Τον περασμένο Μάρτιο κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με τίτλο «Γυναίκες της μικρής πατρίδας» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Έπειτα από την Τετραλογία του Εμφυλίου ο συγγραφέας αναλαμβάνει να φωτίσει τα σκοτεινά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που δεν παραθέτει μόνο γεγονότα αλλά φέρνει στο προσκήνιο τους πρωταγωνιστές αυτών των γεγονότων και πιο συγκεκριμένα τις ηρωίδες εκείνων των χρόνων. Γυναίκες που δεν λύγισαν ερχόμενες αντιμέτωπες με τον φόβο και το ενδεχόμενο της θυσίας τους για το καλό του ελληνισμού παρά τις δυσχερείς συνθήκες δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν, να γιατρεύουν και να μορφώνουν όσους τις έχουν ανάγκη.
Με φόντο την αιματοχυσία και τις εκτελέσεις η ελληνική ψυχή ματώνει αλλά επιβιώνει. Οι γυναίκες της μικρής πατρίδας δεν φοβούνται ούτε τους Τούρκους ούτε τους Βούλγαρους, ανήκουν άλλωστε σε μια γενιά που έχουν χρέος να εξασφαλίσουν την ζωή για τις επόμενες γενιές. Στο παρόν βιβλίο οι ηρωίδες αυτές συγκεντρώνονται στο πρόσωπο της Αρετής και της Φωτεινής. Σε κάθε πρόσωπο αν και προϊόν φαντασίας συναντάμε ιδιότητες και χαρακτηριστικά ιστορικών προσωπικοτήτων της εποχής.
Η Αρετή και η Φωτεινή από την πρώτη στιγμή της ζωής τους, την γέννηση τους έχουν το κοινό το στοιχείο του θαύματος που τους επέτρεψε να ζήσουν, ίσως γιατί γεννήθηκαν για να επιτελέσει η καθεμιά τους σπουδαίο έργο. Η Αρετή μια ηρωίδα από βρέφος δέχεται την μητρική φροντίδα και αγάπη της θετής της μητέρας, Καλλιόπης, μιας γυναίκας που έδωσε και εκείνη τον δικό της αγώνα να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Η Αρετή μάχεται για την ελευθερία της και διεκδικεί την ισότητα των δύο φύλων. Δεν διστάζει να μπει στο πεδίο της μάχης και να αναμετρηθεί ακόμη και με τους πιο δυνατούς άνδρες. Στο πρόσωπο της Αρετής απεικονίζονται όλες οι δασκάλες της Μακεδονίας που θυσιάστηκαν για να διδάξουν και να διαδώσουν την ελληνική γλώσσα.
Η Φωτεινή αφιερώνει την ζωή της για να γιατρεύει και να βρίσκεται δίπλα σε όσους την έχει ανάγκη. Έχοντας μια αγάπη προς την ιατρική κατάφερε να αποκτήσει και την επαγγελματική κατάρτιση. Γνωρίζει τον Μάνο και τον Κοσμά, δυο άτομα που θα επηρεάσουν την ζωή της. Η Φωτεινή δεν διστάζει να θυσιάσει την αγάπη για το εθνικό καλό δείχνοντας πως εκτός από την σωματική θυσία υπάρχει και η ψυχική θυσία, μια θυσία που ίσως είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτη.
Έρωτας;
Ποιος έρωτας;
Που καιρός για έρωτα;
Αυτές οι σκέψεις της Φωτεινής όλα τα πρότερα χρόνια. Το φευγιό, η απώλεια, η θλίψη, η ανέχεια, η δουλειά, το δίπλωμα και, τέλος, ο αγώνας.
Οι ηρωίδες μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και την ρεαλιστική γραφή του συγγραφεα βιώνουν την απώλεια και αντιμετωπίζουν την σκληρή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, μια συμπεριφορά που κανείς δεν μπορεί να νοηθεί πως προέρχεται από κάποιο έμψυχο ον. Εκτός από την στέρηση αγαπημένων προσώπων δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη τους με τον κίνδυνο κάθε στιγμή η προδοσία να τους χτυπήσει την πόρτα.
Το παρόν μυθιστόρημα διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα καθώς η αφηγηματική εναλλαγή από το πρόσωπο της Αρετής σε αυτό της Φωτεινής και αντίστροφα δεν προκαλεί αφηγηματικά κενά, αντιθέτως γίνονται περισσότερο αισθητά τα κοινά στοιχεία ζωής μεταξύ αυτών των προσώπων, ζουν στον ίδιο τόπο το ίδιο χρονικό διάστημα και αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.
Εν κατακλείδι, οι «Γυναίκες της μικρής πατρίδας» μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή να ανατρέξει κανείς και να μάθει περισσότερα για τον Μακεδονικό Αγώνα, έναν Αγώνα από τους σημαντικότερους για την ιστορία του ελληνισμού.
Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός το φθινόπωρο του 2018
Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο:
Αν κάτι έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είναι πως η ελευθερία και η αγάπη είναι αξεχώριστες. Γέννες της ίδιας σποράς, καρποί των αδείλιαστων ψυχών. Δεν αρκεί να επιθυμείς, δεν αρκεί να περιμένεις. Πρέπει να τολμήσεις, ν’ αγωνιστείς για όσα αξίζουν στη ζωή. Για να έχει νόημα. Για να μην ξοδευτεί άδικα. Εγώ ανήκω σε μια τέτοια γενιά. Στη γενιά που δε φοβήθηκε τη θυσία…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα μυθιστορήματα ενηλίκων, ένα νεανικό μυθιστόρημα και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί και το πρώτο βιβλίο της σειράς ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με τίτλο Η ΧΑΜΕΝΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ. Το μυθιστόρημά του ΟΙ ΕΦΤΑ ΟΥΡΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Μυθιστορήματος, ενώ ΤΟ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στο πλαίσιο του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Επίσης, το μυθιστόρημα ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2010, ενώ το ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ υποψήφιο για το ίδιο βραβείο το 2012, όπου και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις ψήφους των αναγνωστών και των Λεσχών Ανάγνωσης. Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου έχει γράψει και τα πολιτικά θρίλερ SΦΑΓΕΙΟ SΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΜΑΥΡΗ ΑΥΓΗ με το ψευδώνυμο Θάνος Δραγούμης.