Exclusive Content:

«Λωξάντρα» Κριτική της θεατρικής παράστασης

Η θεατρική παράσταση «Λωξάντρα» βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και μας ταξιδεύει στο χρόνο και συγκεκριμένα στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα. Το θέατρο Βεάκη, που φιλοξενεί αυτό το έργο, αποτελεί ένα θα λέγαμε «κλασσικό» θέατρο, μεγάλο που σε εντυπωσιάζει με το που θα μπεις μέσα και πραγματικά χαίρεσαι να παρακολουθήσεις και να απολαύσεις την παράσταση εκεί.

Η σκηνοθεσία της «Λωξάντρας» ανήκει στον Σωτήρη Χατζάκη και είναι η δεύτερη φορά που την επιμελείται, έπειτα από το 2010 που η παράσταση είχε ανέβει στο ΚΒΘΕ. Η θεατρική μεταφορά είναι του Άκη Δήμου και ο θίασος είναι πραγματικά ξεχωριστός. Επίσης, εκτός από τους ηθοποιούς, βλέπουμε σε ρόλο “έκπληξη” και την αγαπημένη μας τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Η υπόθεση του έργου

Πρωταγωνίστρια της παράστασης, όπως δηλώνεται και από τον ομώνυμο τίτλο είναι η Λωξάντρα, μια γυναίκα, σύζυγος και μάνα. Τη Λωξάντρα, λοιπόν, ερμηνεύει η εξαιρετική Ελένη Κοκκίδου με μια φυσικότητα. Μας μιλάει για την ζωή της, τις κακουχίες που έχει περάσει, την μαγειρική της και την αγάπη της στον άντρα της, στα παιδιά και τα εγγόνια της. Η Λωξάντρα είναι η κυρίαρχη μορφή του έργου και γύρω της ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειά της. Όλοι οι ηθοποιοί έχουν μια ξεχωριστή θέση στην παράσταση. Μας δείχνουν μέσα από τον δικό τους ρόλο ο καθένας, την ζωή στην Πόλη εκείνα τα χρόνια, τι δουλειές έκαναν, ποια η θέση τους στην τοπική κοινωνία και πώς διασκέδαζαν στις χαρές, αλλά και πόσο ενωμένοι ήταν στις λύπες. Έτσι ο θεατής μεταφέρεται νοητά σε εκείνη την εποχή και σε εκείνον τον τόπο. Βλέπει πώς ζούσε μια οικογένεια τότε, τις καθημερινές ασχολίες τους, τα τραπέζια που έκαναν όλοι μαζί, τις αγωνίες των γονιών για τα παιδιά τους και τους έρωτες τους. Ο ρόλος της Ευθαλίας, της τραγουδίστριας, «ντύνει» με την υπέροχη φωνή της, τα τραγούδια της παράστασης και μας συνεπαίρνει περισσότερο.

Οι εντυπώσεις μας

Η πλοκή

Η πλοκή του θεατρικού αυτού έργου παρουσιάζει συνεκτικότητα και μια φυσική ροή, που δεν σε αφήνει στιγμή να βαρεθείς και είναι σαν να συμμετέχεις κατά κάποιον τρόπο και συ σαν θεατής σε όλο αυτό που διαδραματίζεται επί σκηνής. Βλέπουμε τα έθιμα που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, τον ρόλο της γυναίκας, που ήταν η κυρία του σπιτιού και ο αρχηγός του, τον ρόλο του άντρα και συζύγου και πόσο άκουγαν τα παιδιά ειδικά την μητέρα τους. Όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έργου έχουν σαν φόντο τους τα ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα και πώς επηρεάζουν τη ζωή και μοίρα των πρωταγωνιστών. Η «Λωξάντρα» είναι μια ωραία ιστορία-παραμύθι, που όμως είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, αφού η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, η Μαρία Ιορδανίδου, την έγραψε εμπνευσμένη από τη γιαγιά της.

Η ερμηνεία των ηθοποιών

Πρωταγωνίστρια είναι η Ελένη Κοκκίδου, ενώ οι ηθοποιοί που συμπρωταγωνιστούν μαζί της  είναι με αλφαβητική σειρά: ο Γιώργος Αρμένης (Δημητρός), ο Μιχάλης Μητρούσης (Ταρνανάς), η Ευαγγελία Μουμούρη (Σουλτάνα), η Χρύσα Παπά (Ελεγκάκη). Στους υπόλοιπους ρόλους απολαμβάνουμε τους ηθοποιούς: Κατερίνα Αντωνιάδου, Σάρα Εσκενάζη, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Αναστασία Τσιλιμπίου, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου και Χριστίνα Ψάλτη.

