Exclusive Content:

Η ιστορία του Κρουασάν: Η πολιορκία, η Γαλλία και το Παρίσι

Η ιστορία του κρουασάν, όπως και το ίδιο το γλυκό, είναι πολυεπίπεδη και πολύπλοκη, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Η ιστορία της προέλευσης ξεκινά με την πολιορκία της Βιέννης το 1683, όταν η πόλη δέχθηκε επίθεση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κρουασάν και η πολιορκία της Βιέννης 

Σύμφωνα με τη δημοφιλή ιστορία, καθώς οι οθωμανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ανοίξουν σήραγγα κάτω από τα τείχη της πόλης, οι βιεννέζοι αρτοποιοί, που εργάζονταν τις πρώτες πρωινές ώρες, άκουσαν τους ήχους του σκάμματος και ειδοποίησαν τους υπερασπιστές της πόλης. Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση λέγεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχή άμυνα κατά της εισβολής.

Για να τιμήσουν αυτή τη νίκη, οι αρτοποιοί δημιούργησαν ένα ειδικό γλυκό σε σχήμα ημισελήνου που βρίσκεται στην οθωμανική σημαία. Το γλυκό ονομάστηκε “Kipferl” – η αυστρογερμανική λέξη για την ημισέληνο. Και έτσι γεννήθηκε ο πρόδρομος του κρουασάν.

Ταξίδι στη Γαλλία

Το Kipferl απολάμβανε τεράστια δημοτικότητα στην Αυστρία, αλλά μόνο όταν η Μαρία Αντουανέτα, μια αυστριακή αρχιδούκισσα που παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’, το σύστησε στη γαλλική αυλή στα τέλη του 18ου αιώνα, άρχισε να μεταμορφώνεται στο κρουασάν που γνωρίζουμε σήμερα.

Επειδή της έλειπαν οι γεύσεις της πατρίδας της, η Μαρία Αντουανέτα λέγεται ότι ζήτησε από τους βασιλικούς αρτοποιούς να αντιγράψουν το Kipferl. Οι Γάλλοι αρτοποιοί, φημισμένοι για τη μαγειρική τους δεινότητα, πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά στη συνταγή, δημιουργώντας ένα πιο φουσκωτό, πιο βουτυρένιο γλυκό, και το μετονόμασαν σε “κρουασάν” λόγω του ημισεληνοειδούς σχήματός του.

Το παριζιάνικο κρουασάν

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, το κρουασάν είχε γίνει βασικό συστατικό των γαλλικών αρτοποιείων. Η θέση του αναβαθμίστηκε περαιτέρω με την έλευση της viennoiserie, ενός στυλ αρτοποιίας που συνδυάζει τη ζυμωτή ζύμη του ψωμιού με τον πλούσιο βουτυρένιο χαρακτήρα των γλυκών. Έτσι προέκυψαν τα αφράτα, χρυσαφένια κρουασάν που απολαμβάνουμε σήμερα, τα οποία αγαπήθηκαν για τις λεπτές, βουτυρένιες στρώσεις τους και για το απαράμιλλο άρωμά τους, που είναι αμιγώς παριζιάνικο.

Το κρουασάν σήμερα

Σήμερα, το κρουασάν είναι συνώνυμο της γαλλικής κουλτούρας και της γαστρονομικής κληρονομιάς, που απολαμβάνεται παγκοσμίως, με διάφορες προσαρμογές που αντικατοπτρίζουν τις τοπικές γεύσεις. Από το pain au chocolat (ένα κρουασάν που περιβάλλει μια πλούσια σοκολατένια γέμιση) μέχρι τις εκδοχές με κρέμα αμυγδάλου ή ζαμπόν και τυρί, η εξέλιξη του κρουασάν συνεχίζεται.

Εν κατακλείδι

Το κρουασάν είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας μιας πόλης, της εφευρετικότητας των αρτοποιών της και της δύναμης των μαγειρικών παραδόσεων να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται. Η ιστορία αυτού του αγαπημένου γλυκού χρησιμεύει ως ένα απολαυστικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την πολιορκία της Βιέννης μέχρι τα ζαχαροπλαστεία του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης:

Latest

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια συναρπαστική και προκλητική διαδικασία. Είτε θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, ένα επιστημονικό έργο,...

1 COMMENT

Comments are closed.