Η Αυστραλία από τον Jo Nesbo

Aπογοητευμένος από την επαγγελματική του αποκατάσταση, ο Jo Nesbo αποφασίζει να κάνει τη μεγαλύτερη στροφή της ζωής του, το 1996. Εγκαταλείπει τα πάντα και μαζί και το αγαπημένο του Όσλο και μετακομίζει για ένα διάστημα στη μακρινή Αυστραλία, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά τραβούσε η ψυχή του ανέκαθεν. Τη συγγραφή! Ο Αυστραλιανός πολιτισμός και η ιστορία ήταν γι αυτόν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια λαμπρή καριέρα στον κόσμο του αστυνομικού θρίλερ, καθώς στο μυαλό του γεννάται ο περίφημος ντετέκτιβ Χάρι Χόλε.

Η πρώτη επαφή του κοινού με τον Χόλε πραγματοποιείται στο Σύδνεϋ, όπου ο νεαρός αστυνόμος βρίσκεται με απόσπαση εκεί για τη λύση ενός μυστηρίου, που συνδέεται με τη δολοφονία μιας νεαρής Νορβηγίδας. Άγνωστος και χαμένος από όλα όσα είχε συνηθίσει στη χώρα του, δημιουργεί φιλίες με συνεργάτες, δεσμούς με τοποθεσίες, μα το στήριγμά του είναι η νεαρή Σουηδή, που συναντά τυχαία και φαίνεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Απ΄τις πρώτες κιόλας σελίδες, γίνονται γνωστές οι εξαρτήσεις που ταλαιπωρούν τον Χάρι και με τις οποίες παλεύει από μικρή ηλικία. Οι δαίμονες που τον κυνηγάνε από το παρελθόν μοιάζουν να στοιχειώνουν και το παρόν, αφού η καρδιά και το μυαλό του δε ξεχνούν σκηνές και γεγονότα από όταν ήταν παιδί και έφηβος. Με τον τρόπο αυτό, ο συγγραφέας “χτίζει” τη πλήρη αμεσότητα μεταξύ Χόλε και αναγνώστη και δίνει σε αυτόν τη δυνατότητα να τον γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα και πιο διεξοδικά.

Η Νυχτερίδα, είναι ένα βιβλίο, που πέρα από την αστυνομική και αγωνιώδη πλοκή του, κρατά τη σπίθα του ενδιαφέροντος αναμμένη, διότι είναι μια περιγραφή της ιστορίας της Αυστραλίας. Μιλά για τους πρώτους αποίκους και τον τρόπο που το εγκαταστάθηκαν και στάθηκαν στα πόδια τους. Για τους Αβορίγινες -Ιθαγενείς – και τα ήθη τους, τη θρησκεία τους, τις συνήθειες τους, αλλά και τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η κοινωνία στο σήμερα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο ο Nesbo, επικεντρώνεται σε αξιοθέατα της πόλης, όπως το ενυδρείο, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, αλλά και το κτήριο της Όπερας.

Ενδεχομένως, ο συγγραφέας να φανερώνει μέσα από το έργο του, αδυναμίες της πένας του, τις οποίες όπως φαίνεται με τον καιρό δούλεψε σκληρά. Ωστόσο, η Νυχτερίδα, έκανε την αρχή για μια ιστορία, για ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο, που ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια μετά, διαβάζεται η εξέλιξή του εναγωνίως. Η “σκοτεινή” Νυχτερίδα φώτισε το δρόμο για έναν πρωτότυπο συγγραφέα, που όχι αδίκως έχει στεφθεί ο “Βασιλιάς της Αστυνομικής Λογοτεχνίας”.

1
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...