Exclusive Content:

HOW TO BE A MORNING PERSON: Συμβουλές για να μπορέσετε να αγαπήσετε-αξιοποιήσετε τις πρωινές ώρες…

 

Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δύσκολη και συνάμα εξαιρετικά ωφέλιμη συνήθεια. Για πολλούς, αποτέλεσε τη συνταγή της επιτυχίας ενώ κατά το κλισέ, η μέρα ανήκει σε όσους ξυπνούν πρωί. Εξάλλου, είναι υπέροχη η αίσθηση που έχουμε όταν κερδίζουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας στην αρχή της ημέρας, ώστε ότι και να συμβεί στη συνέχεια η μέρα μας να έχει ξεκινήσει με ωραίο τρόπο, αλλά και μας δημιουργεί μια θετική προδιάθεση για ότι πρόκειται να ακολουθήσει.

Βασικό ρόλο για το πρωινό ξύπνημα παίζει δυστυχώς το ξυπνητήρι. Αρχικά είναι καλό το ξυπνητήρι να βρίσκεται μακριά από το κρεβάτι, ώστε να έχει όντως αποτέλεσμα, καθώς η θέση του υποχρεώνει την απομάκρυνση από αυτό. Κάποιοι μάλιστα προτείνουν την τοποθέτησή του ακόμα και κάτω από το κρεβάτι. Επίσης αυτή η θέση για το ξυπνητήρι βοηθά να αποφεύγεται το snooze. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται το snooze button αν και μας χαρίζει λίγα επιπλέον λεπτά ξεκούρασης, στην πραγματικότητα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Στην ουσία η προσφυγή σε επαναλαμβανόμενα snooze διαταράσσει τη ροή του ύπνου, ενώ εξαπατά τον εγκέφαλο δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται πάλι σε στάδιο ξεκούρασης ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να βρεθεί σε εγρήγορση. Αναπόφευκτα λοιπόν, το snooze είναι σημάδι έλλειψης ύπνου και μας καλεί να αναθεωρήσουμε το πρόγραμμά μας.

Όσον αφορά το ξυπνητήρι, εν τέλει, είναι καλό να μην ξυπνάμε με βάναυσους ήχους. Οι απότομοι ήχοι διαταράσσουν την ισορροπία μας και σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στο πρωινό μας. Επομένως, συνίσταται η αλλαγή του ήχου που θα μας ξυπνά, σε κάτι πιο ευχάριστο.

Στο πεδίο αυτό αναφέρεται και η δυνατότητα χρήσης εφαρμογών – κυρίως όταν αποκτάμε πλέον την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να αντισταθούμε στο snooze – όπως το sleep circle που τοποθετώντας το κινητό στο κομοδίνο μας, μας ξυπνά την επιθυμητή ώρα και μάλιστα τη στιγμή που βρισκόμαστε στο πιο ελαφρύ στάδιο του ύπνου.

Επόμενη κίνηση, αφότου καταφέρουμε να ξυπνήσουμε, αυτόματα θα έπρεπε να είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Το είχαν αναφέρει άλλωστε και οι Πυθαγόρειοι , φιλόσοφοι της αρχαιότητας στα Χρυσά Έπη, ότι η πρώτη κίνηση όταν ξυπνούσαν ήταν να ισιώσουν τα στρωσίδια. Μιλούσαν βέβαια συμβολικά αναφερόμενοι σε έναν ορθολογικό τρόπο για το ξεκίνημα της ημέρας.

Η μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα ύπνου δεν είναι εύκολη και φυσικά δεν γίνεται αυτόματα. Προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, εφόσον αρχίσουμε ή υποχρεωθούμε να ξυπνάμε πιο νωρίς , συνίσταται να υιοθετούμε ένα βαθμιαίο πρόγραμμα μετάβασης στην επιθυμητή ώρα. Σε γενικές γραμμές συνίσταται να ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα, ώστε  σταδιακά  να φτάσουμε στην επιθυμητή ώρα. Έπειτα καλό είναι να υπάρχει κάποια σταθερότητα.

