Γιατί βλέπουμε Survivor;

Το survivor φαίνεται να έχει γίνει μια καθημερινή μας συνήθεια. Παρακολουθούμε παίχτες να τσακώνονται, να οργανώνονται σε κλίκες, να μοιράζονται προσωπικές τους στιγμές, να απομονώνονται από συμπαίχτες τους, να κλίνονται στους εαυτούς του, να κλαίνε, να γελάνε. Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει να το βλέπουμε;

Όπως λέει και το όνομα του, survivor είναι αυτός που θα επιβιώσει και θα βγει νικητής. Μέσα στο παιχνίδι βλέπουμε δύο ομάδες. Οι «διάσημοι» φαίνεται να σκοτώνουν τον χρόνο τους σε μία παραλία , να φτιάχνουν τα μαλλιά τους, να τσακώνονται για χαζούς λόγους και να μαζεύουν ήλιο για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Από την άλλη έχουμε τους μαχητές, όπου εκεί επικρατούν οι τσακωμοί, οι ίντριγκες και ενίοτε, όταν κερδίζουν ένα έπαθλο να γίνονται μία ομάδα, μία οικογένεια. Ωστόσο και οι δύο ομάδες επιδιώκουν την νίκη, για να φάνε οι νικητές και να πεινάσουν οι ηττημένοι, ενώ  ο κάθε παίχτης παίζει με στρατηγική διώχνοντας τους δυνατούς, ούτως ώστε να είναι πιο εύκολος ο δρόμος για το έπαθλο, ένα ευκαταφρόνητο ποσό, και αρκετή δημοσιότητα.

Τι είναι αυτό που το κάνει επιτυχία, σημειώνοντας τρελά ποσοστά τηλεθέασης και φέρνοντας πολλά κέρδη στον σταθμό; Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιτυχία που σημείωσε, όλες οι ψυχαγωγικές εκπομπές επικεντρώνουν την θεματολογία τους στο survivor. Ποιος παίχτης έκανε περισσότερες νίκες και γιατί ο τάδε παίχτης έκλεισε το μάτι στον αντίπαλό του; Επιπλέον δημιουργείται έντονη φημολογία για το επόμενο επεισόδιο, τραβώντας την προσοχή του κοινού και τέλος δε θα μπορούσε ο σταθμός να μην εκμεταλλευτεί την δημοσιότητα του παιχνιδιού, δημιουργώντας δίωρη ενημερωτική εκπομπή survivor, έχοντας φυσικά την αποκλειστικότητα της πολυκερδούς εκπομπής.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Μπορεί το θέαμα να είναι ψυχαγωγικό αλλά φαίνεται να περνά υποσυνείδητα μηνύματα, όπως «ο θάνατος σου η ζωή μου» (η πείνα σου η χόρτασή μου) και ενισχύει φαινόμενα φανατισμού. Ίσως αποτυπώνει έτσι όπως έχει μετατραπεί η κοινωνία αλλά και οι σχέσεις μεταξύ μας. Μια σκληρή προσέγγιση θα μπορούσε να είναι ότι εφόσον οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής μας πλήττονται καθημερινά, γιατί όχι να παρακολουθήσουμε άτομα που εξαθλιώνονται και βρίσκονται σε χειρότερη θέση.

Αποτελεί ένα από ψυχαγωγικό πρόγραμμα ή κρύβει κάτι βαθύτερο;

 

pic: http://seoanalysis.gr/category/interviews/

4

Latest Articles

Διάβασε επίσης...