Exclusive Content:

Κοιλιοκάκη: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα

Τι είναι η Κοιλιοκάκη και ποια είναι τα συμπτώματα της; Τι παραπάνω χρειάζεται να γνωρίζετε ώστε να την αντιμετωπίσετε; Πως γίνεται η διάγνωση της;

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

Τι είναι η Κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη, επίσης γνωστή ως κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη, είναι μια χρόνια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά καταστρέφοντας την επένδυση του λεπτού εντέρου, ειδικά τις μικροσκοπικές, δακτυλοειδείς προεξοχές που ονομάζονται λαχνάκια και είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Κοιλιοκάκη – Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένα και να ποικίλλουν ευρέως μεταξύ διαφορετικών ατόμων, γεγονός που καθιστά μερικές φορές δύσκολη τη διάγνωση. Δεν παρουσιάζουν όλοι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη προβλήματα πέψης- στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν καθόλου εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, εκείνοι που παρουσιάζουν συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν ένα εύρος από αυτά.

#1 Πεπτικά συμπτώματα

Όσον αφορά τα πεπτικά συμπτώματα, πολλά άτομα με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν χρόνια διάρροια, φούσκωμα και αέρια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα. Στα παιδιά, αυτά τα πεπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα. Αυτή η ενόχληση εντοπίζεται συνήθως στην κάτω κοιλιακή χώρα και μπορεί να είναι επίμονη ή διαλείπουσα. Μπορεί να αισθάνεται σαν αμβλύς πόνος ή σαν οξύς πόνος.

Ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν ασυνήθιστα δύσοσμα ή λιπαρά κόπρανα (στεατόρροια). Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός δεν απορροφά σωστά τα λίπη λόγω βλάβης στο λεπτό έντερο.

Άλλα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία ή εμετό, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.

#2 Μη πεπτικά συμπτώματα

Τα μη πεπτικά συμπτώματα μπορεί να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ανησυχητικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία και λήθαργο. Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία λόγω κακής απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Η απώλεια βάρους μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη, ακόμη και όταν τρώνε κανονική ή αυξημένη ποσότητα τροφής. Αυτό οφείλεται στη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο κατεστραμμένο λεπτό έντερο.

Η ερπητοειδής δερματίτιδα, ένα έντονα κνησμώδες δερματικό εξάνθημα, είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της κοιλιοκάκης. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και τους γλουτούς.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν στοματικά έλκη, πόνο στις αρθρώσεις, ακόμη και νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα ισορροπίας ή περιφερική νευροπάθεια (μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια).

Στις γυναίκες, οι ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως ή τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα αδιάγνωστης κοιλιοκάκης.

Αν και ο κατάλογος των πιθανών συμπτωμάτων είναι μακρύς, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη όλα ή ακόμη και τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα. Αυτό είναι μέρος του γεγονότος που μπορεί να κάνει τη διάγνωση της κοιλιοκάκης δύσκολη. Ανεξάρτητα από αυτό, όποιος εμφανίζει επίμονα, ανεξήγητα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

κοιλιοκάκη συμπτώματα

Κοιλιοκάκη και παιδιά

Τα παιδιά μπορούν επίσης να πάσχουν από κοιλιοκάκη, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται μόλις αρχίσουν να καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καχεκτική ανάπτυξη, καθυστέρηση της εφηβείας ή προβλήματα συμπεριφοράς.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναγνωρίσουν αυτά τα σημάδια νωρίς για να προλάβουν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Η κοιλιοκάκη στα παιδιά διαγιγνώσκεται συνήθως μέσω των ίδιων εξετάσεων αίματος και βιοψιών όπως και στους ενήλικες.

Γενετική της κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη έχει γενετική συνιστώσα, πράγμα που σημαίνει ότι τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού (γονέα, αδελφό ή παιδί) που πάσχει από την ασθένεια έχουν 1 προς 10 κίνδυνο να την αναπτύξουν. Οι γενετικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη των σχετικών γονιδίων δεν εγγυάται ότι κάποιος θα αναπτύξει τη νόσο.

Κοιλιοκάκη – Συσχετιζόμενες παθήσεις

Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως διαβήτη τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης άλλων παθήσεων, όπως δυσανεξία στη λακτόζη, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα, νευρολογικές παθήσεις όπως η επιληψία και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η πρόκληση της γλουτένης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν ακολουθήσει δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να υποβληθούν σε “πρόκληση γλουτένης” – κατανάλωση γλουτένης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – προτού εξεταστούν για κοιλιοκάκη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξετάσεις αίματος και οι βιοψίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση είναι πιο ακριβείς όταν καταναλώνεται γλουτένη.

Αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης

Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγετε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κοινά περιβάλλοντα μαγειρέματος ή μέσω κοινών σκευών ή μαγειρικών σκευών. Είναι επίσης σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν κρυφές πηγές γλουτένης.

Συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη δεν είναι μόνο μια σωματική πάθηση- μπορεί να έχει και συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η συνεχής ανάγκη παρακολούθησης της διατροφής του ατόμου και οι πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις των διαιτητικών περιορισμών μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα απομόνωσης ή άγχους. Η υποστήριξη της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών ή ομάδων υποστήριξης, μπορεί να είναι ευεργετική.

Κοιλιοκάκη – Η σημασία της συνεχούς παρακολούθηση

Αφού διαγνωστεί η κοιλιοκάκη και ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, τα τακτικά ραντεβού παρακολούθησης είναι σημαντικά για την παρακολούθηση της ανάρρωσης, της διατροφικής κατάστασης και της ανάπτυξης συναφών παθήσεων.

κοιλιοκάκη

Σημασία του διαιτολόγου

Η διαβούλευση με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που ειδικεύεται στην κοιλιοκάκη μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και στρατηγικές για να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής, αποφεύγοντας παράλληλα τη γλουτένη.

Ενώ η ζωή με την κοιλιοκάκη μπορεί να είναι δύσκολη, με την κατάλληλη γνώση και διαχείριση, τα άτομα με την ασθένεια μπορούν να ζήσουν μια υγιή, γεμάτη ζωή. Η συνεχιζόμενη έρευνα και οι εξελίξεις στον τομέα συνεχίζουν να φέρνουν ελπίδες για ακόμη καλύτερες στρατηγικές και θεραπείες στο μέλλον.

Πως γίνεται η διάγνωση της Κοιλιοκάκης;

Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση ορισμένων αντισωμάτων που συνήθως υπάρχουν σε άτομα με κοιλιοκάκη. Εάν αυτές οι εξετάσεις υποδεικνύουν κοιλιοκάκη, συνήθως διενεργείται βιοψία του λεπτού εντέρου για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Ζώντας με την κοιλιοκάκη

Η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει κυρίως την τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη, η οποία επιτρέπει την επούλωση του εντερικού βλεννογόνου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει την αποφυγή όλων των τροφίμων και ποτών που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Πολλά τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και η μπύρα, περιέχουν συνήθως γλουτένη, αλλά η γλουτένη μπορεί επίσης να βρεθεί σε λιγότερο προφανή προϊόντα, όπως φάρμακα, βιταμίνες και βάλσαμα χειλιών.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη και διατροφικές εκτιμήσεις

Η μετάβαση σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά πολλές υγιεινές και νόστιμες επιλογές είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι άπαχες πρωτεΐνες και ορισμένα δημητριακά όπως το ρύζι, η κινόα και το καλαμπόκι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν διασταυρωθεί με γλουτένη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή της προετοιμασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να στερούνται τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Ως εκ τούτου, τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφική τους πρόσληψη και ενδεχομένως να εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Έρευνα για την κοιλιοκάκη και μελλοντικές προοπτικές

Η έρευνα για την κοιλιοκάκη βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές στο μέλλον. Ενώ η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι επί του παρόντος η μόνη αποτελεσματική θεραπεία, οι επιστήμονες διερευνούν άλλες στρατηγικές, όπως φάρμακα για την καταστολή της ανοσολογικής απόκρισης στη γλουτένη ή τη μείωση της φλεγμονής και ένζυμα που μπορούν να διασπάσουν τη γλουτένη στο πεπτικό σύστημα.

Κοινότητα και υποστήριξη

Η ζωή με την κοιλιοκάκη μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πολυάριθμες ομάδες υποστήριξης και διαδικτυακές κοινότητες όπου τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, συμβουλές και συνταγές χωρίς γλουτένη.

Δείτε το βίντεο σχετικά με την Κοιλιοκάκη

Αν θέλετε να μάθετε ακόμη περισσότερα σχετικά με την Κοιλιοκάκη, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί:

Με λίγα λόγια

Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, αλλά με τη σωστή γνώση και διαχείριση, οι πάσχοντες μπορούν να ζήσουν μια υγιή και φυσιολογική ζωή. Να θυμάστε να συμβουλεύεστε πάντα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές.

Διαβάστε επίσης:

Latest

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Η Πίτσα Παπαδοπούλου καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 ARTPODCAST

Η Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Πίτσα Παπαδοπούλου, καλεσμένη της Γιώτας Τσιμπρικίδου στο #132 Artpodcast μιλάει με γλυκύτητα και ευθύτητα, με φωνή που σε...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

2 COMMENTS

Comments are closed.