Μαρία Παγώνη: «Θα στέκεις εκεί ως ασυνόδευτο λάθος μου. Βουβός και μόνος παρέα με τη λήθη»
Μαρία Παγώνη: «Θα στέκεις εκεί ως ασυνόδευτο λάθος μου. Βουβός και μόνος παρέα με τη λήθη»

Η ποιήτρια Μαρία Παγώνη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Αἴσθησις» από τις εκδόσεις Grotesque δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Τι σας ώθησε να τιτλοφορήσετε το βιβλίο σας «Αἴσθησις»;

Τον τίτλο τον εμπνεύστηκα από ένα αγαπημένο μου ποίημα του Κ. Καβάφη «Επέστρεφε» . Θεωρώ ότι ο τίτλος «Αἴσθησις» αντικατοπτρίζει επ’ ακριβώς ότι εσωκλείει το βιβλίο. Καθώς μέσα από τις σελίδες του συνομιλεί με τον έρωτα και ότι ο έρωτας γεννά. Λούζει άλλοτε με το φως του και άλλοτε με το σκότος του όλες τις απολήξεις των αισθήσεων.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

Σύμφωνα με τον Τ. Ελιοτ «Η γνήσια ποίηση μπορεί να επικοινωνήσει πριν γίνει νοητή. Το νόημα θα το συλλάβει πρώτα η ψυχή κι έπειτα ο νους». Οπότε το μήνυμα του βιβλίου είναι να το αισθανθούν, να το αφήσουν να ακουμπήσει την ψυχή τους και έτσι το νόημα του θα φτάσει σε εκείνους μέσα από τα χρώματα και τις εικόνες που οι ίδιοι θα του έχουν προσδώσει.

Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Έχω την εντύπωση πως δεν αρχίζει κανείς να ασχολείται με την τέχνη του λόγου γιατί υπάρχει ήδη μέσα του. Απλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να καλλιεργηθεί και να μπορέσει να απλωθεί πάνω σε ένα λευκό χαρτί σαν ένα ποτάμι από λέξεις, εικόνες, συναισθήματα. Είναι σαν να ζωγραφίζεις με λέξεις. Οπότε δεν μπορώ να το προσδιορίσω επ’ ακριβώς χρονικά το πότε ξεκίνησα γιατί νιώθω πως έγραφα από πάντα ως βαθύτερη εσωτερική δική μου ανάγκη. Έγραφα για μένα.

Υπάρχει κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη που επιθυμείτε να υπηρετήσετε;

Ως βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος αγαπώ την ποίηση γιατί με μαγεύει γιατί με εκφράζει περισσότερο. Ακόμα περισσότερο όμως αγαπώ να γράφω οπότε αυτό είναι που με οδηγεί. Τώρα που θα με φτάσει κάθε φορά; Το μαθαίνω κι εγώ εκ των υστέρων.

Ποιον ποιητή θαυμάζετε για το έργο του;

Θαυμάζω και σέβομαι πολλούς για το έργο τους καθώς το έργο του καθενός είναι μοναδικό.Οι μεγάλες μου αδυναμίες όμως είναι η Κική Δημουλά και ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Ένα στίχος από δικό σας ποίημα που θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας, ποιος θα ήταν;

«Θα στέκεις εκεί ως ασυνόδευτο λάθος μου.
Βουβός και μόνος παρέα με τη λήθη»

Εσείς ως αναγνώστρια, τι είδους βιβλία προτιμάτε; Ποια θεματολογία σας ελκύει περισσότερο και ποιο-α συγγραφέα θαυμάζετε;

Εκτός από την ποίηση. Προτιμώ την κλασσική λογοτεχνία κυρίως ξένη χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα επιλέξω και κάποιο νεότερο έργο που θα κεντρίσει το ενδιαφέον μου. Η θεματολογία συνήθως είναι σε ότι αφορά την κλασσική λογοτεχνία με μεγαλύτερη προτίμηση στη φιλοσοφία/ψυχολογία. Από τους αγαπημένους μου συγγραφείς είναι ο Έσσε, Κούντουρα, Ντοστογιέφκσι, Μάρκες κ.α.

Κλείνοντας, προτού σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Η τιμή είναι δική μου για την όμορφη φιλοξενία σας. Σας ευχαριστώ! Σχετικά με τα μελλοντικά συγγραφικά μου σχέδια είναι να συνεχίσω να γράφω, να αφεθώ στην μαγεία της συγγραφής και εκείνη να χαράξει το ταξίδι μου στα ανοικτά και όμορφα πελάγη της. Μέσα από τα γραφόμενά μου θα αφήσω εκείνη να διαγράψει τη διαδρομή που θα με φέρει πιο κοντά σε μένα και κατ’ επέκταση με όλους εσάς.