Exclusive Content:

Κωνσταντίνος Σπανός: «Η λογοτεχνία για μένα είναι ένα απέραντο πανεπιστήμιο»

Ο Κωνσταντίνος Σπανός με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου από την Τριλογία των Μυστικών, με τίτλο «Ένοχα μυστικά» από τις Εκδόσεις Ελκυστής, δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου;

Κατά καιρούς έγραφα πολλές υποθέσεις ιστοριών γεμίζοντας τετράδια ολόκληρα από αυτές. Η πρώτη φορά που αποφάσισα να ξεκινήσω μια ήταν στο λύκειο. Μετά ακολουθήσε ηλεκτρονική μεταφορά στον υπολογιστή από ένα άλλο (πάλι τρόμου βιβλίο), ώσπου, όταν εμπνεύστηκα το βιβλίο μου που εκδόθηκε δεν ήθελα να σταματήσω αυτό το όμορφο συναίσθημα που λέγεται συγγραφή.

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο «Ένοχα Μυστικά», το πρώτο βιβλίο της τριλογίας των μυστικών;

Ίσως να ακουστεί κάπως περίεργο αλλά είμαι σίγουρος πως όποιος το έχει νιώσει θα το καταλάβει. Είναι η πρώτη φορά που το αναφέρω σε συνέντευξη μου. Ο Ντάνιελ και η Ζωή ήρθαν στο μυαλό μου σε μια φάση της ζωής μου κάπως δύσκολη και μου έδειξαν έναν δρόμο τον οποίο και ακολούθησα παρακολουθώντας τη ζωή τους σαν να βλέπω μια ταινία στην οθόνη του υπολογιστή μου. Έκλαψα, γέλασα αλλά και πόνεσα με όσα συνέβαιναν. Αυτό μου συμβαίνει τώρα πια με κάθε  βιβλίο που γράφω.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μία λέξη τους δύο κεντρικούς ήρωές σας, τον Ντάνιελ και την Ζωή, ποιες θα ήταν;

Τον Ντάνιελ θα τον αποκαλούσα μαχητή και τη Ζωή αποφασιστική.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

Το βιβλίο παρακολουθεί τις ζωές δυο ανθρώπων που είναι και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας από τις οποίες βλέπουμε τη σκοπιά και των δύο ταυτοχρόνως, καθώς ανά κεφάλαιο που περνάει μαθαίνουμε τα προσωπικά τους συναισθήματα πρώτοι από όλους. Το βιβλίο αυτό διαφεντεύει τη δύναμη της αγάπης. Της αδελφικής αλλά και της ερωτικής με ένα έντονο χαρακτήρα και στις δυο περιπτώσεις. Έντονο θα το χαρακτήριζα εγώ αυτό το μυθιστόρημα για τον λόγο πως ο αναγνώστης δεν έχει ησυχία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των πολλών συμβάντων που μπλέκονται. Ακόμα και μέσα από τα εμπόδια όμως, η μοίρα βρίσκει πάντα τον σωστό δρόμο.

Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα μουσικό κομμάτι να συνοδεύσει το βιβλίο σας ποιο θα ήταν;

Θα έλεγα το «γλυπτό» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Και σαν τραγούδι και σαν σκέτη μουσική.

Ποιες ήταν οι δικές σας επιρροές από τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Η λογοτεχνία για μένα είναι ένα απέραντο πανεπιστήμιο που όσα βιβλία κι αν διαβάσω δε θα είναι ποτέ αρκετά. Σε κάθε ανάγνωση μαθαίνω όλο και περισσότερο, εμπλουτίζοντας όλο και πιο πολύ το λεξιλόγιο μου.

Εσείς ως αναγνώστης, τι είδους βιβλία προτιμάτε;

Διαβάζω όλα τα είδη βιβλίων καθώς, είμαι συγγραφέας που δεν υπηρετεί ένα μόνο είδος. Αλλά και παλαιότερα πριν ασχοληθώ με τη συγγραφή διάβαζα τα πάντα. Από παιδική λογοτεχνία μέχρι τρόμου.

