Καλοκαίρι στην Αθήνα

Μήνας Ιούλιος. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε, στον Ιούλιο με τον λαμπερό του ήλιο και την ανυπόφορη, πολλές φορές,  ζέστη κάνοντας τις μέρες που μας απομένουν στην Αθήνα να μοιάζουν με αιώνες, αναμένοντας εναγωνίως την μέρα που θα είμαστε επιτέλους ελεύθεροι για να ξεκινήσουμε τις διακοπές τις οποίες έναν ολόκληρο χρόνο περιμέναμε.

Κι όμως, πολλοί από εμάς θα συνεχίσουν να μετρούν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού τους στην Αθήνα μέχρι να τελειώσει και ο Αύγουστος. Με λίγα λόγια, δεν θα πάνε διακοπές είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων, είτε γιατί δεν πρόλαβαν να σχεδιάσουν κάτι την τελευταία στιγμή.

Απευθυνόμενη, λοιπόν, σε όλους όσους  αυτό το καλοκαίρι θα το περάσουν στην πρωτεύουσα, ένα πράγμα έχω μόνο να πω: «Απολαύστε το στο έπακρο». Ναι ναι καλά διαβάσατε, όλοι εσείς που θα μείνετε στην Αθήνα, φροντίστε να περάσετε καλά, γιατί αυτό θα είναι ένα από τα μοναδικά σας καλοκαίρια.

Αθήνα και καλοκαίρι για τους περισσότερους δεν «πάνε» μαζί και έχουν δίκιο. Από την μία πλευρά. Γιατί από την άλλη, η πρωτεύουσά μας το καλοκαίρι, όταν ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στα εξοχικά του ή στα νησιά, έχει «κρυφά» χαρίσματα που λίγοι μπορούν να ανακαλύψουν.

Καθώς λοιπόν το καλοκαίρι προχωράει και φτάνει στη στιγμή της κορύφωσής του, τον δεκαπενταύγουστο, θα ανακαλύψετε πως η πολύβουη αυτή μεγαλούπολη δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που είναι όλους τους προηγούμενους μήνες του χρόνου. Κίνηση, καυσαέριο, πολυκοσμία και ανυπόφορη ζέστη δεν υπάρχουν πια, ή για την ακρίβεια υπάρχουν αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι δρόμοι είναι άδειοι και καθαροί, οι παραλίες υποδέχονται τους ελάχιστους επισκέπτες τους που δεν επιζητούν παρά μόνο έναν επίγειο και δροσερό παράδεισο μακριά από το κέντρο, ενώ τα μαγαζιά είτε τα παραλιακά είτε αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης καλωσορίζουν τους πελάτες τους προσφέροντάς τους την ευκαιρία για χαλάρωση, διασκέδαση και δροσιά.

Όλα κυλούν σε έναν διαφορετικό, πιο χαλαρό, πιο ανέμελο ρυθμό. Ακόμη και οι άνθρωποι που έμειναν πίσω στην τσιμεντούπολη δεν είναι οι ίδιοι, και αυτό το αποδεικνύει η έκφραση και οι χειρονομίες τους, το χαμόγελο και οι κινήσεις τους.

Βόλτες και ψώνια στο κέντρο της πόλης ή στα προάστια, μονοήμερες εκδρομές εκτός Αθηνών, μπάνια στις παραλίες και στις πισίνες, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορούν να απολαύσουν αυτοί που έμειναν πίσω στο κλεινόν άστυ.  Γιατί κατά τα άλλα υπάρχει πληθώρα επιλογών. Υπαίθριες συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές, θερινά σινεμά υπό το φως των αστεριών και του φεγγαριού, εκδηλώσεις και εκθέσεις σε πολιτιστικά κέντρα, θεατρικές παραστάσεις, εθελοντικές δράσεις, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που είναι πιο προσιτοί για το ελληνικό κοινό και διάφορες άλλες δραστηριότητες είναι διαθέσιμες για όλους όσους είτε από επιλογή είτε από υποχρέωση θα μείνουν στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι.

Τα πάντα αυτούς τους μήνες στην πρωτεύουσα βρίσκονται υπό την επήρεια του απόλυτου καλοκαιρινού mood και δρουν με έναν νωχελικό και ταυτόχρονα τόσο δραστήριο τρόπο. Η Αθήνα , λοιπόν, κρύβει πολλές εκπλήξεις που μόνο όσοι μείνουν εδώ μπορούν να ανακαλύψουν και φυσικά να απολαύσουν.

Για εσάς λοιπόν που αυτό το καλοκαίρι θα το περάσετε στην πόλη έχω να δώσω μια συμβουλή: το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, καπέλο, νερό και φυσικά όρεξη για να ζήσετε το καλοκαίρι σας αυτό στο έπακρο.

Αγαπήστε την πόλη σας ΚΑΙ το καλοκαίρι!

Καλό καλοκαίρι!

8
Ιφιγένεια Αντωνοπούλου
Είμαι η Ιφιγένεια Αντωνοπούλου, φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας,Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους ανθρώπους, να τους κάνω να χαμογελούν και να αισιοδοξούν. Κάθε μέρα της ζωής μας είναι μοναδική, γι αυτό και θεωρώ πως πρέπει να την ζούμε στο έπακρο και δημιουργικά. Ελπίζω μέσα από τα άρθρα μου να ψυχαγωγηθείτε, να προβληματιστείτε, να ονειρευτείτε και να ταξιδέψετε μαζί μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...