Exclusive Content:

Η Σιωπή Των Αμνών (Κριτική Ταινίας)

Ο συγγραφέας Thomas Harris ολοκλήρωσε το 2ο βιβλίο της αστυνομικής σειράς Dr. Hannibal Lecter με τίτλο “Η Σιωπή των Αμνών” το 1988 και μετά από δύο χρόνια ο σκηνοθέτης Jonathan Demme ανέλαβε την μεταφορά αυτού του έργου στην μεγάλη οθόνη. Η Σιωπή Των Αμνών είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες στην κατηγορία του τρόμου/αστυνομικού θρίλερ καθώς είναι από τις λίγες που κατάφεραν να προταθούν για 7 βραβεία στις Ακαδημίες των Όσκαρ και να αποσπάσουν τα 5. Τα πέντε βραβεία που κατάφερε η παραγωγή να κερδίσει είναι για τους δύο κεντρικούς ρόλους της ταινίας του Dr. Hannibal Lecter και της Clarice Starling που τους υποδύονταν ο Anthony Hopkins και η Jodie Foster αντίστοιχα.  Επίσης, βραβείο για καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο Jonathan Demme, για καλύτερη απόδοση σεναρίου ο Ted Tally και για καλύτερη εικόνα οι Edward Saxon, Kenneth Utt και Ron Bozman. Σίγουρα η κριτική αποδοχή και αποθέωση ενός έργου έχουν σημαντικό ρόλο για το αν κάποιος θα το δει όμως η συγκεκριμένη ταινία κατάφερε κάτι πολύ μεγάλο για το είδος της και λαμβάνοντας ως αφορμή αυτό αποφάσισα στο παρακάτω αφιέρωμα να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτό το έργο.

Η ιστορία της Σιωπής των Αμνών έχει να κάνει με μια ανερχόμενη πράκτορα του FBI, την Clarice Starling, όπου αναλαμβάνει να πάρει μια σύντομη συνέντευξη από το Dr. Hannibal Lecter, ο οποίος είναι για μια δεκαετία περίπου κλεισμένος σε άσυλο λόγω των απάνθρωπων εγκλημάτων του. Ο λόγος που στέλνεται εκεί η Clarice είναι για να καταφέρει να βρει μερικές πληροφορίες και με την βοήθεια του Hannibal να καταφέρει να πιάσει τον Buffalo Bill που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 5 νεαρά κορίτσια.

Ο σκηνοθέτης Jonathan Demme καταφέρνει αρχικά να προσφέρει πνοή στον κόσμο που περιγράφει ο Thomas Harris στο βιβλίο του ενώ παράλληλα να δώσει σάρκα και οστά στους χαρακτήρες του. Δημιουργεί χαρακτήρες τόσο ανθρώπινους, τόσο προσγειωμένους, τόσο αφοσιωμένους στο σκοπό τους. Χαρακτήρες ουσιαστικούς και πραγματικούς μα παράλληλα δημιουργεί ανθρώπους βασανισμένους και στιγματισμένους από τα τραύματα της παιδικής τους ηλικίας. Η Jodie Foster ως Clarice Starling καταφέρνει να μας δείξει το λόγο που είναι τόσο επίμονη και προσπαθεί τόσο πολύ να σώσει το 6ο θύμα του Buffalo Bill. Δεν το κάνει μόνο από καθήκον αλλά και για την προσωπική της λύτρωση, για να διαγράψει τα στίγματα του παρελθόντος. Γεγονότα όπως ο θάνατος του πατέρα της και οι κραυγές των αμνών που συνόδευαν την ζωή της κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο οικογενειακό ράντζο. Από την άλλη, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Ted Levine ο οποίος κάνει απίστευτη δουλειά στην απόδοση του Buffalo Bill. Ο Buffalo Bill είναι ένας άνθρωπος που σκοτώνει γυναίκες και συλλέγει το δέρμα τους έχοντας ως σκοπό να μεταμορφωθεί σε γυναίκα και να γίνει επιτέλους αποδεκτός και στον εαυτό του αλλά φυσικά και στο ευρύτερο μέρος της κοινωνίας. Αναγνωρίζει ότι αυτό που κάνει είναι λάθος, ότι είναι κακό, αισχρό και φρικτό αλλά συνεχίζει και το κάνει αποδεικνύοντας πόσο ρεαλιστικός σαν χαρακτήρας είναι. Ενώ τέλος, ο Anthony Hopkins ως Hannibal είναι τρομακτικός και πανέξυπνος, είναι “σαγηνευτικός” και αιχμαλωτίζει τον θεατή με την απίστευτη ερμηνεία του.  Όλοι είναι πολυεπίπεδοι χαρακτήρες, με βάθος και ουσία. Ο καθένας έχει το κίνητρό του και πίσω από αυτό κρύβεται κάποιος λόγος.

