Κριτική της παράστασης “Βουρκόλακας” στο Θέατρο Έργοτάξιον

Είδαμε την παράσταση "Βουρκόλακας" από την ομάδα " ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ " στο θέατρο Εργοτάξιον και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ο Βουρκόλακας είναι το μοναδικό θεατρικό έργο που έγραψε ο ποιητής και πεζογράφος Αργύρης Εφταλιώτης. Γράφτηκε το 1900, πρωτοπαίχτηκε στη Βάρνα και αντλεί από την πλούσια πηγή των δημοτικών τραγουδιών. Παρουσιάζει την δομή της πατριαρχικής κοινωνίας και το ρόλο της γυναίκας σε αυτή, εκείνη την εποχή, μέσα από ένα εκτενές δράμα.

Στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον η ομάδα ΑΥΤΟΙ και ΑΥΤΗ, όπως αποκαλούνται, παρουσιάζουν μια μουσική διασκευή του έργου προσθέτοντας στοιχεία χιούμορ στο δραματικό κορμό του έργου.

Η Δέσπω ζει με τους εννιά της γιους και την μονάκριβή της κόρη την Αρετή σε ένα χωριό της Ελλάδας. Η Αρετή πολιορκείται από τον Στεφανή, έναν φτωχό νεαρό που την αγαπά πραγματικά. Όμως ο μεγάλος αδερφός της έχει διαφορετικά σχέδια για εκείνη καθώς επιθυμεί να την παντρέψει με έναν πλούσιο έμπορο από τη Βαβυλώνα. Παράλληλα, δίνει όρκο στην μάνα του, που δεν αντέχει τον αποχωρισμό της κόρης της, ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε κακουχίας θα την φέρει πίσω ο ίδιος με οποιοδήποτε κόστος!

Ένα ελληνικό έργο που συνδυάζει την τότε κουλτούρα των οικογενειών, τα όνειρα, τις προκαταλήψεις, το αίσθημα της ξενιτιάς. Η διασκευή, η πρωτότυπη μουσική της, η γρήγορη εναλλαγή ρόλων ωθεί το θεατή στην συναισθηματική συμμετοχή του. Του δημιουργεί σκέψεις και συναισθήματα γύρω από την υπόθεση και του επιτρέπει ακόμα και να τα συνδυάσει με προσωπικές του εμπειρίες.

Χώρος- Σκηνοθεσία- Μουσική- Φωτισμός

Ο Τεχνοχώρος Εργοτάξιον είναι ένα μικρό φιλόξενο θέατρο που εξυπηρετεί τους σκοπούς της συγκεκριμένης παράστασης. Σκηνοθετικά οι δύο ηθοποιοί, ο Ανδρέας Ψύλλιας και ο Σπύρος Αναστασίνης, μετακινούνται έξυπνα στο χώρο και σε βοηθούν να ακολουθήσεις τη ροή των γεγονότων. Η μουσικός, Ελένη Αληφραγκή, ίσως να έπρεπε να έχει μια πιο ενεργή συμμετοχή στο έργο, όπως και στο χώρο, καθώς υπάρχουν κάποιες στιγμές “άβολες” ως προς την θέση της στην παράσταση. Παρόλα αυτά μουσικά συνοδεύει εξαιρετικά, με μελωδική φωνή και πρωτότυπη σύνθεση και διαφορετικούς ήχους οργάνων. Η διασκευή- ροή της πλοκής είναι αρκετά καλή στο επίπεδο που η ομάδα θέλει να αποδώσει. Στοχεύει στο “ρεζουμέ” θα λέγαμε του αρχικού βιβλίου αφήνοντας αρκετά δραματικά στοιχεία και διαλόγους στην άκρη δημιουργώντας ένα καινούργιο περιεχόμενο με δόσεις χιούμορ που δεν υπάρχουν στο πρωτότυπο. Αν κάποιος επιθυμεί να δει το “Βουρκόλακα” του Αργύρη Εφταλιώτη έχοντας στο νου του το δικό του θεατρικό έργο θα βρει κοινό το κεντρικό θέμα και τον κορμό του σε μια διαφορετική διάθεση και απόδοση. Ο φωτισμός και η ρύθμιση του, η αλλαγή χρωμάτων και η ένταση δημιουργούν κλίμα στον θεατή και τον βάζουν πιο βαθιά στο έργο συμπληρώνοντας το κενό, το οποίο ενδεχομένως αφήνουν τα λίγα εργαλεία και σκηνικά που χρησιμοποιούνται.

Η ομάδα ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ είναι ο βασικός λόγος για να δει κάποιος τη συγκεκριμένη παράσταση. Νέα παιδιά με όρεξη, ταλέντο και δουλειά έχουν καταφέρει να αποδώσουν εξαιρετικά ένα δραματικό έργο με πολλά στοιχεία χιούμορ. Δύο ηθοποιοί, ο Ανδρέας Ψύλλιας και ο Σπύρος Αναστασίνης με την μουσικό και υπέροχη φωνή Ελένη Αληφραγκή να τους συνοδεύει βρίσκονται στο θέατρο Εργοτάξιον και υπόσχονται στους θεατές να περάσουν όμορφα και φεύγοντας από το θέατρο να τους έχει απομείνει μια γλυκιά αίσθηση!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΝ (Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος, 6983930220)

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης

Διασκευή-Σκηνοθεσία: ΑΥΤΗ κ’ ΑΥΤΟΙ

Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Ελένη Αληφραγκή

Φωτισμοί: Γιάννης Καραλιάς

Φωτογραφίες: Αρίστος Ρούσης

Παίζουν: Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Αντρέας Ψύλλιας

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Παραστάσεις: Πέμπτη στις 21:15

 

Latest Articles

Διάβασε επίσης...

Μία επανεκτέλεση, ενός έργου του 1900, ΄με μία πιο νεανική πινελιά βασισμένη, όμως, πάντα στη παράδοση. Αυτά τα λόγια χαρακτηρίζουν την παράσταση Βουρκόλακας που παντρεύει τον νεανικό κόσμο με αυτόν της παράδοσης.Κριτική της παράστασης "Βουρκόλακας" στο Θέατρο Έργοτάξιον