχωρίζει στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Η απεικόνιση της Matilda από τον Dahl ως μια ανθεκτική και έξυπνη ηρωίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης και ανθεκτικότητας στους νεαρούς αναγνώστες.

Κινηματογραφική μαγεία

Το 1996, η “Matilda” πέρασε από τις σελίδες στην ασημένια οθόνη σε μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Danny DeVito. Η ταινία αποτύπωσε την ουσία της ιστορίας του Νταλ, ζωντανεύοντας τις περιπέτειες και τους θριάμβους της Matilda. Η ερμηνεία της Mara Wilson ως Matilda, σε συνδυασμό με την ερμηνεία του DeVito ως Mr. Wormwood και την αξέχαστη ερμηνεία της Pam Ferris ως Miss Trunchbull, εξασφάλισαν ότι η ταινία διατήρησε τη γοητεία και τη μαγεία του πρωτότυπου παραμυθιού.

Matilda
Πηγή: filmstreams.org

Ο αντίκτυπος της Matilda στη λαϊκή κουλτούρα

Η “Matilda” έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη λαϊκή κουλτούρα. Ο χαρακτήρας έχει γίνει σύμβολο ενδυνάμωσης για τους νεαρούς αναγνώστες, ενθαρρύνοντάς τους να αγκαλιάσουν τη μοναδικότητά τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στην αδικία. Η επιρροή της Matilda εκτείνεται πέρα από τη λογοτεχνία, εμπνέοντας πολυάριθμες διασκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων και θεατρικών παραστάσεων σε όλο τον κόσμο.

Η αίσθηση του Μπρόντγουεϊ

Το 2013, το “Matilda the Musical” κατέκτησε τη σκηνή του Broadway, μαγεύοντας το κοινό με τις πιασάρικες μελωδίες και τις συναρπαστικές ερμηνείες του. Το μιούζικαλ, μια συνεργασία μεταξύ του θεατρικού συγγραφέα Dennis Kelly και του μουσικού-κωμικού Tim Minchin, μετέφερε με επιτυχία την ιστορία του Dahl σε μια θεατρική υπερπαραγωγή. Η παραγωγή απέσπασε την αναγνώριση των κριτικών και κέρδισε πολλά βραβεία Tony, μεταξύ των οποίων τα βραβεία καλύτερου βιβλίου μιούζικαλ και καλύτερου πρωταγωνιστή σε μιούζικαλ.

Η διαρκή σημασία της Matilda

Η “Matilda” συνεχίζει να έχει απήχηση στο κοινό όλων των ηλικιών λόγω των οικουμενικών θεμάτων της ανθεκτικότητας, της καλοσύνης και της μεταμορφωτικής δύναμης της εκπαίδευσης. Το ταξίδι της Matilda από ένα παραγνωρισμένο παιδί σε μια ισχυρή δύναμη αλλαγής εμπνέει αναγνώστες και θεατές. Η διαρκής δημοτικότητα της “Matilda” μαρτυρά τη διαχρονικότητα της αφήγησης του Νταλ και την ικανότητα του χαρακτήρα να συνδέεται με το παιδί που κρύβει ο καθένας μέσα του.

3 άγνωστες ιστορίες για την κινηματογραφική μεταφορά της Maltida

#1 Εναλλακτικές καταλήξεις στο πρώιμο σενάριο

Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της κινηματογραφικής διασκευής της “Matilda”, ο σκηνοθέτης Danny DeVito και η ομάδα του εξέτασαν διάφορα εναλλακτικά τέλη που απείχαν σημαντικά από το αρχικό συμπέρασμα του Roald Dahl. Ένα προτεινόμενο τέλος ήθελε τη Matilda να ανακαλύπτει ότι οι δυνάμεις της ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου και ότι ήταν μέλος μιας μυστικής κοινωνίας παιδιών με εξαιρετικές ικανότητες. Μια άλλη εκδοχή πρότεινε ένα πιο ανοιχτό τέλος, αφήνοντας αβέβαιο το μέλλον της Matilda. Τελικά, οι δημιουργοί της ταινίας αποφάσισαν να μείνουν πιο κοντά στο αρχικό τέλος του Dahl, όπου η Matilda υιοθετείται από τη Miss Honey, παρέχοντας ένα πιο συναισθηματικό κλείσιμο της ιστορίας.

matilda
Πηγή: filmstreams.org

#2 Η σύνδεση της Μάρα Γουίλσον με τον χαρακτήρα

Η Μάρα Γουίλσον, η οποία υποδύθηκε τη Matilda στην ταινία, μοιράστηκε μια προσωπική σύνδεση με τον χαρακτήρα που προσέδωσε βάθος στην ερμηνεία της. Σε συνεντεύξεις της, η Wilson αποκάλυψε ότι, όπως και η Matilda, ήταν μανιώδης αναγνώστρια με δίψα για γνώση από μικρή ηλικία. Το πάθος της για τη λογοτεχνία και τη μάθηση αντικατόπτριζε τον χαρακτήρα της Matilda, καθιστώντας την Wilson κατάλληλη επιλογή για τον ρόλο. Αυτή η σύνδεση με την πραγματική ζωή μπορεί να συνέβαλε στην αυθεντικότητα και τη γοητεία της ερμηνείας της.

#3 Κρυμμένα μυστικά στη σκηνή Chokey

Μια από τις αξιομνημόνευτες και ελαφρώς απόκοσμες σκηνές στο “Matilda” είναι το Chokey, ένα μικρό, σκοτεινό ντουλάπι όπου η διευθύντρια του σχολείου, η δεσποινίς Trunchbull, τιμωρεί τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια της σκηνής όπου η Matilda τοποθετείται στο Chokey, αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να εντοπίσετε ένα μικροσκοπικό σχέδιο κιμωλίας στον τοίχο. Το σχέδιο απεικονίζει ένα άτομο πίσω από τα κάγκελα με την επιγραφή “Kenny”. Αυτό είναι ένα νεύμα στον Kenny Morse, το βασικό grip της ταινίας, ο οποίος εργάστηκε σε διάφορες ταινίες του Danny DeVito. Είναι ένας ιδιόρρυθμος τρόπος για το συνεργείο να αφήσει το σημάδι του στο πλατό.

Με λίγα λόγια

Η “Matilda” αποτελεί απόδειξη της απαράμιλλης αφήγησης του Roald Dahl και της ικανότητάς του να δημιουργεί χαρακτήρες που διαρκούν μέσα από γενιές και γενιές. Είτε βιώνεται μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος, είτε μέσα από τα καρέ της ταινίας, είτε μέσα από τις μαγευτικές μελωδίες του μιούζικαλ, η ιστορία της Matilda συνεχίζει να αιχμαλωτίζει καρδιές και μυαλά σε όλο τον κόσμο. Η κληρονομιά του Dahl ζει και η Matilda παραμένει ένα αγαπημένο λογοτεχνικό και κινηματογραφικό θαύμα, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη μαγεία που μπορεί να βρεθεί στη δύναμη της φαντασίας και τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μας για να κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση

Latest

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια συναρπαστική και προκλητική διαδικασία. Είτε θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, ένα επιστημονικό έργο,...