Μια απ΄τις πιο διακεκριμένες γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη επιστήμη και πολιτισμό, ήταν η Μαρί Κιουρί. Οι ανακαλύψεις και οι μελέτες τόσο της ίδιας, όσο και του συζύγου της Πιερ Κιουρί, σχετικά με το ράδιο και τη ραδιενέργεια, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χημείας, της φυσικής και της Ιατρικής. Η ζωή ωστόσο της Μαρί δεν έμοιαζε καθόλου εύκολη, ειδικά στα πρώτα βήματα της σπουδαίας σταδιοδρομίας της και πέρα απ΄το διάβασμα, πρωταγωνιστικό ρόλο γι αυτήν έπαιξε ο έρωτας, για τον οποίο η ίδια κατακρίθηκε και στερήθηκε λίγη ακόμα απ΄τη δόξα που δικαιούνταν.

ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ

Γεννημένη στη Βαρσοβία το 1867 ως Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα, από παιδί θεωρούσε τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερό, καθώς οι γονείς της ήταν εκπαιδευτικοί και είχε άμεση επαφή με τη γνώση και τη μάθηση. Παρά όμως την αγάπη της για το διάβασμα και τις άριστες επιδόσεις της στο σχολείο, η μοίρα έπαιξε άσχημα παιχνίδια γι αυτήν και την οικογένεια της. Η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στη Πολωνία τους στέρησε το διαμέρισμα που δικαιούνταν από το κράτος ως εκπαιδευτικοί, μειώθηκαν οι μισθοί των γονέων, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια πεθαίνει η αδερφή της Σοφία και η μητέρα τους. Όταν το ταλαντούχο και μελετηρό κορίτσι τελείωσε το γυμνάσιο, τα Πανεπιστήμια της Πολωνίας δε δεχόταν δυστυχώς γυναίκες. Τα σχέδια της περίμεναν έως ότου δουλέψει για να μπορέσει να φύγει στο Παρίσι και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Πράγμα και το οποίο έγινε πραγματικότητα, όταν ήδη η Μαρία είχε γίνει 24 ετών. Ως τότε εργάστηκε ως κουβερνάντα σε εύπορες οικογένειες και παράλληλα φοιτούσε στο παράνομο “Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο” της Πολωνίας.

Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν τόσο δύσκολα από οικονομικής πλευράς που αναγκαζόταν κάθε μέρα να τρώει μόνο ψωμί με βούτυρο και λίγο τσάι. Το ποτήρι ωστόσο ξεχείλισε όταν κατά τη διαμονή της στο Καρτιέ Λατέν είχε “στενέψει” τόσο το βαλάντιο της σε σημείο που λιποθύμησε από την εξάντληση και τη πείνα. Παρ΄όλες τις αντιξοότητες όμως η Μαρία κατάφερε να τελειώσει Μαθηματικά, Χημεία και φυσική στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ

Τον Μάιο του 1894, ο επίσης απόφοιτος της Σορβόννης και συγγραφέας Πιερ Κιουρί, έκανε πρόταση γάμου στη Μαρία η οποία αρχικά αρνήθηκε αν και ήταν τρελά γοητευμένη μαζί του. Ωστόσο,έπειτα από ένα χρόνο το ζεύγος Κιουρί ενώθηκε με τα δεσμά του πολιτικού γάμου στο δημαρχείο του Παρισιού. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1897 γεννήθηκε η πρώτη κόρη τους Ειρήνη και το 1904 η δεύτερη, Εύα. Ο γάμος τους δεν αρκούνταν σε μια κοινότυπη καθημερινότητα. Το ζευγάρι μεγαλουργούσε στο μικρό οικιακό τους εργαστήριο με μεγάλες επιτυχίες στον επιστημονικό χώρο. Έτσι το 1898 ο Πιερ και η Μαρί Κιουρί, ανακοινώνουν την ανακάλυψη του Πολώνιου, του στοιχείου που πήρε το όνομα του απ΄τη γενέτειρα της Μαρίας.

 

Το 1903 η Μαρί Κιουρί έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ενώ την ίδια χρονιά το ζεύγος Μαρία και Πιερ κερδίζουν μαζί με τον Ανρί Μπεκελέρ, το βραβείο Νόμπελ φυσικής. Το 1911 η Κιουρί κερδίζει και πάλι το Νόμπελ, αυτή τη φορά όμως το Νόμπελ Χημείας. Αυτομάτως γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ και ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που βραβεύεται με Νόμπελ σε δύο διαφορετικές ειδικότητες. Ωστόσο οι διακρίσεις της δε περιορίστηκαν εκεί, αφού ακόμη και μετά τον θάνατο της το όνομα και το πρόσωπο της κοσμούσαν Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Χαρτονομίσματα, γραμματόσημα κ.α.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Μερικά χρόνια μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Πιερ, προκλήθηκε ένα τεράστιο σκάνδαλο γύρω απ΄την επιστήμονα. Η παράνομη σχέση της με τον πρώην μαθητή του συζύγου της, Πολ Λανζεβάν, ο οποίος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και πέντε χρόνια νεότερος της Μαρίας, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία. Το κράτος αρνήθηκε να αναφέρει το δεύτερο Νόμπελ της Μαρίας, ο Τύπος για μεγάλο διάστημα την ακολουθούσε παντού και αγανακτισμένες μάζες πολιτών την κατηγορούσαν τόσο για την ερωτική της επιλογή, όσο και για διάφορους άλλους ξενοφοβικούς λόγους.

Η Μαρί Κιουρί ως το τέλος της θεωρούσε τη Γαλλία δεύτερη πατρίδα της, γι αυτό κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου πολέμου, με δικά της έξοδα εφοδίασε νοσοκομεία της χώρας με καινοτόμο για την εποχή εξοπλισμό. Τότε επινόησε και χρηματοδότησε τις “Μικρές Κιουρί”, δηλαδή μικρά ασθενοφόρα που μπορούσαν ανά πάσα ώρα να περισυλέγουν τραυματίες και να εντοπίζουν τα τραύματα με ακτίνες Χ.

Η Μαρι Κιουρί απεβίωσε στις 4 Ιουλίου 1934 από απλαστική αναιμία και είναι η μόνη γυναίκα που αναπαύεται στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου υπάρχουν τα οστά μεγάλων ανδρών της Γαλλίας. Η ανεξέλεγκτη έκθεση της στη ραδιενέργεια και στις ακτίνες Χ χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου, αποδείχθηκε μοιραία για τη ζωή της. Έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια από τον θάνατο της κι όμως οι σημειώσεις της, τα οστά της και τα προσωπικά της αντικείμενα συνεχίζουν να εκπέμπουν ραδιενέργεια , ενώ όποιος ερευνητής θέλει να τα μελετήσει χρειάζεται να συμπληρώσει την απαραίτητη υπεύθυνη δήλωση.

Ένας θηλυκός επαναστάτης

Δες τη σελίδα μας στο Facebook

 

1