Exclusive Content:

LIFESTYLE TIPS: Μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας Αυτοεκτίμηση-αυταξία-αυτοσεβασμός.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας και η κατάκτηση της αυτοεκτίμησης μας αποτελεί καθημερινή πρακτική άσκηση. Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας κερδίζουμε την αυτοεκτίμησή μας, αναγνωρίζουμε ποια είναι η αξία μας, αποκτάμε αυτοσεβασμό και καταφέρνουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας. Αυτές είναι οι βάσεις μιας ευτυχισμένης καθημερινότητας και χτίζονται μόνον όταν συνειδητά το αποφασίσουμε. Γρήγορα δε αυτοματοποιούνται ως συνήθειες.

Πρώτο πρακτικό βήμα με κέντρο την αυτογνωσία, θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας λίστας με τα δυνατά μας σημεία, τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την ταυτότητά μας. Κάθε τι που απολαμβάνουμε στον εαυτό μας, κάθε αρετή που μπορεί να μας έχουν υποδείξει ότι έχουμε θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα. Πρόκειται για αυτές τις ιδιαιτερότητες που μας κάνουν μοναδικούς. Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε και μια άλλη λίστα, η οποία θα περιλαμβάνει ορισμένα ελαττώματα που ενδεχομένως έχουμε εντοπίσει. Προσοχή δεν πρέπει να είμαστε επικριτικοί απέναντι στους εαυτούς μας και να επιτρέψουμε σε αρνητικά συναισθήματα να μας κατακλύζουν. Αντίθετα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ουδετερότητα το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι και  πραγματικά κανείς δεν είναι τέλειος. Εξάλλου «Αγαπάμε τους ανθρώπους με τα ελαττώματά τους» και εξίσου δικαιούμαστε να αγαπήσουμε και το μοναδικό άτομο που στάθηκε πάντα δίπλα μας, τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να χαλιναγωγήσουμε τις πεσιμιστικές μας τάσεις και σταδιακά να αναζητάμε τον τρόπο να αγκαλιάσουμε κάθε χαρακτηριστικό που συγκροτεί την προσωπικότητά μας. Εάν παρόλα αυτά κάτι μας ενοχλεί πολύ, εντοπίζοντας το, αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε για να το αλλάξουμε.

