Γκρέτα Τούνμπεργκ : Η 16χρονη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης

Η 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε γνωστή παγκοσμίως για την περιβαλλοντική της δράση, πλέον αποτελεί μια από τις νεότερες υποψηφίους για Νόμπελ στην ιστορία των βραβείων.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2003 στη Σουηδία. Πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και επιλεκτική αλαλία, όπως επισήμανε η ίδια τον Δεκέμβριο του 2018. Η δραστηριοποίηση της σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές λόγω των πυρκαγιών στη Σουηδία. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της καθόταν έξω από το Ρίκσνταγκ κρατώντας την πινακίδα “Σχολική απεργία για το κλίμα”. Μετά τις εκλογές η Τούνμπεργκ συνέχισε να απεργεί τις Παρασκευές εμπνέοντας έτσι μαθήτες από όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν για το περιβάλλον.

Η Τούνμπεργκ έχοντας ως κύριο μέλημα της την διακοπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής διαδήλωσε για το κλίμα έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και μίλησε τον Νοέμβριο του 2018 στο TEDxStockholm, στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, καθώς και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2019. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή της στο Νταβός:  “Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, φορείς λήψης αποφάσεων, ιδίως, ήξεραν ακριβώς τι ανεκτίμητες αξίες θυσίαζαν για να συνεχίσουν να παράγουν αδιανόητα χρηματικά ποσά. Νομίζω ότι πολλοί από εσάς εδώ σήμερα ανήκουν σε αυτήν την ομάδα των ανθρώπων.” Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2019 με αφορμή την ομιλία της στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής υπέδειξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι για να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2030.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η 16χρονη Τούνμπεργκ έχει τιμηθεί ήδη με πολλά βραβεία και διακρίσεις ενώ στις 8 Μαρτίου 2019 απέσπασε τον τίτλο της πιο σημαντικής γυναίκας για το 2019 στη Σουηδία. Είναι αναμφίβολο ότι το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ μας παρακινεί όλους να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ενώ η ίδια είναι ένα σύγχρονο πρότυπο ακτιβίστριας που τώρα διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης.

 
Ειρήνη Ρείνου
"18 χρονών. Γέννημα Θρέμμα Βολιωτισσα. Επιδοξη δημοσιογράφος μέσω του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμου του Παντειου Πανεπιστημίου με μεγαλη αγάπη για την Ψυχολογία. Λατρης της θάλασσας και του φαγητου, εξαιρετικά ανυπομονη και τελειομανής, μιας και είμαι Παρθένος. Στα άρθρα μου θα μάθετε όσα δεν ξερατε για τις ανθρώπινες σχέσεις, θα υιοθετήσετε tips για θέματα καθημερινής φυσεως και θα διαβάσετε κριτικές για οτιδήποτε ευτραπελο κυκλοφορεί στον έξω κόσμο. Enjoy! "

Latest Articles

Διάβασε επίσης...