Η ταινία «Δουνκέρκη» (Dunkirk) του Κρίστοφερ Νόλαν αναδείχθηκε ως η αγαπημένη ταινία με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας κλασικά φιλμ όπως «The Great Escape» και «Saving Private Ryan».
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Deltapoll για λογαριασμό του podcast War Movie Theatre, που ειδικεύεται σε αναλύσεις παλιών και νέων πολεμικών ταινιών. Το αποτέλεσμα φανερώνει τη διαρκή επιρροή και απήχηση της σύγχρονης κινηματογραφικής προσέγγισης του Νόλαν στο βρετανικό κοινό.
Μια ταινία-εμπειρία
Η «Δουνκέρκη», που κυκλοφόρησε το 2017, καταγράφει με ένταση και αφηγηματική λιτότητα την εκκένωση της Δουνκέρκης το 1940, κατά την οποία περισσότεροι από 330.000 συμμαχικοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις ακτές της Γαλλίας, κάτω από τις συνεχείς επιθέσεις των ναζιστικών δυνάμεων.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κίλιαν Μέρφι, Μπάρι Κίογκαν και ο τραγουδιστής Χάρι Στάιλς στο υποκριτικό του ντεμπούτο. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Νόλαν, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό και βασίζεται στην ένταση του χρόνου και της σιωπής, συγκίνησε και εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς.
Η κατάταξη των ταινιών
Στη δεύτερη θέση της ψηφοφορίας βρέθηκε η εμβληματική ταινία «Saving Private Ryan» (1998) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, γνωστή για τη ρεαλιστική απεικόνιση της απόβασης στη Νορμανδία και την ανθρώπινη διάσταση του πολέμου.
Την τρίτη θέση κατέλαβε το κλασικό «The Great Escape» (1963), με τον Στιβ ΜακΚουίν, που αφηγείται την ομαδική απόπειρα απόδρασης συμμαχικών κρατουμένων από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.
Άλλες ταινίες που ξεχώρισαν ήταν:
«The Dam Busters» (1955)
«Bridge On The River Kwai» (1957)
«Pearl Harbour» (2001)
Νέο βλέμμα στον πόλεμο
Η πρωτιά της «Δουνκέρκης» αντικατοπτρίζει ίσως και την προτίμηση του κοινού σε λιγότερο παραδοσιακές αφηγήσεις και πιο αφαιρετικές, βιωματικές κινηματογραφικές εμπειρίες. Ο Νόλαν, πιστός στη δική του κινηματογραφική γλώσσα, αποφεύγει τους διαλόγους και τη γραμμική αφήγηση, εστιάζοντας στον ψυχολογικό αντίκτυπο του πολέμου και την αγωνία της επιβίωσης.
Το γεγονός ότι μια τέτοια ταινία ξεπερνά ιστορικά αγαπημένα φιλμ καταδεικνύει την εξέλιξη της πολεμικής κινηματογραφικής τέχνης, αλλά και τη δύναμη που εξακολουθούν να έχουν τέτοιες ιστορίες στη συλλογική μνήμη — ειδικά στη Βρετανία, όπου η Δουνκέρκη θεωρείται σημείο καμπής στη νεότερη εθνική ταυτότητα.