Επόμενο βήμα είναι η προσωπική φροντίδα. Αναβαθμίζοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο μπορούμε να αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό μας κάθε μέρα. Για τον καθένα βέβαια αυτό είναι κάτι το διαφορετικό. Για παράδειγμα ορισμένες γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση φορώντας μακιγιάζ, ενώ άλλες νιώθουν πιο άνετα με ένα καθαρό αναζωογονημένο, άβαφο πρόσωπο. Μπορούμε λοιπόν να βελτιώνουμε την αυτοπεποίθησή μας από έξω προς τα μέσα, κάνοντας όλες εκείνες τις εξατομικευμένες ενέργειες που χρειάζεται για να νιώσουμε όμορφα. Επίσης στο πεδίο αυτό εντάσσεται και η στάση του σώματος . Η γλώσσα του σώματος αποτελεί μοιραίο κανάλι επικοινωνίας. Εξάλλου το μεγαλύτερο τμήμα της επικοινωνίας μας είναι μη λεκτική. Επομένως μια σφικτή μαζεμένη στάση με «μαζεμένους» ώμους και ένα βλέμμα καρφωμένο στο πάτωμα δεν μπορεί παρά να αντανακλά ανασφάλεια. Εκπέμπουμε στους γύρω μας αυτό που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και αναπόφευκτα αυτό αντανακλάται πίσω σ’ εμάς  και διογκώνεται με την επανάληψη. Άρα ακόμα και η πολύ απλή απόφαση να σηκώσουμε το βλέμμα και να παρατηρήσουμε αυτά που μας περιβάλλουν, να υιοθετήσουμε δηλαδή μια πιο δυνατή στάση σώματος, αυτομάτως αντανακλάται και μας δημιουργεί μια αίσθηση σιγουριάς. Προχωρώντας τώρα στο αντίστροφο,  μια εκ των έσω προσπάθεια να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να δουλέψουμε το πεδίο της αυτοπεποίθησης μας εστιάζουμε στα θετικά στοιχεία, όχι υπερδιογκώνοντας τα αρνητικά ( στο συγκεκριμένο διαχωρισμό βοηθούν οι λίστες).  Ακόμα πρέπει να παρατηρούμε τους εσωτερικούς μονολόγους-διαλόγουςγιατί υποσυνείδητα εκατοντάδες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας το δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακατάπαυστα σε ανησυχία. Είναι πολύ σημαντικό, ίσως βασικότερο όλων, αν συνειδητοποιήσουμε ότι τείνουμε να ασκούμε μονίμως αρνητική κριτική, να είμαστε σκληροί και να κατηγορούμε τον εαυτό μας χωρίς ποτέ να τον επιβραβεύουμε, να πάρουμε αμέσως την απόφαση να σταματήσουμε. Τέτοιες σκέψεις αποτελούν καρκινώματα για την ψυχική μας ισορροπία όταν γίνονται μόνιμες και φτάνουν σε ακρότητες. Μια γόνιμη εποικοδομητική κριτική με κάποια δόση αυτοσαρκασμού είναι ευπρόσδεκτη αλλά μια μονίμως επικριτική στάση παύει να είναι υγιής. Πρέπει λοιπόν να εντοπίζεται  και να εξαλείφεται. Ο προσωπικός μας εσωτερικός διάλογος πρέπει να είναι θετικός και να μας ενθαρρύνει ώστε να μην απογοητευόμαστε αλλά να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Επιπρόσθετα, υποστηρίζοντας έντονα τη δύναμη του λόγου και την αποφθεγματική χροιά του βοηθά πολύ νinspirational quotα εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας κάποιο μότο,inspirational quote ή όποια τέλος πάντων φράση μας κινητοποιεί, αναζωογονεί, χαρίζει αυτοπεποίθηση. Μάλιστα αξίζει να έχουμε κατά νου ή και καταγεγραμμένες στο περιβάλλον μας τέτοιες φράσεις-mood boosters γιατί ασυνείδητα τα θετικά μηνύματα ασκούν τεράστια επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας, την πορεία μας και γενικά τη ζωή μας με άλλους. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να σταματήσουν πλέον οι συγκρίσεις.Ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο. Όσο τέλειες και αν φαντάζουν οι ζωές κάποιων, ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, με διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχει χώρος για όλους. Δεν βοηθά κανέναν να βλέπει του άλλους ανταγωνιστικά. Αντίθετα, όταν αποβλέπουμε σε μια συλλογικότητα μπορούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο.

Είναι απαραίτητο να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να εργαστούμε προκειμένου να κατακτήσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Μαθαίνουμε να αισθανόμαστε καλύτερα. Χτίζουμε μια σχέση με τον εαυτό μας. Αφού μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Βλέποντας το σαν πρόκληση, για τριάντα μέρες ας προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε όλα εκείνα που μας κάνουν μοναδικούς.

#selflove#selfconfidence#selfrespect#selfworth

3

Latest

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

From Friday For Friday 2 – Το χιούμορ, οι «φεμινίστριες» και τα πιο χουχουλιάρικα κεριά του Instagram

Παρασκευή 10/2/2023 σήμερα και η εβδομάδα που πέρασε με...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

From Friday For Friday 2 – Το χιούμορ, οι «φεμινίστριες» και τα πιο χουχουλιάρικα κεριά του Instagram

Παρασκευή 10/2/2023 σήμερα και η εβδομάδα που πέρασε με...

Πάμε θέατρο και τον Φεβρουάριο

Ένας ακόμη θεατρικός μήνας έχει ξεκινήσει. Το θέατρο και...
spot_imgspot_img

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το 2010. Η PanArmonia, η οποία «γεννήθηκε» από την αγάπη 2 μουσικών για τη μουσική και...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής μουσικής, ρομαντικής, κωμικής-δραματικής ταινίας La la land. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει και γράψει ο Ντάμιεν...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει μια συγκεκριμένη εικόνα. Είναι γκρίζο και μουντό, βλέπω πάρα πολλούς ανθρώπους άγνωστους σε μένα και...