Γιατί πιστεύουμε;

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον να λέει “πιστεύω σε αυτόν τον άνθρωπο” ή “πιστεύω στον εαυτό μου”. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι ποτέ δεν το βάζουν κάτω και παραμένουν αισιόδοξοι ο,τι και να τους συμβεί,υποστηρίζοντας τον εαυτό τους, ενώ άλλοι αποτυγχάνουν σε αυτό; Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται πως πιστεύουν στον εαυτό τους, στις δυνάμεις τους και γενικά στο καλό. Γιατί όμως οι άνθρωποι πιστεύουν σε αφηρημένες έννοιες όπως η φιλία ,η εξέλιξη ή ακόμα και το κακό;! Φαίνεται πως η πίστη μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, τόσο στις καλές όσο και στις άσχημες στιγμές. Ίσως η πίστη συνδέεται σε ένα βαθμό με την επιβίωση μας. Πολλές φορές είναι αυτή που μας χαρίζει μια εσωτερική δύναμη ή εμείς δίνουμε δύναμη στον εαυτό μας μεσώ της πίστης. Μας ωθεί σε κάτι ανώτερο, κάτι πνευματικό, ενώ αποτελεί συχνά το έναυσμα  για να αναλάβουμε δράση

Η πίστη φαίνεται πως είναι μέρος της φύσης μας. Αν παρακολουθήσουμε την ιστορία της ανθρωπότητας, πάντα σε όλες τις εποχές οι άνθρωποι κατόρθωναν μεγάλα επιτεύγματα λόγω της πίστης τους σε κάτι ανώτερο, ενός οράματος που τους ωθούσε διαρκώς να προοδεύουν. Βέβαια οι εμπειρίες που έχουμε στη ζωή μας επηρεάζουν την πίστη μας και μπορεί μάλιστα να την περιορίσουν. Όταν έχουμε βιώσει  αρνητικές εμπειρίες στη ζωή μας όπως π.χ. αποτυχίες στον έρωτα , πολλές φορές υιοθετούμε μια αρνητική στάση απέναντι σε τέτοια θέματα και δεν έχουμε καμία προσδοκία πως κάτι καλό θα μας συμβεί. Η πίστη με αυτή την έννοια  αποτελεί ένδειξη εσωτερικής δύναμης και αισιοδοξίας. Όταν πιστεύουμε σε κάτι γεμίζουμε τον εαυτό μας με προσδοκίες και ελπίδες που με τη σειρά τους μας δίνουν κουράγιο και δύναμη. Η πίστη, λοιπόν, είναι πολυλειτουργική και είναι σημαντική για την επιβίωση μας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απογοητεύσεις. Παρόλο που πιθανότατα ποτέ δε θα γνωρίσουμε τον ακριβή λόγο ύπαρξης της,  χωρίς αυτή όμως η ζωή μας δε θα είχε κανένα νόημα ,καθώς κάθε ενέργεια μας, κάθε σκέψη και συναίσθημα έχουν ως αφετηρία την πίστη μας σε κάτι.

Υπάρχουν αρκετοί που αναφέρουν πως δεν είναι καλό να                     πιστεύεις τόσο έντονα σε κάτι , ακριβώς γιατί ο κίνδυνος της        απογοήτευσης θα είναι πολύ μεγάλος , εάν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Σίγουρα πολλές  φορές μπορεί να έχουμε πιστέψει  σε κάτι αλλά αυτό τελικά να μην ήταν στην πραγματικότητα όπως το φανταστήκαμε. Φυσικά αυτό οδηγεί σε  αναμενόμενες απογοητεύσεις, εφόσον το μυαλό  και οι σκέψεις μας που συνήθως είναι πιο ουτοπικές δεν ταυτίζονται πάντα με την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την πίστη μας ,γιατί αυτή είναι που ουσιαστικά δίνει νόημα στην ζωή μας και καθορίζει την ύπαρξη μας στον κόσμο.

3
Άννα Βαϊνδηρλή
Ονομάζομαι Άννα,είμαι 21 χρονων και σπουδάζω στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.Γενικά έχω πολλά ενδιαφέροντα ,αλλά αυτά που μου αρέσουν ιδιαίτερα είναι ο χορός τα βιβλία και οι ταινίες.Αγαπώ τους ανθρώπους ,να ανταλλασω ιδέες μαζί τους και γενικά να μαθαίνω τον τρόπο σκέψης τους.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...