“Mamma Mia! Here We Go Again”: πήγαμε, το είδαμε και το προτείνουμε

Και ναι, είναι γεγονός η συνέχεια της ταινίας Mamma Mia 10 χρόνια μετά προβάλλεται τώρα στους κινηματογράφους, έχοντας την ίδια επιτυχία με την πρώτη ταινία. Πάντα με φόβιζαν και με δίσταζαν οι ταινίες που μετά την πρώτη τους επιτυχία έβγαζαν και δεύτερη, ίσως και τρίτη ταινία ως συνέχεια της προηγούμενης. Ο λόγος είναι πως είτε η δεύτερη ταινία θα σκίσει και θα κάνει την ίδια ή και μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη, είτε δεν θα αξίζει. Το «Mamma Mia! Here We Go Again» δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα ίσα ίσα την βρήκα αρκετά καλύτερη και πιο συναρπαστική από την πρώτη.

Ουσιαστικά η ταινία ξεκινά με την Σόφι να φτιάχνει το ξενοδοχείο που διοικούσε η μαμά της, Ντόνα. Η Ντόνα πέθανε πριν ένα χρόνο, έτσι η Σόφι ονόμασε το ξενοδοχείο «Η ωραία Ντόνα» προς τιμή της μητέρας της. Καθώς μας δείχνει όλη την προετοιμασία για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου, αρχίζει να κάνει flashback στο παρελθόν της νεαρής Ντόνας, δείχνοντας μας την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο, το πώς κατέληξε σ’ αυτό το ελληνικό νησί, που στην ταινία παίρνει το φανταστικό όνομα «Καλοκαίρι», πως είχε γνωρίσει τους  Μπίλ, Χάρι και Σαμ, και μας φτάνει μέχρι τη στιγμή που μαθαίνει πως είναι έγκυος τη Σόφι. Ταυτόχρονα βλέπουμε τη Σόφι να παλεύει για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου, αφού θα τις παρουσιαστούν αρκετές δυσκολίες .

Κάτι που παρατήρησα είναι πως η ταινία αρχίζει και τελειώνει όπως η πρώτη, δηλαδή αρχίζει πάλι με τη Σόφι να τραγουδάει και τελειώνει πάλι στην εκκλησία μόνο που αυτή τη φορά δεν πάνε για γάμο αλλά για κάτι άλλο… (no spoiler).

Σημαντικό είναι πως η ταινία κάνει την πιο ωραία διαφήμιση για την Ελλάδα, παρόλα αυτά σε μια μικρή σκηνή έθιξε και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένα ωραίο στοιχείο είναι πως στο καστ των ηθοποιών συμπεριλαμβάνεται και ο Πάνος Μουζουράκης υποδύοντας ένα ντόπιο τραγουδιστή μπάντας, ο οποίος βέβαια είχε και μερικές ατάκες. Φαντάζεστε πόσο σημαντικό θα είναι και για τον ίδιο αν σκεφτούμε πόσα εκατομμύρια κόσμος βλέπει αυτή την ταινία και πόσο χαρακτηριστική φωνή έχει ο Πάνος Μουζουράκης που δύσκολα ξεχνιέται.

Η απώλεια της Meryl Streep (Ντόνα) ήταν αισθητή για μένα, δεν είναι πως δεν εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, εμφανίζεται αλλά για μερικά λεπτά. Αν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί κάλυψαν το κενό της, εγώ ένιωθα πως κάτι έλειπε, ίσως επειδή το Mamma Mia το έχουμε συνδέσει με δύο πράγματα, τους ABBA και τη Meryl Streep.

Το «Mamma Mia! Here We Go Again» είναι η ταινία που ξανά θυμίζει, ξανά φέρνει στο μυαλό μας το θρυλικό συγκρότημα ABBA με τα γεμάτα επιτυχίες τραγούδια του. Μαθαίνοντας έτσι και στη νέα γενιά τι εστί ABBA. Η ταινία αποτελεί ένα μουσικό διάλλειμα από τη δύσκολή καθημερινότητά μας.  Είναι μια ταινία που σου προκαλεί πολλά συναισθήματα, την μια στιγμή σου έρχεται να κατουρηθείς από τα γέλια, την άλλη σε συγκινεί και το δάκρυ κυλάει απλόχερα, και την άλλη σου προξενεί τη χαρά που νιώθεις όταν βλέπεις μια ταινία musical. Αχ, ανάμεικτα συναισθήματα σε μόνο 114 λεπτά. Την προτείνω; ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.

 

1
Κλειώ Δημοσθένους
Λίγα λόγια για εμένα... χμμμ είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατάγομαι από τη Λευκωσία της Κύπρου. Μου αρέσει πολύ το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και να διαβάζω βιβλία. Λατρεύω τα ζώα και για αυτό συγκατοικώ με μία γάτα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...