Όλοι μαζί ενσαρκώνουν τους ρόλους τους με επιτυχία και με πάθος. Τα συναισθήματα τους είναι έντονα και μας τα μεταφέρουν με έναν γλαφυρό τρόπο. Η αφήγηση που γίνεται στην αρχή από την Ελένη Κοκκίδου και τον Γιώργο Αρμένη έχει έντονο το ατμοσφαιρικό στοιχείο και σε κάνει να θες να δεις την συνέχεια. Κάθε ηθοποιός ξεχωριστά φαίνεται, ότι «έχει μπει» μέσα στον ρόλο του χωρίς κάποια υπερβολή. Επίσης, δεν λείπει το στοιχείο του χιούμορ, ο χορός και το τραγούδι.

Η μουσική της παράστασης 

Η μουσική και τα τραγούδια συνόδευαν τους ηθοποιούς καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης, θυμίζοντας θα λέγαμε ως ένα βαθμό μιούζικαλ. Η μουσική ήταν του Ανδρέα Κατσιγιάννη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμήνευσε γνωστά τραγούδια ελληνικά αλλά πιο παραδοσιακά από την Σμύρνη όπως το «Μενεξέδες και ζουμπούλια» . Όλα τα τραγούδια και η μουσική ήταν ζωντανά εκείνη την στιγμή στην σκηνή από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι, τον Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί και την Χρυσάνθη Τζοβάνη στο ούτι και τα  κρουστά.

Η σκηνοθεσία

Η σκηνοθεσία όπως ήδη έχουμε αναφέρει ανήκει στον Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος έχει υπάρξει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης, έχει επιμεληθεί την διασκευή του έργου “Η Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη”, “Το Έγκλημα και Η Τιμωρία” του Φ. Ντοστογιέφσκι και άλλα πολλά. Στο ενεργητικό του έχει μια πληθώρα από επιτυχίες και θεατρικά έργα και η εμπειρία του φάνηκε και στην «Λωξάντρα». Τα σκηνικά ήταν τα ιδανικά για την πλοκή του έργου και οι μικρές αλλαγές που γίνοταν στον χώρο, εξυπηρετούσαν τον σκοπό της κάθε σκηνής όπως έπρεπε. Τα ρούχα των ηθοποιών ήταν ρούχα «εποχής» και είχαμε κι εκεί εναλλαγές ανάλογα με την περίσταση που παρακολουθούσαμε, δηλαδή άλλα ρούχα στο ρεβεγιόν,άλλα μετά από κάποιον θάνατο, κ.ο.κ.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Συντελεστές της παράστασης :

Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού

Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου

Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη:  7 μμ

Πέμπτη και Παρασκευή  8 μμ

Σάββατο: 5 μισή μμ και 9 μμ

Κυριακή: 6 παρά τέταρτο μμ

Πού;

Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη  32

τηλ. 2105223522

Τιμές εισητηρίων

15,17,20 και 23 ευρώ

Μέχρι 21/4

Την θεατρική παράσταση την προτείνουμε για όποιον:

  1. Του αρέσει το καλό θέατρο και οι ηθοποιοί που έχουν ήδη αποδείξει την ερμηνευτική αξία τους
  2. Θέλει να δει μια ιστορία από την Πόλη και πώς ήταν η ζωή εκεί
  3. Θέλει να απολαύσει μια παράσταση που έχει και τραγούδια
  4. Αν θέλει να νιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων

 

Latest

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου |...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου |...

 «ΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» – Παράταση Παραστάσεων

  ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ              ...

Παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας Μαρτζούκου-Εκδόσεις Ελκυστής

Οι Εκδόσεις Ελκυστής σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Καταδύσεις” της Κατερίνας...

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα: Johann Sebastian Bach | Τα κατά Ματθαίον Πάθη

Ευαγγελιστής | David Fischer | τενόρος Ιησούς | Padraic Rowan | μπασοβαρύτονος Φανή Αντωνέλου | υψίφωνος                Henriette Gödde | κοντράλτο Βασίλης Καβάγιας | τενόρος                 ...

Σε ένα και δύο πιάνα Ντόρα Μπακοπούλου ‒ Αχιλλέας Γουάστωρ

Τετάρτη 15 Μαΐου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος H προπώληση έχει αρχίσει Η σπουδαία πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου προσκαλεί τον Αχιλλέα Γουάστωρ, διακεκριμένο σολίστ του...

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Στο Μέγαρο Μουσικής

Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18,  Κυριακή 19 Μαΐου | 20:00 | Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη Στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά με ελληνικούς και αγγλικούς...
Η παράσταση ήταν εκπληκτική με τους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους ρόλους τους με θεατρικότητα, ζωντάνια και παραστατικότητα. Δεν έλειπε το χιούμορ αλλά ούτε η συγκίνηση. Μας μετέφεραν πραγματικά σε μια άλλη εποχή, ενώ η μουσική επένδυση ήρθε και έδεσε με την παράσταση. «Λωξάντρα» Κριτική της θεατρικής παράστασης