Το house of the rising sun αποτελεί ένα από τα θρυλικά κομμάτια της φολκ ροκ μουσικής που κουβαλάει από πίσω του μια μεγάλη ιστορία και ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από αυτό. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το αν είναι αστικός μύθος ή αληθινή ιστορία, έχουν επικρατήσει μέχρι στιγμής 4 θεωρίες.
Σύμφωνα με αρκετούς μουσικολόγους εικάζεται ότι η απαρχή του γνωστού τραγουδιού είναι τόσο παλιά που τοποθετείται στις αρχές του 16ου αιώνα και αναφέρουν ότι το “Rising Sun” μάλλον ήταν οίκος ανοχής της εποχής.
Ο στίχος “There is a house in New Orleans they call the Rising Sun, it’s been the ruin of many poor girls, and me, O God, for one.” όπως αναφέρει η δεύτερη θεωρία μιλάει για μία γυναίκα που δολοφόνησε τον πατέρα της επειδή κακοποιούσε εκείνη και την μητέρα της. Στην περίπτωση αυτή το “House”σημαίνει φυλακή “I’m goin’ back to New Orleans to wear that ball and chain” . Στην γυναικεία φυλακή αυτή υπήρχε μια μεγάλη ζωγραφιά στην είσοδο μ’έναν ήλιο να ανατέλλει.
Φήμες λένε ότι επικρατεί και άλλη μια θεωρία που αναφέρει πως το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι αναφέρεται σ’ένα μέρος όπου έμεναν απομονωμένες ιερόδουλες που είχα σύφιλη.
4 μέρη
Εικάζεται ότι υπάρχουν 4 μέρη που θα μπορούσαν να είναι το πραγματικό House of the Rising Sun. Το πρώτο είναι ένα ξενοδοχείο στην Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης που κάηκε το 1822,το οποίο μετά ερεύνα των αρχαιολόγων το 2005 ανακάλυψαν καλλυντικά,μπουκάλια από ποτά, διαφημίσεις του ξενοδοχείου που υπονοούσαν ότι λειτουργούσε και σαν οίκος ανοχής.Ονομαζόταν ”Rising Sun Hotel”.
Το δεύτερο μέρος ονομαζόταν ”Rising Sun Hall” ήταν ένα κτίριο του 19ου αιώνα που βρισκόταν στην Νέα Ορλεάνη(Carrollton) επίσης όπου διεξάγονταν χοροί και εκδηλώσεις. Επίσης γινόντουσαν συναντήσεις και λέγεται ότι λειτουργούσε και σαν παράνομη χαρτοπαιχτική λέσχη.
Το τρίτο και τελευταίο ήταν ένα σαλούν το 1860 με 1870 πάλι στην Νέα Ορλεάνη που λειτουργούσε επίσης και σαν εστιατόριο και καφετερία της εποχής.Το οποίο διαφημιζόταν σε εφημερίδες τις εποχής με το όνομα ”Rising Sun”.
Αλλά η επικρατέστερη θεωρία θέλει το διάσημο τραγούδι να γράφτηκε για το Nola Art House το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα. Το ”House of the Rising Sun” όπως αναφέρουν οι ειδικοί πήρε το όνομα του από την ιδιοκτήτρια του κτιρίου που λειτουργούσε την περίοδο 1862-1874 ως οίκος ανοχής, την μαντάμ μ Μαριάν Λε Σολείλ Λεβάντ και έκλεισε λόγω καταγγελιών που δέχτηκε από τους κατοίκους της περιοχής. Λέγεται ότι την φώναζαν ” Rising Sun ” γιατί το επίθετο της παραπέμπει στον ανατέλλοντα ήλιο.
Η πρώτη ηχογράφηση του γνωστού τραγουδιού έγινε το 1928 από τον Αλεξάντερ Τέξας.
Αργότερα κυκλοφόρησαν αρκετές διασκευές του ”House of the Rising Sun” με την πιο δημοφιλή αυτή των Animals!
Οι πέντε καλύτερες που θεωρώ ότι πρέπει να ακούσετε είναι :
1)Bob Dylan
Ο νομπελίστας και ζωντανός θρύλος της ροκ μουσικής Bob Dylan ερμηνεύει το κομμάτι με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
2) Muse
Μία τελείως διαφορετική εκδοχή του κλασικού τραγουδιού. Οι Μuse έδωσαν ένα πιο μοντέρνο ύφος στο γνωστό κομμάτι με την εκπληκτική φωνή του Matthew Bellamy να ξεχωρίζει.
3) The White Buffalo
H φωνή του Jake Smith μας ταξιδεύει… Το House of the rising sun αποτέλεσε το soundtrack του φινάλε της 4ης σεζόν του Sons Of Anarchy με την διασκευή να τροποποιήθηκε για τις ανάγκες της σειράς αλλά κρατάει το ύφος του θρυλικού τραγουδιού.
4)The Trashmen
Μία πιο σκοτεινή εκδοχή του γνωστού τραγουδιού που σίγουρα κερδίζει επάξια την θέση της στην πεντάδα.
5) Thin Lizzy
Αν και το γνωστό τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους Funky Junctionτο 1972 ως φόρο τιμής στους Deep Purple στην πραγματικότητα είναι σαν ακούμε τους Thin Lizzy αφού ο Phil Lynott, Eric Bell και Brian Downey ύπηρξαν τρία από τα πέντε μέλη του γκρουπ.
Εσείς τι πιστεύετε τελικά ότι είναι αστικός μύθος ή πραγματική ιστορία?
Παρόμοια άρθρα:
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: beasty.gr/house-of-the-rising-sun-h-istoria-pisw-apo-to-thriliko-tragoydi/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 41854 additional Info on that Topic: beasty.gr/house-of-the-rising-sun-h-istoria-pisw-apo-to-thriliko-tragoydi/ […]