Κλασικές κωμωδίες, Hollywood style!

 

Γρήγοροι διάλογοι, ξεκαρδιστικές κινηματογραφικές στιγμές, αυθεντικά θέματα γεμάτα με έντονη κριτική και αναλλοίωτος ρομαντισμός σε vintage κλασικές κωμωδίες.

 

Τo beasty-press.com παραμένει και αυτήν την εβδομάδα στο Χόλιγουντ για να σας προτείνει ορισμένες από τις καλύτερες κωμωδίες της παλιάς Αμερικάνικης παραγωγής. Ταινίες που κρύβουν μέσα τους κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το διαφορετικό. Κινούμενα πάνω στην κλασική φόρμα τους:πνευματώδεις διάλογοι, τραγελαφικές καταστάσεις, ρομαντισμός σε όλη του την διάσταση, δεν ξεχνούν να παρουσιάσουν την κριτική τους και να προβληματίσουν το κοινό, με γνώμονα το γέλιο.

 

Mr. Smith Goes to Washington (1939).

Κοινωνική σάτιρα από τον μετρ της, Frank Capra. Ένας αφελής άντρας διορίζεται στην Αμερικάνικη Γερουσία. Τα σχέδια του, όμως, για την βελτίωση της κοινωνίας συγκρούονται με την πολιτική αυθαιρεσία. Ο ίδιος, βέβαια, δεν τα παρατάει… Ένας καλόκαρδος και ιδεαλιστής νέος εναντίον πολιτικών που σκέφτονται το κέρδος. Εξαθλιωμένα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας και αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που παλεύουν ακόμα να επιβιώσουν.

 

Trouble in Paradise (1932).

Ο Ernst Lubitsch με την σειρά του σκηνοθετεί κωμωδίες ηθών, που ακούν βαθύτατη κριτική στην εμμονή των ανθρώπων για πλούτο. Με έντονα ερωτικά υπονοούμενα, οι ταινίες του αποκτούν μια εκρηκτική και, γιατί όχι, ξεκαρδιστική κωμική διάσταση. Δυο ερωτευμένοι απατεώνες, ένας άντρας και μία γυναίκα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ληστέψουν μία πλούσια ιδιοκτήτρια μίας εταιρίας κολώνιας. Μόνο που σύντομα δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο φέρνοντας αναταραχές…

 

The Lady Eve (1941).

Ο Preston Sturges συνδυάζει την κοινωνική  σάτιρα, την προσκόλληση  των ατόμων, ειδικά, των πλουσίων στο χρήμα, την κριτική για την συντηρητική αμερικάνικη κοινωνία σε ένα μοναδικό σύνολο. Αιχμηρή σάτιρα και ερωτικά υπονοούμενα χωρίς κανένα ενδοιασμό. Τρεις χαρτοκλέφτες, ανάμεσα τους η πανέμορφη Jean, βάζουν στόχο ένα αφελή ερπετολόγο, κληρονομο μιας εταιρίας ζυθοποιίας. Η Jean παρεκκλίνει από τον στόχο της, μόλις τoν ερωτεύεται.

 

Some Like It Hot (1959).

Δύο άφραγκοι μουσικοί στο Σικάγο του 1929 γίνονται μάρτυρες μίας γκανγκστερικής δολοφονίας. Για να ξεφύγουν, μεταμφιέζονται σε γυναίκες και διαφεύγουν στο Μαϊάμι με ένα συγκρότημα γυναικών μουσικών. Σκοτεινή κωμωδία του  Billy Wilder με πολλές σατιρικές διαστάσεις. Στην ουσία, αποτελεί  μία παρωδία γκανγκστερικών ταινιών της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Μίας εποχής συντηρητικής, με εφαρμοσμένο νόμο περί ποτοαπαγόρευσης. Παρακμιακό ως προς τις ηθικές αξίες περιβάλλον, που ακολουθείται πάντα από τραγελαφικές και εξαιρετικά αστείες καταστάσεις.

 

Bringing Up Baby (1938).

H σκηνοθετική τελειότητα του Howard Hawks χαρίζει μία εκλεπτυσμένη και ξεκαρδιστικά αστεία screwball comedy. Γοργός ρυθμός, πνευματώδεις διάλογοι, ασταμάτητα γκαγκ, τρελές καταστάσεις που ωθούν τους πρωταγωνιστές στα όρια της κοινωνικής αντισυμβατικότητας. Ένας παλαιοντολόγος προσπαθεί να διασφαλίσει μία δωρεά ενός εκατομμυρίου για το μουσείο του. Στον δρόμο του, όμως, μπαίνουν μία τρελή κληρονόμος και η λεοπάρδαλή της.

 

 

Πηγή εικόνας εξωφύλλου:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Some_like_it_hot_film_poster.jpg.

 

Latest Articles

Διάβασε επίσης...