Γαλλία και Κροατία ήταν οι δύο ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Σε ένα χορταστικό παιχνίδι με 6 συνολικά γκολ, οι Γάλλοι κατάφεραν να επικρατήσουν και να στεφθούν πρωταθλητές κόσμου, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια (τους πάει το 8)!
Το παιχνίδι ξεκινάει με τη Γαλλία στη σέντρα. Η Κροατία είναι αυτή που μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι χωρίς, όμως, κάποια κλασική ευκαιρία για γκολ στα πρώτα λεπτά. Κόντρα στη ροή του αγώνα η Γαλλία ανοίγει το σκορ στο 18′. Φάουλ για τη Γαλλία σε καλό σημείο, εκτέλεση Γκριεζμάν και αυτογκόλ του Μάτζουκιτς στην προσπάθεια του να απομακρύνει τη μπάλα από τη μεγάλη περιοχή.
Η Κροατία προσπάθησε να απαντήσει χάνοντας κάποιες καλές ευκαιρίες, όπως στο 21′ που ο Βίντα έστειλε άουτ την κεφαλιά που πήρε από την εκτέλεση φάουλ του Μόντριτς. Στο 24′ ο Μάτζουκιτς έχει την ευκαιρία να διορθώσει το “λάθος” του, αλλά το σουτ του (από σέντρα του Ράκιτιτς) περνάει άουτ. Το γκολ για την Κροατία θα έρθει στο 28′. Ο Καντέ κάνει φάουλ (και κίτρινη κάρτα) για να διακόψει την αντεπίθεση της Κροατίας και ο Μόντριτς (ποιος άλλος;) εκτελεί το φάουλ. Μετά από αρκετές… κεφαλιές-πάσες, η μπάλα φτάνει στον Πέρισιτς και με καταπληκτικό σουτ στέλνει την μπάλα στα δύχτια του Γιορίς!
Η Γαλλία θα πάρει ξανά το προβάδισμα μόλις 10 λεπτά μετά. Στο 34′ σε ένα κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Πέρισιτς κάνει χέρι που αρχικά ο διαιτητής δεν υποδεικνύει. Μετά την έντονη διαμαρτυρία των “τρικολόρ” και τη βοήθεια του VAR, το πέναλντι καταλογίζεται και ο Γκριεζμάν κάνει το 2-1 από την άσπρη βούλα. Το πρώτο ημίχρονο κλείνει με την Κροατία να χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη και να μην μπορεί να ισοφαρίσει.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινάει δυνατά και για τις δυο ομάδες. Η Γαλλία χάνει μοναδική ευκαιρία με τον Σούμπασιτς να αποκρούει το σουτ του Γκριεζμάν, έπειτα από υποδειγματική γαλλική αντεπίθεση με τον Παβάρ στην κούρσα, την πάσα του στον Ζιρού και εκείνου στον αστέρα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ρέμπιτς προσπάθησε να απαντήσει από πλευρά Κροατίας με τον Γιορίς να σώζει τους “Πετεινούς”. Η Γαλλία χάνει αρκετές ευκαιρίες, στη συνέχεια, κυρίως με τον Εμπαμπέ στο 52′. Στο 59′ Εμπαμπέ, Γκριεζμάν και Πογκμπά συνεργάζονται άψογα και κάνουν το 3-1.
Λίγα λεπτά αργότερα ο Ερναντέζ αποφεύγει τρεις Κροάτες, τροφοδοτεί τον Εμπαμπέ στο ύψος του πέναλντι και αυτός με εκπληκτικό σουτ κάνει το 4-1 στο 65′.
Στο 69′ παιδικό λάθος του Γιορίς (που κατά τα άλλα κάνει το τουρνουά της ζωής του) και ο Μάτζουκιτς διαμορφώνει το τελικό 4-2.
Η Κροατία πάλεψε για την ισοφάριση χάνοντας κάποιες καλές ευκαιρίες, ωστόσο το αποτέλεσμα είχε κριθεί με τη Γαλλία, μάλιστα, να χάνει τρομερή ευκαιρία στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Εμπαμπέ αφύλακτο… να βρίσκει αέρα και όχι μπάλα!
- Άξιζε, με βάση τη συνολική εικόνα, η Γαλλία το τρόπαιο;
Ναι, το άξιζε! Η Γαλλία ήταν από την αρχή ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και το επιβεβαίωσε. Γεμάτο ρόστερ, πολύ ταλέντο, μεγάλα ονόματα σε μια δεμένη ομάδα. Αυτή ήταν η συνταγή της φετινής Γαλλίας. Μπορεί στη διοργάνωση, γενικά, να μην έπαιξε στο 100% των δυνατοτήτων της, αλλά ήταν αναμφίβολα η καλύτερη ομάδα και δίκαια έφτασε στον τελικό.
- Ήταν δίκαιη η επικράτηση στον τελικό;
Η Κροατία έκανε και εκείνη πολύ καλό τουρνουά και έπαιξε εξαιρετικά και στον τελικό, αλλά η Γαλλία ήταν (αυτό που λέμε και στα χωριά μας) to the point! Χωρίς να βγάζει μάτια, ήταν αποτελεσματικότατη τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα (παρά τα δύο γκολ). Είχε ηρεμία σε όλες τις γραμμές της και παρά τις αρκετές επικίνδυνες επιθέσεις και τη μαχητικότητα των Κροατών, η Γαλλία φαινόταν να έχει τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Ντισάν και οι παίκτες του είχαν εξ αρχής τον τρόπο να κερδίσουν!
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ, Πογκμπά, Καντέ (55′ Ν’ Ζονζί), Ματουιντί (73′ Τολισό), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (81′ Φεκίρ).
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81′ Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71′ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.