Κλείνοντας, προτού σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Η τιμή και η χαρά είναι όλη δική μου! Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα δυο επόμενα βιβλία των μυστικών τα έχω έτοιμα· έχω ήδη φτιάξει τον σκελετό τους. Ετοιμάζω επίσης, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το πρώτο από μια σειρά βιβλίων και ένα τρόμου. Φυσικά στους φακέλους του υπολογιστή μου κρύβω πολλά ακόμη όμορφα διαμάντια που περιμένουν κι αυτά με τη σειρά τους να εκδοθούν.

Περιγραφή του βιβλίου:

Η ζωή του Ντάνιελ Χάζαρντ φαντάζει τέλεια: ακριβά αμάξια, πολυτέλεια που φτάνει στο έπακρό της… και ένα ξενοδοχείο που φέρει το ακριβοθώρητο επίθετό του και βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το πεντάστερο ξενοδοχείο Χάζαρντ θεωρείται το στολίδι του Θερμαϊκού. Διαθέτει όλες τις ανέσεις και μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα των διάσημων πελατών του. Πίσω του, όμως, κρύβει μια σκληρή δουλειά. Μια δουλειά που βοηθά το μεγάλο αφεντικό του να ξεχνά… Αυτή η καθημερινή ρουτίνα, όμως, σπάει για τον εργασιομανή, κύριο Χάζαρντ, όταν συναντά μία από τις καινούργιες καμαριέρες που πρόκειται να προσλάβει. Την Ζωή. Και είναι τότε, που ο Ντάνιελ θα πιστέψει πως μπορεί ίσως, και να λυτρωθεί από τις σκιές του παρελθόντος. Η μοίρα μοιάζει να τους φέρνει μέρα με τη μέρα τόσο κοντά, αντιμέτωπους με τα πιο ανείπωτα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, καθώς επίσης, και με μια σειρά από κινδύνους που βρίσκονται στον δύσβατο δρόμο τους. Μα ο πιο μεγάλος κίνδυνος, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Η αιτία που βασανίζει τον Ντάνιελ, και τα ένοχα μυστικά του είναι έτοιμα να βγουν στο φως… και απειλούν να τον καταστρέψουν.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Σπανό:

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1990, κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και μένει μόνιμα στην Χαλκιδική. Το θέατρο και το τραγούδι ήταν πάντα τα κυρίαρχα όνειρά του ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη μεταγλώττιση. Μια απλή συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση του σχολείου, τον προέτρεψε γρήγορα να μπει σε μια θεατρική ομάδα όπου εκτός από ρόλους που ενσάρκωνε «σκηνοθετούσε» και τις χορογραφίες. Η αγάπη του για τη συγγραφή και τη γραφιστική ήρθαν σχεδόν μαζί, όταν στη δευτέρα λυκείου έγραψε τα 9 πρώτα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος τρόμου.

Μετά το λύκειο δυο χρόνια έφταναν για να εμπλουτίσει περισσότερο το ταλέντο που είχε από μικρός σε μια ιδιωτική σχολή ως γραφίστας. To 2016 κερδίζει το πρώτο βραβείο διηγήματος στην κατηγορία τρόμου LARRY NIVEN 2016 (Βραβείων λογοτεχνίας του φανταστικού) με το διήγημά του «Το Μυστικό του Θεριστή». Το 2017 κερδίζει στον ίδιο λογοτεχνικό διαγωνισμό δυο βραβεία με τα διηγήματα «Η Μάχη των Βελντάρων» και «Η κατάρα των ψυχών». Το 2018 κερδίζει και πάλι στον ίδιο διαγωνισμό με το διήγημά του Το Τάγμα των Αγγέλων». Τα «Ένοχα Μυστικά» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του καθώς και το πρώτο της τριλογίας των Μυστικών.

 

Latest

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...
Άννα Δραγάτση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής Art Voices για τρία χρόνια στο Spam Radio. Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Από τον Ιούλιο του 2016 ανήκω στην ομάδα του beasty-press.com!
spot_imgspot_img

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget σου δεν στο επιτρέπει; Μην ανησυχείς για τίποτα γιατί σου έχουμε βρει τη λύση! Κάνε...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα η θεατρική σεζόν με αρκετές νέες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερις από αυτές, οι...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο στα θετικά. Αυτή την εβδομάδα μπήκε και επίσημα η άνοιξη, την Τρίτη στις 21 Μαρτίου....

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