«Για πες μου τότε τι είναι το οφσάιντ;» είναι η πρώτη φράση που ακούει μια γυναίκα όταν λέει σε κάποιον του αντίθετου φύλλου ότι ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Και αν τολμήσει να βρεθεί εκείνη η κοπέλα που παραβεί τον αιώνιο αντρικό κανόνα και γνωρίζει τελικά τι είναι το οφσάιντ, ακολουθούν δεκάδες ακόμη ερωτήσεις . « Πότε πήρε πρωτάθλημα ο τάδε» ,« που παίζει ο Χ παίκτης», «πόσο ήταν το σκορ στο ματς το…1821» είναι μερικές από τα ερωτήματα με τα οποία θα προσπαθήσουν να κολλήσουν στον τοίχο μία γυναίκα -ανεπιτυχώς-. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να πούμε πως πρόκειται για ένδειξη της υπεράνθρωπης προσπάθειας του αντρικού εγωισμού να αποδείξει πως το ποδόσφαιρο παραμένει ακόμα αντρική υπόθεση.
Αναμφισβήτητα , σύμφωνα με τους περισσότερους μία κοπέλα παρακολουθεί ποδόσφαιρο είτε επειδή της αρέσει κάποιος παίκτης είτε γιατί φιλοδοξεί να «εντυπωσιάσει» κάποιον άντρα. Προς έκπληξη όλων όμως οι γυναίκες μπορεί να βλέπουν ποδόσφαιρο γιατί πολύ άπλα… έτσι τους αρέσει! Κανένα βιβλίο δεν γράφει πως οι κοπέλες δεν επιτρέπεται να έχουν άποψη για το ποδόσφαιρο ούτε –από όσο θυμάμαι- κάποιο γήπεδο έχει απαγορεύσει την είσοδο στον γυναικείο πληθυσμό.
Δυστυχώς λοιπόν, για μία ακόμα φορά η κοινωνία μας συνεχίζει να παράγει στερεότυπα και να διατηρεί ζωντανές αναχρονιστικές αντιλήψεις. Είναι ανεπίτρεπτό και έως ένα βαθμό αστείο στις μέρες μας να μην μπορεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να δεχτεί πως το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλλο. Τι σημασία έχει εάν είσαι άντρας η γυναίκα; Το πάθος, η αδρεναλίνη, η αγωνία… η «πώρωση» με την ομάδα βιώνονται εξίσου το ίδιο και από τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, η ενασχόληση μίας κοπέλας με το ποδόσφαιρο δεν την καθιστά λιγότερο θηλυκή ούτε αποσκοπεί στην αντιπαράθεση της με τον αντρικό πληθυσμό. Ας σκεφτούμε λιγάκι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν η σχέση ‘γυναίκα-ποδόσφαιρο’ έπαυε να είναι ταμπού. Τι πιο ωραίο από μία παρέα , άντρες και γυναίκες, να βλέπουν έναν αγώνα πίνοντας μπύρες και σχολιάζοντας πόσο μεγάλο «παλτό» αποδείχτηκε η νέα μεταγραφή της ομάδας ή να πανηγυρίζουν σε κάθε γκολ; Και μόνο στην ιδέα, οι άντρες (ευτυχώς όχι όλοι)παθαίνουν… συγκοπή! Πολλοί ,μάλιστα , θέλοντας να ξεφύγουν από το στερεότυπο αυτό, θα υποστηρίξουν πως βλέπουν ποδόσφαιρο με γυναίκες φέρνοντας ως παράδειγμα το Mundial ή το Euro. Το κεφάλαιο ποδόσφαιρο όμως για μία γυναίκα δεν περιλαμβάνει ούτε κλείνει με αυτά τα δύο. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ , ο ΠΑΟΚ, η Παναχαϊκή, οι ομάδες γ’ εθνικής, ακόμα και οι ομάδες του τοπικού πρωταθλήματος, ΟΛΑ αυτά είναι ποδόσφαιρο για μία κοπέλα, όπως ακριβώς και για έναν άντρα. Και μπορεί να έχει άποψη για κάθε ένα από αυτά!
Επειδή λοιπόν ο κόσμος μας εξελίσσεται, καλό θα ήταν να εξελιχθούμε κι εμείς μαζί του. Έφτασε πια η στιγμή να αποδεχτούμε ότι οι γυναίκες έχουν άποψη για το ποδόσφαιρο και πολλές φορές σωστότερη από εκείνη 10 φανατικών οπαδών. Και σαν συμβουλή…στον επόμενο αγώνα φωνάξτε την αδερφή, την μητέρα , την κοπέλα σας να τον δείτε μαζί. Μπορεί και να εκπλαγείτε…