Γιατί να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες;

Πιστεύω πως είμαστε ότι διαβάζουμε, βλέπουμε και ακούμε. Δεν λέω όμως πως αν κάποιος μαθαίνει κινέζικα είναι και Κινέζος. Το εννοώ με την πνευματική – εσωτερική του μορφή και όχι με την εξωτερική.  Αναπτύσσεται πνευματικά αποκτώντας γνώσεις, γνωρίζοντας νέες κουλτούρες. Αποτέλεσμα έχει να γίνεται ένας πλήρης άνθρωπος, γεμάτος γνώσεις και δεξιότητες.

Οι γλώσσες αποτελούν την ταυτότητα της κάθε χώρας, είναι κομμάτι του πολιτισμού και της παιδείας. Θες να γνωρίσεις και να εμβαθύνεις στον πολιτισμό μιας χώρας; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις τη γλώσσα. Πόσο πιο ωραίο είναι να μάθεις από πρώτο χέρι τον πολιτισμό της χώρας, διαβάζοντας βιβλία, φιλοσοφικά και ιστορικά κείμενα από συγγραφείς, φιλοσόφους και ιστορικούς της χώρας, χωρίς να υπάρχουν αλλοιώσεις από τη μετάφραση;

Δεν μαθαίνουμε ξένες γλώσσες μόνο για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε όταν θα πάμε σε μια ξένη χώρα ή όταν έρθει ο τουρίστας στη δική μας. Δεν λέω, αυτό ίσως είναι μια καλή αφορμή για να μάθει κάποιος ξένες γλώσσες, αλλά δεν είναι η βασική αιτία.

Ένας άνθρωπος που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του ακαδημαϊκά, και απαιτείται να μελετήσει επιστημονικά άρθρα, έρευνες, δοκίμια, σαφέστατα δεν θα τα βρει μεταφρασμένα. Τα περισσότερα σημαντικά επιστημονικά κείμενα, ως γνωστόν είναι σε ξένες γλώσσες. (Αυτό πιστεύω ήταν και το μεγαλύτερο κίνητρο που με έκανε να ξανά ξεκινήσω τα Αγγλικά από την αρχή).

Όταν ανοίξεις μια εφημερίδα και πας στη στήλη για εύρεση εργασίας, έχεις παρατηρήσει πως πλέον όποια αγγελία και να κοιτάξεις ζητούν να γνωρίζεις άπταιστα ξένες γλώσσες; Και δεν μιλώ για τα Αγγλικά που πλέον θεωρείται ως δεδομένη, αλλά για Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά, Γαλλικά και πολλές άλλες, απλά τώρα αναφέρω αυτές που έχουν περισσότερη ζήτηση. Επιπλέον όσο περισσότερες ξένες γλώσσες γνωρίζεις, τόσο περισσότερη ανέλιξη έχεις στο εργασιακό σου περιβάλλον.

Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για να μάθεις ξένες γλώσσες. Όπως και να έχει, ξένες γλώσσες μαθαίνεις για τον εαυτό σου, για να εξελίξεις το άτομό σου, για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με πνευματική μόρφωση, ικανότητες, ορθή σκέψη και φυσικά με καλλιεργημένο μυαλό.

 

Υ.Γ. Και επειδή το κεφάλαιο ξένες γλώσσες δεν τελειώνει ποτέ, ίσως στο μέλλον, σε ένα άλλο άρθρο αναπτύξω κι άλλες από τις σκέψεις μου και τα επιχειρήματά μου.

 

1
Κλειώ Δημοσθένους
Λίγα λόγια για εμένα... χμμμ είμαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατάγομαι από τη Λευκωσία της Κύπρου. Μου αρέσει πολύ το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική και να διαβάζω βιβλία. Λατρεύω τα ζώα και για αυτό συγκατοικώ με μία γάτα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...