Η Έκτη Αίσθηση (Κριτική Ταινίας)

Η ταινία “Η Έκτη Αίσθηση” γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον τότε ανερχόμενο σκηνοθέτη M. Night Shyamalan και έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο του 1999. Η παραγωγή εξέπληξε το κοινό και τους κριτικούς και προτάθηκε στις Ακαδημίες των Όσκαρ για 6 κατηγορίες, δίχως όμως να κατακτήσει κάποια. Οι κατηγορίες στις οποίες προτάθηκε το έργο του M. Night Shyamalan ήταν για την καλύτερη ταινία, καλύτερο σκηνοθέτη για τον Shyamalan, καλύτερο β’ ανδρικό ρόλο στον Haley Joel Osment,  καλύτερο β’ γυναικείο ρόλο στην Toni Collete, καλύτερη μεταφορά σεναρίου και για καλύτερη επεξεργασία.

Η ταινία, λοιπόν, αφηγείται την ιστορία ενός παιδοψυχολόγου, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει ένα νεαρό αγόρι που έχει την ικανότητα να βλέπει νεκρούς ανθρώπους. Το νεαρό αγόρι βασανίζεται από αυτήν την κατάσταση και ο χαρακτήρας του Bruce Willis προσπαθεί να το βοηθήσει, καθώς αισθάνεται ότι με κάποιο τρόπο αυτό θα διορθώσει ένα λάθος από το δικό του παρελθόν.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο του Μ. Night Shyamalan είναι υποδειγματικά, διότι ο νεαρός σκηνοθέτης καταφέρνει με έναν λιτό και συνάμα μοναδικό τρόπο να δημιουργήσει μια απίστευτη ατμόσφαιρα μέσω του μυστηρίου που σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποτραβήξει το κοινό μέσα στα βάθη της ιδιαίτερης ιστορίας που αφηγείται κάνοντας την εμπειρία μοναδική.

Βέβαια την ταινία την ολοκληρώνουν οι απίστευτες ερμηνείες των Bruce Willis, Toni Collete και φυσικά Haley Joel Osment. Οι τρεις ηθοποιοί αποδίδουν αψεγάδιαστα τους χαρακτήρες τους και προσθέτουν αρκετή βαρύτητα σε αυτούς, προσδίδοντάς τους έτσι ουσιαστική υπόσταση και ζωντάνια. Επιπλέον, πάνω στον κινηματογραφικό φακό αποτυπώνονται πρόσωπα ταλαιπωρημένα. Χαρακτήρες που μάχονται για να απελευθερωθούν από όλα όσα τους βασανίζουν.

Εν κατακλείδι, η Έκτη Αίσθηση του M. Night Shyamalan δεν είναι ακόμη μια τυπική ταινία τρόμου. Είναι μια ταινία που εστιάζει στον πόνο, στην θλίψη, στις τύψεις και στην μετάνοια. Μέσα της κυριαρχεί το βάθος, η ουσία και η βαρύτητα. Η Έκτη Αίσθηση μας δείχνει ποια είναι τα πράγματα που μας χαρακτηρίζουν και ποια είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους. Εξαιτίας, λοιπόν, των όλων όσων πρεσβεύει αλλά παράλληλα και της υπέροχης σκηνοθεσίας, σεναρίου και ηθοποιίας, η Έκτη Αίσθηση πετυχαίνει τον στόχο της και καταφέρνει να είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου σινεμά.

Βαθμός: 4,5/5

3
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...