Krav Maga : Η αξία της αυτοάμυνας

Με την βοήθεια του έμπειρου δασκάλου της πολεμικής τέχνης του «Krav Maga», Θεόδωρο Π. Καπούτση, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι το «Krav Maga» και που στοχεύει.

Ζούμε σε μια εποχή οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, από την άποψη ότι οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν, πλέον, κάποιο νόημα στο να αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας με αποτέλεσμα φαινόμενα βίας, εγκληματικότητας και εξάλειψης ελέγχων να βρίσκονται σε έξαρση. Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την ενεργοποίηση ορισμένων ανθρώπων αλλά και σωματίων προκειμένου να διδάξουν την αντιμετώπιση εξωτερικών αλλά και εσωτερικών απειλών, ενισχύοντας έτσι τον θεσμό της αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας.

Το «Krav Maga», ή αλλιώς «Μάχη Επαφής» είναι ένα μοντέρνο σύστημα αυτοάμυνας που έχει προκύψει από τον συνδυασμό ποικίλων πολεμικών τεχνών και προέρχεται από το Ισραήλ. Προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των σύγχρονων μορφών βίας στοχεύει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των μαθητευόμενων μέσα από την συνεχή άσκηση και επανάληψη. Η εκπαίδευση τεχνικών Αυτοάμυνας στηρίζεται σε κάποιους βασικούς και απαράβατους κανόνες, όπως είναι αυτοί της απόστασης, της εγρήγορσης, και του χρονισμού, λειτουργώντας παράλληλα με συγκεκριμένα σενάρια, για παράδειγμα του πνιγμού, του βιασμού και της απειλής με μαχαίρι, έτσι ώστε να υπάρξει μια ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση.

Η επίθεση που, τυχόν, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, το πιθανότερο είναι να συμβεί σε χώρους που δεν έχουμε προετοιμαστεί και εκπαιδευτεί κατάλληλα, όπως είναι οι βρεγμένοι και δίχως φως δρόμοι ή σκάλες. Η κατάσταση φόβου και άγχους στην οποία θα έχουμε περιέλθει σε συνδυασμό με την λάθος διαχείρισή της, αποτελεί, τελικά, τον χειρότερό μας εχθρό. Έτσι, το Krav Maga μας μαθαίνει να βασιζόμαστε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκάστοτε επίθεση που μπορεί να δεχτούμε. Μια γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίσιμη περίσταση εξίσου καλά αλλά, πολλές φορές και καλύτερα από κάποιον άνδρα, γεγονός που τονίζουμε, καθώς, συχνά, η εκτίμηση ότι κάποιοι είναι πιο αδύναμοι σωματικά αποτελεί αιτία επιθέσεων. Η αντιμετώπιση της βίας, επομένως, σχετίζεται αφενός με την εκμάθηση των τεχνικών της αυτοάμυνας, και αφετέρου με την μεταβολή κοινωνικών πεποιθήσεων.

Η αυτοπροστασία, λοιπόν, και η αυτοάμυνα επιδέχονται μάθηση και απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από τον εκπαιδευόμενο, ο οποίος είναι σημαντικό να μην απογοητεύεται στην πρώτη δυσκολία και να μην τα παρατάει. Άλλωστε μέσα από την προσπάθεια υπάρχουν μόνο περιθώρια βελτίωσης διαχείρισης των καταστάσεων αλλά και του ίδιου μας του εαυτού.

Ολοκληρώνοντας, για τη συγγραφή αυτού του άρθρου θα ήθελα να ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές αλλά και το φωτογραφικό υλικό, τον κύριο Καπούτση Π. Θεόδωρο, Εκπαιδευτή (Ju Jitsu, Krav Maga, Sanda, F.C.S Internatonal) στον ΑΕΙΡΟΟ Σύλλογο Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασιας , Επίσημο και Ενεργό Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ju Jitsu(World Ju Jitsu Federation), της European Krav Maga Academy, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Wushu Kung Fu και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας.

20
Ανδριάνα Καπάτου
You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one

Latest Articles

Διάβασε επίσης...