Η φιλία μέσα από το Stand by Me

Ποτέ δεν είχα φίλους σαν αυτούς που είχα όταν ήμουν 12 χρονών. Χριστέ μου, έχει κανείς;”

Εμπνευσμένο από το βιβλίο “The Body” του αξεπέραστου Stephen King, το Stand by Me του Rob Reiner, είναι μια ταινία αφιερωμένη στην αξία της φιλίας και στο σκληρό ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Μέσω της οπτικής γωνίας του ενήλικα πια Gordie, παρακολουθούμε την πορεία τεσσάρων 12χρονων αγοριών, του Gordie Lachance (Wil Wheaton), Chris Chambers (River Phoenix), Teddy Duchamp (Corey Feldman) και Vern Tessio (Jerry O’ Connell) στην κωμόπολη Castle Rock του Όρεγκον, το 1959.
Συγκεκριμένα, όταν ο Vern κρυφακούει από τον μεγάλο του αδερφό για τον εξαφανισμένο Ray Brower, που πέθανε ακαριαία όταν τον χτύπησε τρένο, πείθει τους υπόλοιπους να ψάξουν το πτώμα του. Με κλεμμένο όπλο από τον πατέρα του Chris, ξεκινούν την αναζήτηση του νεκρού, ελπίζοντας πως με την ανακάλυψη του θα γυρίσουν πίσω ως ήρωες.

Βασικός παράγοντας της ταινίας είναι ο ισχυρός δεσμός που μοιράζονται οι πρωταγωνιστές, αν και φαινομενικά παρουσιάζονται να είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Gordie λατρεύει να γράφει και να διηγείται ιστορίες και μετά τον πρόσφατο θάνατο του αδερφού του, οι γονείς του όντας παραδωμένοι στην θλίψη τους τον αγνοούν. Ο Chris προέρχεται από κακόφημη οικογένεια και η κοινωνία του φέρεται ήδη σαν εγκληματία, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι μπορεί να είναι διαφορετικός. Ο Teddy είναι εκκεντρικός με σωματικές και ψυχολογικές πληγές από τον πατέρα του και ο Vern είναι ένα υπέρβαρο παιδί με ντροπαλό και συνεσταλμένο χαρακτήρα.

Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο και αυτό είναι που τους ενώνει. Το πιο σημαντικό είναι πως, πέρα από τις βρισιές και το ξύλο, που υπάρχει στις περισσότερες αντρικές φιλίες αυτής της ηλικίας, καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον σε βαθμό που τα άτομα γύρω τους αδυνατούν να το κάνουν. Δέχονται τα ελαττώματα των φίλων τους, συμπάσχουν στον πόνο τους, νοιάζονται για αυτούς και τους δέχονται έτσι όπως πραγματικά είναι, καθώς “Όλοι μας είμαστε λίγο παράξενοι”.

Το Stand by Me δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σχέση του Gordie και του Chris, τα δύο πιο ώριμα άτομα της παρέας. Οι δύο φίλοι δεν φοβούνται να ανοίξουν την ψυχή τους και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και τους χειρότερους τους φόβους. Ο Chris ενθαρρύνει τον Gordie να κυνηγήσει το ταλέντο του ανεξάρτητα από το τι λένε οι γονείς του και ο Gordie διαβεβαιώνει τον Chris πως έχει την δυνατότητα να επιτύχει στην ζωή του, μακριά από το στίγμα της οικογένειας του. Πολλές φορές τους βλέπουμε να μιλούν μόνο με τα βλέμματα τους, σε πλήρη συνεννόηση.

Αυτό κάνουν οι πραγματικοί φίλοι, σε σηκώνουν όταν βρίσκεσαι κάτω και σε καθοδηγούν μπροστά. Θέλουν το καλύτερο για σένα, χωρίς να διστάζουν να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί σου, όταν βλέπουν πως απομακρύνεσαι από το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσεις. Και το πιο σημαντικό, ό,τι και αν γίνει στέκονται πάντα πλάι σου.

Οι Gordie, Chris, Teddy και Vern δεν πραγματοποίησαν αυτήν την περιπέτεια για να βρουν μόνο το πτώμα του άτυχου παιδιού, αλλά για να ανακαλύψουν, με την βοήθεια των φίλων τους, τον ίδιο τους τον εαυτό.

 
Ευαγγελία Λώλου
People, what a bunch of bastards

Latest Articles

Διάβασε επίσης...