Διαδίκτυο, smartphones και social media.
Τρία χαρακτηριστικά που συνθέτουν τόσο τον 21ο αιώνα όσο και τον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. Τρία χαρακτηριστικά που αποτελούν σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Κι αυτό γιατί οι νέες αυτές τεχνολογίες έχουν συντελέσει σημαντικό ρόλο στους διάφορους τομείς της ζωής μας. Η επικοινωνία που χαρίζουν, η αναγνώριση από τα social media, οι πληροφορίες και τα δεδομένα είναι πλέον απαραίτητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρησιμοποιούνται στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους. Τα προτερήματά τους είναι πολλά και άμα το σκεφτούμε, δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε σήμερα χωρίς την εξελιγμένη αυτή τεχνολογία.
Όμως έχουμε αναρωτηθεί ποιες είναι οι επιπτώσεις όλων των παραπάνω στο ανθρώπινο γένος; Το διαδίκτυο, τα smartphones και τα social media πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν έχουν και μια άλλη, «σκοτεινή» πλευρά που συχνά έρχεται αντιμέτωπη με την καθημερινότητα των χρηστών, δημιουργώντας προβληματικές καταστάσεις. Εθισμός, απομόνωση, σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα είναι μερικά μόνο από τα μειονεκτήματά τους.
Ιδιαίτερα ο εθισμός στις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές είναι ένα θέμα που συχνά απασχολεί τόσο τους ερευνητές, όσο και τα καθημερινά δελτία ειδήσεων, που έχουν ως στόχο να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό την επικρατούσα κατάσταση. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το PEW Research Center σε 37 χώρες από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 8 Μαΐου του 2017, διεξήχθη το συμπέρασμα ότι το 66% των ενήλικων Ελλήνων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το 53% ότι διαθέτουν smartphone και το 45% ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βέβαια αν το ποσοστό αυτό το συγκρίνουμε με εκείνο των νέων ηλικίας 18-36 ετών θα συμπεράνουμε ότι εκτινάσσεται στο 99% των νέων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και έχουν στην κατοχή τους smartphone. Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 54% των χρηστών του διαδικτύου έχουν χαμηλή εκπαίδευση, ενώ το ποσοστό εκείνων που διαθέτουν υψηλότερη εκπαίδευση ανέρχεται στο 95%.
Οι αριθμοί αυτοί μπορεί για κάποιους να μην έχουν σημασία, αλλά για κάποιους άλλους να φαίνονται εξωφρενικοί. Κι όντως είναι εξωφρενικό αν αναλογιστούμε ότι οι ενήλικες (18-36 ετών) που βρίσκονται στην πιο δημιουργική και παραγωγική φάση της ζωής τους, αντί να την αξιοποιήσουν στο έπακρο, την αφιερώνουν «ολημερίς και ολονυχτίς» συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Οι νέες τεχνολογίες και οι εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, μπορεί να μας προσφέρουν απεριόριστη επικοινωνία, αναγνώριση και ανάδειξη, είναι όμως ταυτόχρονα και ο χειρότερος εχθρός μας.
Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώνουμε ολοκληρωτικά τη ζωή μας σε κάτι που μόλις κάνει τον κύκλο του, θα πάψει να υπάρχει;