«Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία» του François Roux
«Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία» του François Roux από τις εκδόσεις Πόλις

Από σήμερα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του François Roux(Φρανσουά Ρου) «Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία», σε μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή. Η Ακαθάριστη εθνική ευτυχία αποτελεί, μέσα από τα διασταυρούμενα πεπρωμένα τεσσάρων παιδικών φίλων, μια κοινωνική, πολιτική και συναισθηματική τοιχογραφία της Γαλλίας των τελευταίων τριών δεκαετιών. Μυθιστόρημα μύησης, χρονικό γενεών: ο Francois Roux κερδίζει το στοίχημα της ανάμειξης του ιδιωτικού στοιχείου με την επικαιρότητα μιας εποχής, το κλίμα της οποίας ανασυνθέτει με εντυπωσιακή οξυδέρκεια και ακρίβεια.

Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία

Ο Πολ, ο Ροντόλφ, ο Μπενουά και ο Τανγκί είναι δεν είναι δεκαοχτώ χρονών. Σε αυτή την ηλικία, κάθε προσδοκία είναι επιτρεπτή. Ο Μπενουά, παιδί αγροτικής οικογένειας, ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Ο Ροντόλφ, γιος κομμουνιστή εργάτη, πολιτικοποιημένος και άριστος μαθητής, φιλοδοξεί να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Πολ, μέτριος μαθητής, γόνος αστικής οικογένειας, θέλει να μπορεί να ζει με την ομοφυλοφιλία του και να γίνει ηθοποιός στο Παρίσι. Και ο Τανγκί, η μητέρα του οποίου διευθύνει μόνη μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, θέλει να πετύχει στον κόσμο των επιχειρήσεων, να ανέβει κοινωνικά.

Τριάντα ένα χρόνια αργότερα, τι έχει απομείνει από τα όνειρά τους; Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες πολλών λογοτεχνικών βραβείων, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Γάλλων Βιβλιοπωλών 2015, το Prix de Flore 2014 και το Prix Georges Brassens 2014.

François Roux

Ο François Roux γεννήθηκε το 1957 στο Lannion της Γαλλίας. Σπούδασε μαθηματικά και έλαβε πτυχίο μηχανικού. Εργάζεται ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικών φιλμ. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα μυθιστορήματα και έχει γράψει τρία θεατρικά έργα.

Ο François Roux είναι πολύ τολμηρός· με πρόδηλο το ταλέντο του να παρασέρνει τους αναγνώστες στις σελίδες του βιβλίου του. Μιλά για τις προσωπικές επαναστάσεις, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες, για το τι είναι αυτό που μας κάνει να προχωρούμε και για το τι μας εμποδίζει να το πραγματώσουμε. Για το τι δεν μπορούμε ποτέ να απαρνηθούμε, και για το τι πρέπει, ενίοτε, να εγκαταλείπουμε.

Η ακαθάριστη εθνική ευτυχία | François Roux | Εκδόσεις Πόλις | Μετάφραση:Μανώλης Πιμπλής | τιμή: 20 ευρώ | σελίδες: 736 | isbn: 978-960-435-512-9

2