Η ταινία που έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης πέρα από όλα τα παραπάνω είναι καθαρά ατμοσφαιρική, σκληρή, βίαιη, γραφική και δεν φοβάται να δείξει το ποια είναι πραγματικά. Μέσα από αυτή καταφέρνει να εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς προσπαθώντας να βρει την αιτία πίσω από το κίνητρο ενώ παράλληλα αποφεύγει απλά να χαρακτηρίσει τον δράστη ως ακόμα ένα κτήνος παρόλο που ήδη το γνωρίζουμε, καταλήγοντας έτσι στο τελικό συμπέρασμα ότι κανείς δεν γεννιέται τέρας.

Σε τεχνικά θέματα η Σιωπή των Αμνών δεν έχει κανένα πρόβλημα ροής και δομής. Από την στιγμή που ξεκινάει μέχρι και το τέλος όλα κυλούν σε απίστευτο ρυθμό. Η ιστορία και η πλοκή αναπτύσσονται αργά και ομαλά και αυτό είναι το σωστό,γιατί όταν έχεις τόσο καλογραμμένους χαρακτήρες με απίστευτη χημεία πρέπει να εκμεταλλευθείς την κάθε στιγμή που τους δίνεται.

Συμπερασματικά, η Σιωπή των Αμνών είναι ένα αριστούργημα σκηνοθεσίας, αψεγάδιαστης ηθοποιίας και σωστής παραγωγής. Είναι από τα είδη των ταινιών που όλο και πιο σπάνια πλέον βγαίνουν στην εποχή μας. Είναι ένα έργο γεμάτο τρόμο, με στιγμές που μπορούν να σε καθηλώσουν και να σε συναρπάσουν. Μια ταινία με απίστευτες ανατροπές και με την τελική κλιμάκωση στην τρίτη πράξη να κόβει την ανάσα.

Βαθμός : 4,5/5

 

5

Latest

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

Newsletter

spot_img

Don't miss

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής...

From Friday For Friday – Το γκρίζο του μετρό, το κίτρινο της ελπίδας και η Μαντόνα

Το μετρό της Αθήνας μου έχει πολλές φορές δημιουργήσει...

From Friday For Friday 2 – Το χιούμορ, οι «φεμινίστριες» και τα πιο χουχουλιάρικα κεριά του Instagram

Παρασκευή 10/2/2023 σήμερα και η εβδομάδα που πέρασε με...
Λευτέρης Σέρρας
Ο Νίτσε συνήθιζε να λέει "Χωρίς τη μουσική η ζωή μας θα ήταν ένα λάθος" εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι χωρίς την Τέχνη στη ζωή μας, είτε αυτή έχει τη μορφή της μουσικής, είτε του κινηματογράφου, είτε της λογοτεχνίας οι ζωές όλων μας θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το όνομά μου είναι Λευτέρης Σέρρας, είμαι 23 ετών και είμαι φανατικός οπαδός του κινηματογράφου, της μουσικής και της λογοτεχνίας.
spot_imgspot_img

PanArmonia: Ορφικοί Ύμνοι – Η πρεμιέρα στην Πάτρα

Η PanArmonia (Παναρμόνια) παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» στο Αμφιθέατρο του “Συνεδριακού & Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών” το Σάββατο 22...

Γνωρίζοντας το μουσικό σύνολο PanArmonia και το ταξίδι των Ορφικών Ύμνων

Το μουσικό σύνολο PanArmonia δημιουργήθηκε πριν 13 χρόνια, το 2010. Η PanArmonia, η οποία «γεννήθηκε» από την αγάπη 2 μουσικών για τη μουσική και...

La la land: Γιατί όλα μπορούν να συμβούν

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την κυκλοφορία της αμερικανικής μουσικής, ρομαντικής, κωμικής-δραματικής ταινίας La la land. Την ταινία έχει σκηνοθετήσει και γράψει ο Ντάμιεν...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