James Dean: 63 χρόνια μετά

30 Σεπτεμβρίου, 1955, η ώρα περίπου 6μμ. Ένα από τα πιο υποσχόμενα αστέρια του κινηματογράφου σβήνει ξαφνικά.

Ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του κινηματογράφου, ο James Byron Dean, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1931 στο Marion, της πολιτείας της Indiana, των Ηνωμένων Πολιτειών. Χάνει τη μητέρα του, στην οποία είχε τεράστια αδυναμία, σε ηλικία 9 ετών και μετακομίζει στο σπίτι του θείου του καθώς ο πατέρας του αδιαφορεί πλήρως για τον τότε μικρό Dean. Μια σχέση που θα τον στοιχειώσει και διαμορφώσει για πάντα. Μεγαλώνει έχοντας 2 αγάπες, την υποκριτική και την ταχύτητα. Η δεύτερη θα του κοστίσει τη ζωή. Μετά από 15 χρόνια ο Dean βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, έχοντας κατορθώσει το όνειρο του, να γίνει ηθοποιός και μάλιστα ένας από τους πιο αγαπητούς εκείνης της εποχής.

Η τραγωδία δεν αργεί να χτυπήσει καθώς φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24 ετών,σαν σήμερα, 63 χρόνια πριν, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ξεψυχά στα χέρια του φίλου του Bill Hickman ο οποίος βρισκόταν με το αυτοκίνητο του 2 με 3 λεπτά πίσω από τον ηθοποιό. Ο συνεπιβάτης του Rolf Wütherich καθώς και ο οδηγός του οχήματος με το οποίο το αυτοκίνητο του Dean είχε συγκρουστεί, Donald Turnupseed, επιβιώνουν. Ο πρώτος με πολύ βαριά τραύματα, ενώ ο δεύτερος θα ζήσει μία ζωή ως κατηγορούμενος από την κοινή γνώμη για τον θάνατο του αγαπημένου τους Star.


Ταινίες

(από το Rebel Without A Cause)

Έχοντας στο όνομα του 3 επιτυχημένες ταινίες, East of Eden (1955), Rebel Without A Cause (1955) και τη Giant η οποία κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το χαμό του ηθοποιού ο Dean καθιερώθηκε όχι μόνο ως ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός, αλλά και ως ένα σύμβολο για εκείνη την εποχή, ένας επαναστάτης όπως πολλοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν ακόμη και σήμερα εμπνευσμένοι από τον τίτλο τις πιο αναγνωρισμένης του ταινίας Rebel Without a Cause. Πέρα από τις 3 μεγάλες του επιτυχίες ο Dean εμφανίστηκε και σε 5 ακόμα ταινίες από το 1951 έως το 1953, όπως το Sailor Beware και το Fixed Bayonets, έχοντας όμως πολύ μικρούς ρόλους.

Τηλεόραση

Το πέρασμα του ηθοποιού από τη τηλεόραση, αν και σίγουρα όχι τόσο λαμπερό όπως αυτό στις ταινίες, αποτελείται από μικρούς ρόλους σε 23 συνολικά σειρές, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τα 4 επεισόδια. Μερικές από αυτές τις σειρές είναι το αστυνομικό δράμα Treasury Men in Action, το επιστημονικής φαντασίας Tales of Tomorrow και το Schlitz Playhouse.

Θέατρο

Ο Dean πρωταγωνίστησε σε 2 θεατρικά του Broadway, στο πρώτο το 1952, See the Jaguar, και στη συνέχεια στο The Immoralist το 1954, καθώς και σε τρία ακόμα εκτός Broadway, το The Metamorphosis (1952), The Scarecrow (1954) και το Women of Trachis (1954).


Ο James Dean δεν υπήρξε μόνο ένας εξαιρετικός ηθοποιός, αλλά αποτέλεσε και το κορυφαίο culture icon της εποχής. Σε φωτογραφίες που έχουμε την ευκαιρία να δούμε ακόμα και σήμερα το στυλ και τα ρούχα που φορούσε ο Dean μοιάζουν περισσότερο σαν να έχουν βγει από τη δική μας εποχή παρά από το 1950. Εκτός όμως από το στυλ του ο Dean έδωσε πολύ περισσότερα από όσα ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί. Χάραξε το δρόμο σε μια νέα γενιά ηθοποιών, διαφορετική από την έως τότε καθιερωμένη γενιά του Hollywood. Πολύ μάλιστα συγκρίνοντας τον με τον μεγάλο αντίπαλο της εποχής Marlon Brando λένε : Ο Marlon Brando έμαθε στους ηθοποιούς πως να υποδύονται με ταλέντο, αλλά ο James Dean μας έμαθε στους ανθρώπους πως να ζούνε.

Φυσικά σε καμία περίπτωση η ζωή του δεν ήταν όπως πολλοί πιστεύουμε. Ο Dean υπέφερε από αϋπνίες, πολλές φορές έπινε στα γυρίσματα των ταινιών του και ήταν αρκετά δύσκολος στο να συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες του, κάτι που πολλοί αποδίδουν στις άσχημες σχέσεις που είχε με τον πατέρα του. Ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα με πολλές ανησυχίες που προσπαθούσε να αποδράσει από τον κλειστό κόσμο που ένιωθε να τον πνίγει.

Το όνομα του ακούγεται ακόμα και σήμερα. Από ταινίες που έχουν γυριστεί πάνω στη ζωή του όπως η “James Dean” (2001) με πρωταγωνιστή το νεαρό τότε James Franco, σε τραγούδια που κάνουν αναφορές μέσω των στίχων τους πχ. Blue Jeans (Lana Del Rey), Vogue (Madonna), Under the Gun (The Killers) και το ομόνυμο James Dean (The Eagles).

 

 

 
Κυριάκος Βαρνάβας
Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου. Λάτρης της ψυχολογίας, της ιστορίας και της ποίησης. Αδυναμία μου τα anime, το σκάκι και τα παιχνίδια τύχης. Αν με ρωτούσατε να περιγράψω την ιδανική εικόνα στο μυαλό μου αυτή θα ήταν "βροχή, ένα καλό βιβλίο μυστηρίου και ένα ποτήρι κρασι". Αν πάλι μου ζητούσατε να μιλήσω για το όνειρο μου, τότε δε θα χρειαζόταν να σας πω κάτι καθώς μπορείτε να το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια, την οικογένεια μου, το Beasty.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...