Ίσως κάποιοι να το θεώρησαν βαρετό, ίσως άλλοι να μην κατάφεραν να δουν πίσω απ’ την εικόνα ενός απλού videogame, ωστόσο κάποιοι από μας συνειδητοποίησαν ότι το Journey πρόκειται για ένα μοναδικό και μαγευτικό βιντεοπαιχνίδι που καλεί τον παίκτη να προβληματιστεί και να αποπειραθεί να κοιτάξει πέρα από τα γραφικά και τα χαρακτηριστικά των συνηθισμένων βιντεοπαιχνιδιών. Ένα παιχνίδι που αξίζει να δοκιμάσει οποιοσδήποτε, λάτρης του gaming ή μη. Το σίγουρο είναι ότι το Journey κρύβει μια μοναδική ιστορία που απευθύνεται σε όλους μας.

Μα ποιο είναι το storyline αυτού του τόσο αινιγματικού τίτλου; Αυτό πρέπει να το ανακαλύψει ο καθένας μας ξεχωριστά. Το παιχνίδι ζητά από τον παίκτη να δώσει τη δική του πινελιά στην ερμηνεία του και κυρίως, του ζητά να προβληματιστεί. Σαφώς ο παίκτης εισάγεται στον μαγικό κόσμο του Journey με τη μορφή ενός ταξιδιώτη που ευελπιστεί να φτάσει σε ένα μυστηριώδες βουνό. Τι συμβολίζει άραγε το βουνό; Ποια είναι αυτά τα περίεργα ιερογλυφικά που ανακαλύπτουμε στη διάρκεια του παιχνιδιού; Και κυριότερα, τι ρόλο έχουν εκείνα να κόκκινα, μαγικά υφάσματα που συναντάμε κατά το ταξίδι μας; Το παιχνίδι, μας δίνει ακριβώς όσα στοιχεία χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις, φτάνει μόνο να είμαστε παρατηρητικοί και ανοιχτόμυαλοι.

Το παιχνίδι δε θα μπορούσε να είναι τόσο ολοκληρωμένο χωρίς τα μαγευτικά γραφικά του. Όχι, εδώ δεν επιζητούμε τη λεπτομέρεια και την ακρίβεια, αλλά την συνολική ποιότητα της εικόνας και κυρίως τα υπέροχα χρώματα που τη συνοδεύουν. Από άχρωμα, ερημικά τοπία μέχρι χιονισμένες παρυφές και γαλήνια ηλιοβασιλέματα, τα γραφικά του Journey δίνουν μια μαγική πνοή στην ιστορία που θέλησαν να “ζωντανέψουν” οι σχεδιαστές.

Σίγουρα μερικές φορές οι gamers επιζητούμε την ύπαρξη απλοϊκών controls που μπορούν, παράλληλα, να δημιουργήσουν συνδυασμούς κατά το gameplay, τους οποίους πασχίζουμε κάθε φορά να ανακαλύψουμε, ειδικά σε ένα παιχνίδι με combat. Τα πράγματα, όμως, για το Journey δεν έχουν έτσι. Θέλοντας να επικεντρωθεί στην ιστορία και το παρουσιαστικό του, το παιχνίδι δεν δίνει βάση στην ποικιλία κινήσεων και στην ανακάλυψη πολλαπλών συνδυασμών κουμπιών. Αντίθετα, θεωρεί απαραίτητη τη χρήση των βασικών κουμπιών του controller, τα οποία αντιστοιχίζονται σε κινήσεις που εξυπηρετούν το navigation του παίκτη μέσα στον χάρτη και…αυτό είναι απολύτως αρκετό!

Η σκηνοθεσία του παιχνιδιού είναι το στοιχείο που το καθιστά άκρως μαγευτικό. Συνδυάζοντας την απλοϊκότητα με στοιχεία που θέτουν σε προβληματισμό, το παιχνίδι είναι έτσι σκηνοθετημένο ώστε να ταξιδέψει τον παίκτη σ΄ έναν φανταστικό κόσμο και να του αφηγηθεί μια ιστορία, την οποία, έπειτα, ο ίδιος θα πρέπει να ερμηνεύσει. Παράλληλα, κρατά κρυφά πολλά μυστικά και το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι αρκετές φορές μέχρι να καταλάβετε την κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας που κρύβει το Journey. Πρόκειται, εν τέλει, για ένα απλοϊκό μα συνάμα περίπλοκο παιχνίδι.

Κλείνοντας, λοιπόν, καταλήγουμε ότι το Journey δεν αποτελεί απλώς ένα βιντεοπαιχνίδι, αλλά μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να βιώσει ο καθένας από μας. Ίσως να μην είναι ένας τίτλος που κερδίζει σε design και πολυπλοκότητα, σίγουρα όμως κατέχει την πρώτη θέση στην ποιότητα της ιστορίας που έχει να αφηγηθεί, αρκεί, βέβαια, αυτοί που θα το πιάσουν στα χέρια τους να θέλουν να την ακούσουν…

9

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.