Επίσης βοηθά στην αξιοποίηση του πρωινού η αυτοματοποίηση των κινήσεων για τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας το πρωί, με την υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας. Προγραμματίζουμε δηλαδή το ιδανικό με βάση τα προσωπικά μας κριτήρια. Μπορεί να περιλαμβάνει λίγη πρωινή γυμναστική, η οποία μεταξύ άλλων αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, που είναι οι λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας. Και βέβαια το πρόγραμμα πρωινής γυμναστικής εξατομικεύεται, άλλοι προτιμούν τη yoga με το sun salutation, άλλοι απλές ασκήσεις στο σπίτι ή ακόμη και πρωινό τρέξιμο. Πάντως σημαντική βοήθεια στο θέμα της γυμναστικής αποτελούν και οι αντίστοιχες εφαρμογές όπως η 7 minute workout που παρουσιάζει πολλές εναλλακτικές ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα.

Πολύ σημαντικό είναι να μην παραλείπεται το πρωινό καθώς μας παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στη μέρα. Ένα ευχάριστο πρωινό μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο για να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Γιατί άλλωστε να μην αφιερώνουμε λίγο χρόνο και σε κάτι που μας ευχαριστεί. Φυσικά ένα υγιεινό πρωινό, σε κάθε περίπτωση βοηθάει.

Αξίζει ακόμα να αναφερθούν ορισμένες στοιχειώδεις πρακτικές κινήσεις που μπορούν να προηγηθούν, όπως το προφανές να προσπαθούμε να κοιμόμαστε νωρίτερα. Σημειώνουμε εδώ ότι είναι καλό να έχουμε ελεύθερο χρόνο πριν τον ύπνο μια ώρα, ώστε να χαλαρώνουμε ολοκληρωτικά. Επίσης καλό είναι να προσχεδιάζουμε στο μυαλό μας κάποια από τα πράγματα που θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα, όπως το φαγητό ή τα ρούχα.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο της μουσικής κατά τη διάρκεια της πρωινής μας ρουτίνας. Επιλέγουμε κάτι που μας αρέσει και μας ενεργοποιεί. Ίσως κάτι πιο ήρεμο. Προτείνεται η λίστα ‘productive morning’ στο spotify, ως μια εύκολη λύση.

Συνοψίζοντας, αναμφισβήτητα πολλά τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος  και σχετικά εύκολα τα βήματα που ακολουθούνται προκειμένου να γίνει καθημερινή μας ρουτίνα. Είναι στο χέρι μας να το υιοθετήσουμε και να ευεργετηθούμε από τα οφέλη που μας εξασφαλίζει,  παρέχοντας άνεση χρόνου, αποφυγή περιττού άγχους και ζωντάνια.

 

2

Latest

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Gollum – Επιτέλους έρχεται τον Μάιο

Έρχεται το Gollum! Μετά από πολλές καθυστερήσεις σε σχέση...

5 ταινίες τρόμου που όλοι μας πρέπει να δούμε

Οι ταινίες τρόμου έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας...

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Gollum – Επιτέλους έρχεται τον Μάιο

Έρχεται το Gollum! Μετά από πολλές καθυστερήσεις σε σχέση...

5 ταινίες τρόμου που όλοι μας πρέπει να δούμε

Οι ταινίες τρόμου έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας...

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget...

4 Παραστάσεις για να δείτε τον Μάρτιο

Ο Μάρτης είναι εδώ και μαζί του η νέα...

From Friday For Friday: Ανθισμένες αμυγδαλιές, η ελληνική ευτυχία και μια ευχή

Πέρασε καιρός και έγιναν πολλά… Ας μείνουμε όμως μόνο...
spot_imgspot_img

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Gollum – Επιτέλους έρχεται τον Μάιο

Έρχεται το Gollum! Μετά από πολλές καθυστερήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο για κυκλοφορία το 2021, η ιστορία του πιο διαβόητου χαρακτήρα της...

5 ταινίες τρόμου που όλοι μας πρέπει να δούμε

Οι ταινίες τρόμου έχουν έναν μοναδικό τρόπο να μας καθηλώνουν, να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε τους βαθύτερους φόβους μας, ενώ παράλληλα μας ταξιδεύουν σε...

Πως μπορώ να αποκτήσω το PlayStation 5 με μόλις 25 ευρώ;

Θες να αποκτήσεις το PlayStation 5 αλλά το budget σου δεν στο επιτρέπει; Μην ανησυχείς για τίποτα γιατί σου έχουμε βρει τη λύση! Κάνε...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