Γεννηθείς στις 12 Ιανουαρίου του 1964, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Jeff Preston Jorgensen (bezos είναι το επώνυμο που πήρε από τον θετό του πατέρα) πλέον αποτελεί τον πλουσιότερο άντρα του κόσμου. Η περιουσία του φτάνει το αστρονομικό ποσό των 148,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αποφοίτησε το 1986 από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Άρχισε να δουλεύει στην Fitel, μία start-up στις τηλεπικοινωνίες.

Η ίδρυση της εταιρείας σε ένα γκαράζ

To 1993 o Bezos αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Έχοντας αυτόν τον στόχο, το 1994 θα ιδρύσει στο γκαράζ του την εταιρεία Cadabra. Αργότερα όμως θα μετονομάσει σε Amazon εμπνευσμένος από τον Αμαζόνιο ποταμό, στη Νότια Αμερική. Θεωρούσε πως αν το όνομα της εταιρείας άρχιζε με A θα αποτελούσε θετικό στοιχείο για το online marketing του brand. Το 1997 έγινε για πρώτη φορά εκατομμυριούχος. Ενώ το 1999 μπήκε στη λίστα του Forbes με περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πτώση και η ανόρθωση 

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε όπως το 2000 όπου το networth της εταιρείας συρρικνώθηκε στα 350 εκατομμύρια αλλά και το 2002 όταν η Amazon κόντεψε να χρεοκοπήσει, ο Bezos κατάφερε με aggressive marketing και την εξαγορά μικρότερων ανταγωνιστών, να οδηγήσει την Amazon το 2003 σε 400 εκατομμύρια κέρδη και να διατηρήσει την ανοδική της πορεία στα επόμενα χρόνια. Το ενδιαφέρον του Jeff Bezos όμως δεν σταματάει στο online marketing καθώς το 2000 ίδρυσε και την εταιρεία blue origin η οποία είχε ως στόχο τη διεκπεραίωση διαστημικών ταξιδιών.

Η φιλοσοφία του σχετικά με την επιχείρηση του, τα άτομα που δουλεύουν σε αυτή αλλά και τους στόχους του είναι μοναδική. Ο ίδιος υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ εργασίας και “οικείας” και όχι ισορροπία, καθώς η δεύτερη έννοια υπονοεί πως πρέπει να διαλέξεις κάτι από τα δύο.

Τα περίεργα κριτήρια και οι κανόνες του

Όταν ο Bezos παίρνει συνεντεύξεις από υποψήφιους εργαζομένους, θέτει στον εαυτό του τρία βασικά ερωτήματα: αν μπορεί να θαυμάσει το άτομο, αν το άτομο μπορεί να ανεβάσει το μέσο επίπεδο των εργαζομένων και τέλος υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να γίνει το συγκεκριμένο άτομο άριστο στη δουλειά του. Επιπλέον έχει θέσει ως κανόνα να μη γίνονται πρωινά meetings ενώ έχει εφαρμόσει τον κανόνα με τις 2 πίστες σε κάθε αίθουσα συνεδριάσεων, δηλαδή πως τα άτομα που παρευρίσκονται στο εκάστοτε meeting δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό που μπορούν να καλύψουν οι 2 πίτσες, καθώς θεωρεί πως οι μικρές ομάδες είναι πιο ευέλικτες και παραγωγικές.

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

3 COMMENTS

Comments are closed.